Telgraf Haber:
Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği’nin açtığı dava sonucunda Akbelen Ormanı’nda kesilen ağaçların olduğu bölgede 30 Temmuz’da bilirkişi incelemesi yapılacak. Muğla 1. İdare Mahkemesi’nin verdiği karara göre bilirkişiler maden için ağaçların kesilmesinin mi, yoksa ağaçların korunmasının mı kamu için daha yararlı olduğunu inceleyecek.
Muğla’nın Milas ilçesinde termik santrale kömür temin etmek için maden yapılmak isteniyor. Maden için Orman Genel Müdürlüğü’nün Akbelen Ormanı’ndaki ağaçların kesimine izin verdiğini söyleyen İkizköylü yurttaşlar ise dün ağaç kesimine karşı çıkarak, kesim çalışmalarını durdurdu. Köylüler dünden bu yana ağaçların olduğu bölgede nöbet tutuyor.
Köylüler tedirgin
Muğla’da İkizköy Akbelen Ormanı, kömür madeni tehdidi altında. İkizköylülerin aldığı duyumlara göre, bugün resmi tatilde Orman Genel Müdürlüğü kesime gelebilirler.
Direniş mutfağı kuruldu
Ekoloji Birliği Kadın Meclisi Eş Sözcüsü olan Kayra, aynı zamanda Kazdağları direnişindeki ‘Direnişin Mutfağı’nın aşçılarından. Kayra, Kazdağları mücadelesinde de uzun süre yer aldı. Kayra, Kazdağları direnişinin ardından bugün Akbelen’deki mücadelede de ‘Direnişin Mutfağı’nı kurdu. Kazdağları direnişine Fazıl Say konseri ile birlikte Bodrum’dan gittiğini söyleyen Kayra, o dönem yaşadığı süreci şu sözlerle anlattı: “Yaz aylarında Bodrum’da kalıyordum. Gittim ve dönemedim. Aynı zamanda kış aylarında Bayramiç Çavuşlu Köyü’nde yaşıyorum. Kazdağları’nda kesim olmadan önce maden ile ilgili çalışmaya başlamıştık. Fakat maalesef kesimi engelleyemedik. Birden girdiler ve kestiler. Ağustos gibi toparlanmaya başladık. Temmuz sonu gibi nöbet başladı. Biz de Bayramiç bölgesinde yaşayanlar olarak orada var olduk. Ben aşçı olduğum için ne yapabilirim diye düşündüm. Direnişin mutfağını kurduk. İki üç ay boyunca 30-40 kişiye yemek yaptık.”
HDP MV. Filiz Kerstecioğlu’dan destek ziyareti
Kadınların öncü olduğu bir hareket var
“Orada 250 bin ağacı kurtaramadık” diyen Kayra, Akbelen’de 740 dönümlük alan olduğunu belirtti. Yaz aylarında Bodrum’da olduğu için Akbelen ve İkizköy’deki durumu takip ettiğini ifade eden Kayra, “Burada da kadınların öncü olduğu bir hareket var” dedi. Kadınların ekoloji mücadelesindeki önemine dikkat çeken Kayra, “Kadınların önde olduğu direnişleri hem özendirmek hem birbirleriyle tanıştırmaya, birbirlerinden haberdar olmalarını sağlamaya ve öne çıkartmaya çalışıyoruz. Çok da faydasını görüyoruz. Çünkü pek çok kadın başka köylerden buradaki direnişi görünce, bundan feyz alıyor. İkizdere’deki kadın buradaki Necla’yı görünce feyz alıyor. İkizdere’deki Hediye’yi görünce Kızılcaköy’deki Fatma feyz alıyor. Böyle birbirine paralel gidiyor. Kadınların doğaya farklı bir dokunuşu, farklı bir hissedişi var” diye konuştu.
Mecliste Saruhan Oluç konuyu gündeme getirdi.
Milas İkizköylüler, Akbelen Ormanı’nın kesilmemesi, ekolojik denge ve geçim kaynakları için mücadele ediyor. Muğla ilinin yüzde 59’u maden için ruhsatlandırılmış ve talan ediliyor açıklaması yaptı.
Yeşil Sol Parti MYK üyesi Av.Arif Ali Cangı Twitter hesabından
İdari izin Mahkemeler için geçerli olamaz, hele hele bu acil durum için hiç olamaz, Muğla 1. ve 3. İdare Mahkemesi yargıçları ve kalem personeli tatilde değillerdir değil mi? sorusunu sordu.
’Bunlar insanlığa karşı suç işliyorlar’
Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan 740 dönümlük Akbelen Ormanı’nın kesilmesine karşı köylülerin direnişi sürerken, bölge halkının avukatı İsmail Hakkı Atal da alanda nöbet tutuyor. Atal yapmış olduğu açıklamada: “Türkiye yanlış tarım politikaları nedeniyle gıdayı, hububat ve tarım ürünlerini buğdayı arpayı Rusya’dan ithal ediyordu. BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün kıtlık uyarıları, gıda stoklarının tehlikeye girmesine dair uyarılar doğrultusunda Rusya şu anda Türkiye’ye gıda ithalatını durdurdu. Şimdi siz ormanları kesiyorsunuz, yağış rejimini değiştireceksiniz. Zaten çiftçi susuzluktan kırılıyor. Türkiye’nin her tarafından iklim krizi ile ilgili haberler çıkıyor. Susuzluk içimizde. İnsanlar tarım yapamıyor. Heyelanı artıracak, seli artıracak, iklim krizini daha da derinleştirecek 740 dönümlük devlet ormanını bir özel şirkete resmen ve hileyle satıyorsunuz. Bu Temel Milli Yararlara Karşı Faaliyette bulunma suçudur. Hem ülkelerine zara veriyor, hem de insanlığa. Bunlar insanlığa karşı suç işliyor” diye kaydetti.
Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği’nin Muğla 1. İdare Mahkemesi’nde açtığı davada ara karar çıktı. Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi adına maden açık işletme izni verilmesine ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü’nün karanının yürütmesinin durdurulması istemiyle açılan davada mahkeme, 30 Temmuz 2021 tarihinde bölgede bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi. Mahkemenin ara kararı şöyle:
“Tarafların iddia ve savunmaları ışığında, maden işletme izni verilen sahanın yakın mesafesinde madencilik faaliyeti sebebiyle olumsuz etkilenecek olan orman alanının bulunup bulunmadığı, ekonomik ve sosyal risklerinin, çevresel etkilerinin neler olduğu, ormanlık alana denk gelen kısmın yürütülen madencilik faaliyeti için zorunlu olup olmadığı, ormanlık sahada talep konusu alanlara izin verilmesindeki kamu yararı ile ormanın muhafazasındaki kamu yararının karşılaştırılarak hangisinde kamu yararının daha fazla olduğu ve madencilik faaliyetinin izne konu sahanın orman alanına denk gelen kısmı dışında yapılmasının mümkün olup olmadığına ilişkin zaruret hâlinin bulunup bulunmadığı hususlarının araştırılması ve hazırlanacak dört (4) nüsha raporun ve CD’nin (45) gün içerisinde Mahkememize sunulması rica olunur.”
Direnişe destek için bölgede bulunan Kazım Yılmaz son durum hakkında bilgi verdi
”17 Temmuz sabahın erken saatlerinde kesim ekipleri ormanı girmişler köylülerin müdahalesi ve biz destekçilerin ulaşmasıyla kesim durdu ve ekipler biraz bekledikten sonra ormanı terk ettiler.
Orada köylüler ve gelen arkadaşlarla yapılan toplantı sonucu nöbet başladı.
Nöbet yerinde kumanya dışında her türlü desteğe ihtiyaç var.”Açıklamasında bulundu.