Ana Sayfa Dergi [4. BÖLÜM ] HANOI – HO CHİ MİNH MOZOLESİ – İNCİ – BAKHAN KÖYÜ- Attila Turnaoğlu

[4. BÖLÜM ] HANOI – HO CHİ MİNH MOZOLESİ – İNCİ – BAKHAN KÖYÜ- Attila Turnaoğlu

0
[4. BÖLÜM ] HANOI – HO CHİ MİNH MOZOLESİ – İNCİ – BAKHAN KÖYÜ- Attila Turnaoğlu
  1. HANOI

Hanoi Şehri, Vietnam’ın Başkenti ve politik merkezdir. 10 milyon nüfusa sahip olup 2022 yılında Vietnam % 8.02 büyürken Hanoi %7 büyüme göstermiştir.  Kişi başı yıllık gelir Hanoi’de 5000 usd ye ulaşmıştır. Turizm ve servisler ve Bankacılık faaliyetleri öne çıkmaktadır. Nüfusun %5i çiftçi olup işgücü kamu, turizm ve servislerde  çalışmaktadır. Şehirde 30 üniversite eğitim vermektedir. 

Bölgedeki ekonomik merkezlerde Deri ve Textil üretimi önemli faaliyettir.  Komşu Haiphong şehrinde Vinfast marka oto ve motosiklet imal ediliyor. Yine Vinh Phuc şehrinde Honda ve Suzuki motosikletleri montajları yapılmaktadır.

  • Hoan Kiem

Eski Şehir eski adıyla  Hoan Kiem Bölgesi, Hanoi’nin iş merkezi ve şehrin en çarpıcı turistik bölgesidir. Burada gece gündüz her türlü alış veriş imkânı bulunuyor. Çeşitli markaların iyi taklitleri çok ehven fiyatlarla alınabiliyor. Sadece sıkı pazarlık gerekiyor.

Hoan Kiem Gölü etrafında gezmek Hanoi’de en keyifli zamanlardır Eski Bölgesi ile Fransız Mahallesi arasında yer alan bu göl Geri Dönen Kılıç Gölü anlamına gelir ve adını bir imparatorun Çin’den Ming Hanedanlığı’nı yenmek için sihirli bir kılıç kullandığı efsaneden almıştır. Kılıç Altın Kaplumbağa Tanrısı tarafından gönderilir ve Kral Zafer sonrası kılıcı gölün dibine geri gönderir.

  • Edebiyat Tapınağı

Hanoi’nin merkezine yakın epeyce iyi bir peyzaj ile düzenlenmiş bir arazi ortasında yer alan Edebiyat Tapınağı, Vietnam’ın en iyi bilim adamlarını yetiştirmiş ve aynı zamanda ziyaretçilerine iyi korunmuş geleneksel Vietnam mimarisinin ender bir örneğini göstermektedir.

1070 yılında zamanın İmparatoru tarafından kurulan çekici kompleks, filozof Konfüçyüs’e (Khong Tu) adanmış olup Vietnam’ın ilk üniversitesi Quoc Tu Giam’ın (1076) adıyla anılmıştır.  Mihraplar, iyi not almak için dua eden öğrenciler tarafından sevilmiş. 

Başlangıçta üniversiteye kabul, yalnızca soylu ailelerin çocukları iken 1442’den sonra daha eşitlikçi hale gelmiş. Ülkenin her yerinden yetenekli öğrenciler, Konfüçyüs felsefesi, edebiyat ve şiir ilkelerini incelemek için Hanoi’ye gelmişler. 1484’te İmparator önemli bilginlerin adlarını ve başarılarını kaydetmek için büyük levhalar dikilmesini emretmiş. 116 dikilitaştan 82’si, ayakta duruyor.

Yapı ancak 1947 yılında Fransızlar tarafından yıkılmıştır. Sonraki dönemde tekrar onarılarak hayatına devam etmiştir. Üniversite girişinde Hanoi’yi temsil eden bir kapı var kapının üzerindeki  simge/obje temsil eden bir görüntüdür. 

Eğitim sürecinde 3 kapı vardır.

İlk kapıda ortadan giriş bilgiye hazır olmayı, sağdaki giriş fazileti soldaki giriş ise yeteneği simgeliyor. Her ikisi de bilgeliğe yetişmede gerekli unsurlardır.

İkinci kapıda ise Edebiyatın hayata erişmedeki önemi vurgulanıyor; duyguların ve bilginin kristalleşmesi ve gelişimdeki dengenin önemi ve gereği simgeleniyor.

Üçüncü kapıda ise dinginlik anlatılırken sağdaki küçük giriş altın kapı olup bu kapı artık işin doktorasını aldığını belirtiyor; bu seviye artık hayata geçişi simgeleniyor.

Budizm, Taoizm ve Konfüçyonist felsefeleri gelişme ve yetişmede insanların iyi bir hayat yaşamalarını öğütlemekte olup gelecek ve bugünü vurgulayan dil ile yol gösterici olmaya çalışıyor.

Yetişme döneminde 4 simge olan Dragon’dan gücü, Unicorn’dan zeka ve bilgiyi almayı, Anka  ile dönüşerek güzelleşmeyi, nihayet Kaplumbağa gibi sağlıklı uzun ömürlü olarak ve bilgeleşerek yaşlanmayı ve öğretici olmayı simgeliyor

  • HO CHİ MİNH ANITI VE MOZOLESİ

Bugün Ho Chi Minh Anıtını ziyaret ediyoruz. Çok büyük bir bahçe içinde inşa edilmiş Anıt bahçenin her yerinden görülecek üzere bir küçük tepede yer alıyor. Girişten itibaren son derece sıkı bir güvenlik altında ve tek sıra halinde yürüyerek Anıt yapısına doğru varılıyor. Sabahın ilk saatlerinde ziyaretimiz planlandığı için önümüz kalabalık değil.

Anıt yapısından içeriye doğru giriliyor. İçeride fotoğraf çekmek yasak; her tarafta güvenlik için dizilmiş askerler vardı. Mozolenin bulunduğu salona girdiğimizde Ho Şi Minh bir fanus içinde mumyalanmış elleri göğsüne kavuşmuş halde yatıyordu; tepesinden inen sarı ışık yüzüne vuruyordu son derece etkili bir görüntü idi. Mumya haftada iki kere ilaçlanıyormuş. Salonun bir kapısından girip ağır adımlar ile yürüyüp, saygımızı gösterip diğer kapıdan çıkmamız yaklaşık bir dakikayı almıştır.

Anıtın bahçesindeki iki sıra yazılmış yazıların anlamı şöyledir: 

  • Yaşasın Başkan Ho Chi Minh
    • Yaşasın Sosyalist Vietnam Cumhuriyeti

Eskiden orman içinde olan ve sonraları Fransızlar tarafından özel bir bölgede 1905 yılında inşa edilen Sarı Saray ve bazı binalar tertemiz ziyaretçilere sunuluyor. Önceleri Sarı Sarayı Fransızlar Hindiçin valisine tahsis ediyor. 1954 yılında Fransa ülkeyi terk edince bu bina Ho Chi Min yönetimine kalıyor ancak o hep arazide ormanlarda gerilla savaşını köylüler ile birlikte veriyor ve devrim sonrası Başkan sarayı olarak tahsis edilmesine rağmen burada oturmuyor. Bu bina şimdilerde yabancı devlet başkanlarına ziyaretleri sırasında tahsis ediliyor. 

Onun başkanlığa geçince yaşadığı ev hemen ileride bulunuyor ve çok mütevazı bir yapı olarak göze çarpıyor. Ancak sonraları bu evden de sıkılıp direkler üzerinde kurulmuş daha küçük bir evde yaşadığı görülüyor.

Ho Chi Min ülkeyi gezerken çeşitli arabalar kullanmış. Bunlar yine aynı alanda bir müze binası içinde yer almaktadır.

  • İNCİ

Bugün sizlere doğayı taklit ederek yapılmakta olan “inci” ile ilgili süreci anlatmak istiyorum. Hanoi ile Halong Körfezi arasında geniş bir organizasyon olarak kurulmuş özel sektör firması ekipleri önce denizden çok sayıda istiridye topluyor. Bu istiridyeler için yapılan hazırlık şöyledir:

Özel bir uygulama ile istiridye kabuğunun içindeki zarını alıyorlar ve yine kabuktan bir BÖLÜM parça alıyorlar. Kabuktan alınan parça ile küçük küresel bir ana hücre üretiliyor. Sonra zardan salınan parçaya kimyasal anti bakteriyel uygulaması yapılıyor ve küresel şekil veriliyor. Bu işte çalışan maharetli insanlar istiridye kabuğunu bir makasla açıp bir mengeneye oturtuyor. Sonra açılmış kabuk içine özel el aletleri ile girilip istiridyenin doğurgan bölgesine hem beyaz renkteki ana hücreyi hem de zardan alınan parça yerleştiriliyor.

Sonra bu istiridyeler denize kontrollü bir şekilde bırakılıyor. Denizde 2-5 yıl kaldıktan sonra çıkarılıp içlerinde oluşmuş inciler alınıyor. Başarı oranı yaklaşık %30 olmaktadır.

Elde edilen inciler dünya ölçüm sistemlerine göre %80 doğal olarak kabul ediliyor.

İnciler temelde 3 farklı sınıfta oluyorlar. Akıya, South Sea ve Tahiti.

Büyüklükleri, renkleri, küresel düzgünlüklerine göre sınıflanıyorlar. Mücevher tasarımcıları ve üretim ustaları da işleyip satışa sunuyorlar.

  • Ba Khan Köyü

Hanoiye 160 km mesafede bir otantik dağ köyü Ba Khan Köyünü ziyaret ediyoruz. Otobüs ile yapılan bir yolculuktan sonra bir gece kalacağımız bir dağ otelinne varıyoruz. Otelin odaları  rahat, bahçe görülmeye değer; yemekleri geleneksel.

Akhan vadisinde Vietnam’daki 54 değişik topluluktan en büyük üçüncü toplum olan Mulang lar 600 kişilik bir nüfusa sahip olarak yaşıyorlar. Bir dağ köyü olarak geçim kaynakları çok sınırlı. Köy bir tepede kurulu ve yaklaşık 150 metre kot farkı ile aşağısında bir baraj gölü mevcut. 

Otel etrafından baraj gölü görünüyor ve günün her saati müthiş manzara sergilemektedir.

Köyü geziyoruz, evlerin bir kısmı epeyce eski ve ahşap yapılardan oluşuyor, bir kısmı ise yeni yapılmış betonarme binalar. Buradaki insanlar çok sıcakkanlı, evlerine sizi görünce hemen davet ediyorlar. Şaşılacak kadar çok motosiklet köyde mevcut; genç kızlar erkekler mükemmel kullanıma sahipler. 

Gece yemekten sonra genç hanımların geleneksel dans gösterisine katılıyoruz. Bir saat süren müzik eşliğindeki danslar bizleri çok keyiflendiriyor.

VİETNAM – KAMBOÇYA İZLENİMLERİ

  1. BÖLÜM / VİETNAM – HİNDİÇİN
  2. BÖLÜM / VİETNAM SAVAŞI – HO CHİ MİNH
  3. BÖLÜM / HO CHİ MİNH ŞEHRİ ve MEKONG DELTASI
  4. BÖLÜM / HANOI – HO CHİ MİNH MOZOLESİ – İNCİ – BAKHAN KÖYÜ
  5. BÖLÜM / HALONG KÖRFEZİ
  6. BÖLÜM / SOSYAL KONULAR
  7. BÖLÜM / KAMBOÇYA
  8. BÖLÜM / SİYASAL ANALİZ

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here