Ana Sayfa Ekoloji İklim Değişikliği Bulaşıcı Hastalıkların %58’ini Halihazırda Ağırlaştırdı

İklim Değişikliği Bulaşıcı Hastalıkların %58’ini Halihazırda Ağırlaştırdı

0
İklim Değişikliği Bulaşıcı Hastalıkların %58’ini Halihazırda Ağırlaştırdı

Yeni bir araştırma iklim değişikliğinin kızamık, sıtma, ishal gibi toplamda 160 bulaşıcı hastalığın şiddetini artırdığını, bazı durumlarda ise zatürre gibi soğuk bölgelerde etkili hastalıkları ise hafiflettiğini buldu. Sıcaklık artışı, yağış değişiklikleri ve seller, hastalıkların ağırlaşmasında en önemli etkenler oldu.

Jenessa Duncombe‘nin Eos‘da yayımlanan bu haberi – Küresel ısınma, bazı durumlarda dünyanın en ölümcül hastalıklarından bazılarını artırdı.

İklim değişikliğinin sonuçları okyanuslara ve atmosfere özgü değildir: Hastalıklar, küresel ısınma sayesinde son yıllarda daha fazla varlığını güvence altına almıştır.

“Bu hepimiz için oldukça şok ediciydi.”

800’den fazla yayınlanmış çalışmanın kapsamlı bir analizinde, Mānoa’daki (UHM) Hawaii Üniversitesi’nden bilim adamları, iklim değişikliğinin bazı belgelenmiş durumlarda bulaşıcı hastalıkların %58’ini şiddetlendirdiğini keşfetti. Daha az yaygın olmasına rağmen, iklim ısınması bulaşıcı hastalıkların %16’sını da azalttı.

“İklim değişikliğinden etkilenen hastalıkların büyüklüğünü asla hayal etmedik. İsveç’teki Göteborg Üniversitesi’nden kıyı hidroloğu Tristan McKenzie , bunun hepimiz için oldukça şok edici olduğunu düşünüyorum” dedi . McKenzie, UHM’deki doktorası sırasında başkalarıyla birlikte çalışmayı tamamladı.

İklim değişikliğinin ağırlaştırdığı hastalıklar arasında kızamık, sıtma ve ishalli hastalıklar gibi en ölümcül hastalıklar yer alıyor. Bilimsel literatür, iklim değişikliğinin belirli hastalıkları geliştirdiği gerçeğini uzun süredir desteklemektedir; örneğin, bu yılın başlarında bakteri kaynaklı ishalin daha yağışlı ve daha sıcak koşullar yayıldıkça daha baskın hale gelebileceğini gösteren bir çalışma gibi.

Ancak McKenzie, “Bu, gerçekten kapsamlı bir şekilde tüm resmi bir araya getirmeye çalışan ilk makale” dedi.

Isınma sıcaklıkları, yağıştaki değişiklikler ve seller en fazla sayıda hastalığı kötüleştirdi. Bu faktörleri, yangınlar, fırtınalar, deniz seviyesinin yükselmesi, okyanus iklim değişikliği, ısı dalgaları, kuraklık ve arazi örtüsündeki değişiklikler dahil olmak üzere iklim değişikliği ile ilişkili diğer tehlikeler izledi.

İklimin Bulaşması

2014 yılında İskandinavya’da bir sıcak su hastalığı olan kolera salgını gözlemcileri şok etti.

Bilimsel literatürdeki 77.000’den fazla başlığı eleyen araştırmacılar, ısınmanın bulaşıcı hastalıklar için önemli bir yürüyen merdiven olarak öne çıktığını buldu.

2014 yılında İskandinavya’da bir sıcak su hastalığı olan kolera salgını gözlemcileri şok etti. Ağırlaştırıcı bir faktör, o yaz Kuzey Kutup Dairesi’nin 160 kilometre yakınına kadar sızan ve okyanusun yüzey sularını ısıtan olağandışı bir ısı dalgasıydı. Aynı ılık su, Vibrio bakterileri için bir üreme alanı sağladı. Bilmeden insanlar enfekte deniz suyuyla karşılaştıklarında veya onu yuttuklarında, onlara kolera gibi bulaşıcı ve bazen ölümcül ishalli hastalıklar verdi.

Okyanus ve halk sağlığı araştırmacılarından oluşan bir ekip, Temmuz 2016’da Gelişen Bulaşıcı Hastalıklar dergisinde İskandinav salgınını anlattı ve bu, en son araştırmayı besleyen yayınlanmış çalışmalardan sadece biri.

Toplamda, çalışma, ısınmanın 160 hastalığı ağırlaştırdığını buldu.

Öte yandan, ısınma bazı hastalıkları azalttı. Örneğin Kanada, Ontario’da kışların ısınması, bir grup Kanadalı coğrafyacı ve sağlık uzmanı tarafından yürütülen 2007 Sosyal Bilimler ve Tıp araştırmasına göre 65 yaş üstü kişilerde daha az zatürre vakasına yol açtı.

UHM ekibi , iklimin hastalıklar üzerindeki etkilerinin etkileşimli bir görselleştirmesini oluşturdu ve bulgularını bu ay Nature Climate Change dergisinde yayınladı .

Muhafazakar Bir Kristal Küre

Literatür taraması geleceğe yönelik tahminleri hariç tutsa da, McKenzie en son sonuçları ihtiyatlı bir tahmin olarak görüyor.

McKenzie, “Birçok durumda, özellikle nadir hastalıklar için hastalık salgınları yetersiz belgelenecektir.” Dedi. “Bunun gelecekte daha da kötüleşeceğini sadece hayal edebiliyorum.”

Nature’da bu yılın başlarında yapılan bir modelleme çalışması , iklim değişikliği dünya çapında binlerce memelinin coğrafi aralıklarını değiştirdikçe, türler arasında geçen virüslerin sayısının önümüzdeki yıllarda artacağını öne sürüyor.

Virginia Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden epidemiyolog ve mekansal demograf Josh Colston , en son çalışmanın “muazzam miktarda bilgi” ile sıralandığını söyledi .

Colston, “Temelde tüm iklim etkilerine ve tüm bulaşıcı patojenlere tek bir makalede bakmak son derece iddialı” dedi.

“Sera gazı emisyonlarını agresif bir şekilde azaltmamız gerekiyor.”

McKenzie, çalışmanın bulgularını “korkunç” olarak nitelendirse de, bunların en önemli çözümleri de kristalize ettiğini söyledi.

McKenzie, “Birçok insan buna yara bandı yaklaşımını denemek istiyor” dedi. Ama bundaki noktayı göremiyor. “Sera gazı emisyonlarını agresif bir şekilde azaltmamız gerekiyor.”

Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli’ne göre , rüzgar ve güneş enerjisinin artırılması ve gıda israfının azaltılması, sera gazlarını azaltmak için yaygın halk desteğine sahip birçok uygun maliyetli seçenekten ikisi .

—Jenessa Duncombe ( @jrdscience ), Personel Yazarı

Alıntı:  Duncombe, J. (2022), İklim değişikliği şimdiden bulaşıcı hastalıkların %58’ini ağırlaştırdı,  Eos, 103, https://doi.org/10.1029/2022EO220399 . 23 Ağustos 2022 tarihinde yayınlandı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here