Ana Sayfa Haberler Altı muhalefet partisinin “güçlendirilmiş parlamenter sistem” görüşmelerinde yazım aşamasına geçildi

Altı muhalefet partisinin “güçlendirilmiş parlamenter sistem” görüşmelerinde yazım aşamasına geçildi

0
Altı muhalefet partisinin “güçlendirilmiş parlamenter sistem” görüşmelerinde yazım aşamasına geçildi

Altı muhalefet partisi tarafından gerçekleştirilen “güçlendirilmiş parlamenter sistem” görüşmeleri, TBMM çatısı altında sürüyor. Parti temsilcileri, belirlenen ilkeleri her hafta alt başlıklarıyla detaylandıracak, daha sonra somut metin genel başkanlara sunacak. Bu hafta, güçlü meclis, yetkileri azaltılmış ve tarafsız cumhurbaşkanı ile yargı konularında önemli aşamanın kat edilmesi bekleniyor.

BirGün’ün haberine göre; CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İyi Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Bahadır Erdem, Saadet Partisi Seçim İşleri Başkanı Bülent Kaya, DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün ve Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp tarafından gerçekleştirilen “güçlendirilmiş parlamenter sistem” görüşmelerinde somut adımlar atılmaya başlandı.

Her hafta Salı günleri TBMM çatısı altında bir araya gelme kararı alan ve bu kapsamda toplantılar gerçekleştiren altı parti temsilcisi, bu Salı gerçekleştirilecek görüşmelerde ana konu başlıklarını yazıya dökecek.

Sistem için detaylar vurgulanacak

Daha sonra basın ve kamuoyuyla da paylaşılacak notlarda, ilk olarak cumhurbaşkanlığı konusu ele alınacak. “83 milyonu temsil edecek, partisi ile ilişkisini kesmiş tarafsız cumhurbaşkanı” vurgusu, metinde öne çıkacak. Yürütme yetkisini, tekelinde bulunan cumhurbaşkanından alınıp Bakanlar Kurulu’na bırakılması da not alınacak bir diğer husus olacak. Yeniden oluşturulacak başbakanlık makamının, cumhurbaşkanının yetkilerinden bir kısmını alacağı da detayları ile vurgulanacak.

Yargıda öncelik HSK

Edinilen bilgiye göre, Salı günü altı çizilecek bir diğer husus, “yargıdaki aşınma” olacak. Muhalefet partilerinin hukukçu kurmayları, tam bağımsız ve tarafsız yargı için detaylı çalışma yapılmasından yana. Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) yapısının tamamen değiştirilmesi gerektiğini düşünen muhalefet, yazım aşamasında da bunu savunacak. Adalet Bakanı ve temsilcisinin HSK’nin yapısından tamamen çıkarılması, seçim sistemlerinin yeniden belirlenmesi de kayıt altına alınacak.

Milletvekilleri güçlendirilecek

Muhalefet partilerinin TBMM çalışmalarına ilişkin temel ilkeleri de Salı günü masaya yatırılacak konulardan olacak. Parlamentonun ancak iktidar, muhalefet ayrımı yapmadan tüm milletvekillerinin yetkilerinin artırılmasıyla güçlendirilebileceğini kaydeden hukukçu kadrolar, bunu yazıya dökecek. Ayrıca bütçe yapma hakkının tamamen meclise bırakılacağını vurgulayacak. Sözlü soru ve gensoru hakkının geri getirilmesi, muhalefetin komisyonlarda güçlendirilmesi gibi hususlar da bu çalışmada kayıt altına alınacak.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here