Danıştay kararına göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Soma’da 301 madencinin öldüğü katliamla ilgili yürütülen soruşturmada kamu görevlileri yönünden soruşturma izni vermemişti.
Alican Uludağ’ın haberine göre, Soma davasındaki müşteki avukatları, bu durumu Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştı. Yüksek Mahkeme, yaptığı değerlendirme sonucunda hak ihlali kararı verip, kararı ihlalin giderilmesi için Danıştay’a gönderilmesine karar vermişti.
Bakanlık soruşturulacak
Dosyayı yeniden ele alan Danıştay 1. Daire, bakanlığı soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararının kaldırdı. Danıştay’ın bu kararıyla birlikte dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer’in bulunduğu 13 iş müfettişi yeniden soruşturulacak.
Ulaşılan kararda, “soruşturulacak eylem” şöyle anlatıldı:
“13.5.2014 tarihinde Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Eynez Kömür İşletmesinde meydana gelen ve 301 işçinin ölümü ile sonuçlanan maden kazasının yaşandığı maden ocağını teftişten önce işverene haber vererek ve teftiş yapılacak güzergahı, ocağı, hangi panoda inceleme yapılacağını bildirerek yüzeysel olarak denetlemek, tünellere inmeden, sorunsuz ve havadar alanları incelemek, antigrizu malzeme olarak gösterilen panoları ve elektrik motorlarını yeterince incelememek, rastgele seçilen işçiler yerine önceden seçilen ve ne söylemeleri gerektiği bildirilen işçilerle görüşmek, gaz izleme ile ilgili kayıtların geriye dönük olarak incelemesini yapmamak suretiyle usulsüz denetim yapmak…”