Ana Sayfa Haberler Ahmet Atakan’ı öldüren polislere yargı zırhı: Polislerin soruşturulması talebi reddedildi

Ahmet Atakan’ı öldüren polislere yargı zırhı: Polislerin soruşturulması talebi reddedildi

0
Ahmet Atakan’ı öldüren polislere yargı zırhı: Polislerin soruşturulması talebi reddedildi

Gezi direnişi sırasında 10 Eylül 2013 tarihinde Hatay, Armutlu’da polisin attığı gaz fişeği ile yaralanıp hayatını kaybeden Ahmet Atakan’ın ölümü ile ilgili başlatılan soruşturmada, sorumluluğu olduğu tespit edilen polisler hakkında Hatay Valiliği İl İdare Kurulu soruşturma izni vermemiş, bu karara Ahmet Atakan’ın ailesi adına itiraz edilmişti. İtirazı inceleyen Adana Bölge İdare Mahkemesi 3. İdari Dava Dairesi itirazın reddine karar verdi.

Adana Bölge İdare Mahkemesi tarafından verilen karara tepki gösteren Atakan ailesi ve avukatları bir basın toplantısı düzenledi.

“Bilirkişi doğru değerlendirme yapmadı”

Yapılan açıklama şöyle:

Bilindiği üzere Ahmet, 9 Eylül 2013’te Gezi eylemlerinin devamında meydana gelen ODTÜ ağaç kıyımına karşı yapılan Anayasal haklar çerçevesinde yapılan eylem için toplanan halka polisin yoğun gaz bombası ve tazyikli kimyasal su ile saatlerce süren müdahalesi sırasında, 10 Eylül’ün ilk saatlerinde atılan gaz kapsülünün başına isabet etmesi ile ağır yaralanmış ve kaldırıldığı Antakya Devlet Hastanesinde yaşamını yitirmişti.

Hatay Valiliği aynı gün 09.45 de yaptığı açıklamada, Ahmet’in “yüksek bir yerden düşerek öldüğü”nü açıklamış, pek çok benzer soruşturmada olduğu gibi soruşturmayı yönlendirmeye, üzerinden sorumluluk atmaya çalışmıştı.

Ahmet’in ölümüyle ilgili başlatılan,Hatay Cumhuriyet Başsavcılığının devam eden soruşturması kapsamında toplanan delillerle, Ahmet’in bulunduğu yere gazlı müdahale yapıldığı, müdahaleyi yapanşortlandaracı, bu araçtan atış yapıldığı ve bu araçtaki görevliler tespit edilmişti. Ahmet Atakan’ın ölümüne ilişkin Adli Tıp Kurumu raporunda ise ‘Bedendeki kırıkların düşmeyle uyumlu olduğu ama düşme öncesi bir travmaya maruz kalıp kalmadığının da adli tahkikatla anlaşılacağı”değerlendirmesine yer verilmişti. Bu tespitlere rağmen Hatay Valiliği 29.04.2014 tarih ve 31sayılı kararıyla şüpheli polislerinsoruşturulmasına izin vermemiş ve dosyayı kapatmak istemişti. Karar yaptığımız itiraz red edilmişti.

Bu kararın ardından, dosyasına gelen bilirkişi raporundaolay yerinden elde edilen 4 adet gaz bombası dış kabındaki kan numunelerinden elde edilen DNA profili ile yani kapsullerin üzerinde buluna kan ile Ali Atakan ile Emsal Atakan’ın kanlarının %99,99 şekilde ebeveyn uyumluluğu gösterdiği tespit edilmiştir. Böylece Ahmet Atakan’ın gaz fişeği ile yaralandığı bilirkişi raporu ile sabit hale geldi. Gaz kapsülü üzerindeki kanın Ahmet Atakan’ın annesi ve babası ile %99,9 kan eşleşmesine rağmen Hatay Valiliği Cumhuriyet Başsavcılığının yeniden soruşturma iznini bilirkişilerin doğru değerlendirme yapmadığı iddiası ile reddetmiştir. Belirtmek isteriz ki söz konusu bilirkişiler devletin resmi kurumlarının bilirkişileridir. Buna rağmen Hatay Valiliği Soruşturma izni vermemiştir.”

İdare mahkemesi de polisleri korudu

Ancak Adana Bölge İdare Mahkemesi kararı dosyadaki tüm bilgilere rağmen tek bir cümle ile “isnat edilen eylemlerin Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma yapılmasını gerekli kılacak nitelik ve yeterlilikte olmadığı, itiraza konu kararda yöntem ve yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşıldığından, yapılan itirazın kesin olmak üzere reddine” şeklinde oldu.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here