Özel: Çalışma, insanların hormonları bozduğu düşünülen ‘şaşırtıcı’ seviyelerde bileşiklere sahip olduğunu buluyor
İnsanların vücutlarında ölçülen kimyasal kirleticilerden oluşan bir kokteyl, yeni araştırmalarla düşen semen kalitesiyle ilişkilendirildi.The Guardian’da yer alan habere göre,
Bisfenoller ve dioksinler gibi kimyasalların hormonlara müdahale ettiği ve sperm kalitesine zarar verdiği düşünülüyor ve çalışma, bu bileşiklerin kombinasyonlarının güvenli olduğu düşünülenlerin 100 katına kadar “şaşırtıcı” seviyelerde bulunduğunu buldu.
Bilim adamları, en yüksek risklerden Bisfenol A’nın (BPA) sorumlu olduğunu söyledi. Kimyasal, ambalajın astarlarından sızdığı için sütte ve konserve yiyeceklerde bulunur. Araştırmacılar, sağlıklı erkek cinsel gelişimi için temel adımların hamilelik sırasında gerçekleştiğini ve çalışma sonuçlarını özellikle hamile anneler için uygun hale getirdiğini söyledi.
Bilim adamları, sperm sayımlarının son 40 yılda yarıya inmesiyle birlikte, batı ülkelerinde on yıllardan beri sperm sayısı ve konsantrasyonunun endişe verici bir düşüş yaşadığını söyledi . Penis şekil bozukluğu, meme kanseri ve inmemiş testis gibi diğer erkek cinsel bozuklukları artmaktadır. Hormonu bozan kimyasallar baş şüpheli ve çalışma, kimyasal kokteyllerin zarar verme potansiyeline yeni bir ışık tutuyor.
Londra Brunel Üniversitesi’nden Prof Andreas Kortenkamp liderliğindeki çalışma ekibi, kimyasal kokteyllerden kaynaklanan risk ölçüsü olan “tehlike indeksinin büyüklüğü karşısında hayrete düştüklerini” söyledi. Ekip ayrıca, önceki çalışmalar plastiklerde kullanılan ftalatlara odaklandığından, BPA’nın en endişe verici kimyasal olduğuna şaşırdı.
Kortenkamp, Guardian’a araştırmanın, insanlarda etkileri değerlendirmek için daha iyi epidemiyolojik çalışmaların yapılmasına izin vereceğini söyledi. “Ama kişisel olarak, ürettiğimiz kanıtlara göre, herhangi bir düzenleyici eylemi geciktirmek için bir neden olmadığını düşünüyorum.”
Environment International dergisinde yayınlanan araştırma, 18 ila 30 yaşları arasındaki yaklaşık 100 Danimarkalı erkeğin idrar örneklerinde bisfenol, ftalatlar ve parasetamol dahil olmak üzere dokuz kimyasalın ölçümlerini değerlendirdi. Ayrıca, çoğunlukla Avrupa Gıda Standartları Ajansı’ndan elde edilen mevcut verileri kullandı. insanların diğer 20 kimyasala maruziyetini tahmin etmek için.
Bu veriler, yine bilimsel literatürden elde edilen kabul edilebilir maruz kalma seviyeleri ile karşılaştırıldı. Bu, her bir kimyasalın potansiyel etkisinin bir ölçüsünü verdi ve daha sonra, her bir erkekte kimyasalların kokteyli için genel bir risk ölçüsü üretmek için yerleşik bir yöntem kullanılarak bir araya getirildi.Reklamcılık
Tüm erkekler güvenli olmayan kombine maruziyetlere maruz kaldılar ve çalışmada en fazla maruz kalanlar, ortalama 17 kat olmak üzere kabul edilebilir değerlerden 100 kat daha yüksek seviyelere sahipti. Araştırmacılar, “Değerlendirmemiz, kabul edilebilir birleşik maruziyetlerin endişe verici aşımlarını ortaya koyuyor” dedi.
Araştırmacılar ayrıca, BPA’nın en büyük risk faktörü olduğu kimyasalları sıralayabildiler ve bunu dioksinler, parasetamol ve ftalatlar izledi. Bununla birlikte, BPA’nın kaldırılması, birleşik maruziyeti kabul edilebilir seviyelere indirmedi.
Parasetamolün laboratuvar hayvanlarında sperm kalitesinde düşüşe neden olduğu ve hamilelik sırasında ağrı kesici kullanan annelerin erkek çocuklarında inmeyen testis riskini artırdığı gösterilmiştir. 2021’de 90 bilim insanı tarafından desteklenen bir inceleme şöyle dedi: “Gebe kadınların, hamileliğin başlangıcında, kullanımı tıbbi olarak endike olmadıkça [parasetamol]’den vazgeçmeleri konusunda uyarılmalarını ve emin olmadıkları durumlarda bir doktora veya eczacıya danışmalarını öneriyoruz.”
Araştırmacılar, analizlerinde belirsizlikler olduğunu kabul ettiler. Örneğin, kullanılan veriler 2009-2010 yıllarına aittir ve o zamandan beri BPA’ya maruziyet biraz azalırken, diğer bisfenollere maruziyet artmıştır. Genç kadınların, çalışmadaki genç erkeklerle aynı kimyasal maruziyete sahip olmaması da mümkündür.
Ancak araştırmacılar şunları söyledi: “İnsanların maruz kaldığı çok sayıda kimyasal göz önüne alındığında, bu kısıtlamalar neredeyse kesinlikle karışım risklerini hafife aldığımız anlamına geliyor.” “Sonsuza kadar kimyasallar” olarak adlandırılan PFAS bileşikleri, spermlere zarar verebilir, ancak veriler sınırlı olduğu için çalışmadan çıkarıldı. Hava kirliliği de sperm kalitesini etkileyebilir.
Kimyasalların etkisinin yanı sıra, bilim adamları tarafından vücut ağırlığı, fiziksel aktivite eksikliği ve sigara içme ile bağlantılı olduğunu öne süren araştırmalarla sperm kalitesinin düşmesinin diğer nedenleri önerildi .
Kortenkamp, “Kimyasalların tek faktör olduğunu söylemiyoruz” dedi. “Beslenmeyle ilgili epidemiyologlar, peynir, tereyağı, ucuz yağlar, bol yağlı et gibi çok yağlı yiyecekler yemenin meni kalitesi için iyi olmadığını söylüyorlar.”
İsrail’deki İbrani Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu’ndan Prof Hagai Levine şunları söyledi: “Bu benzersiz bir çalışma ve bazı kimyasalların insan üremesi üzerindeki olumsuz etkilerine dair artan kanıtlara katkıda bulunuyor. Erkek üremesinin bozulmasının nedenlerini araştırmak için küresel çabaları artırmalıyız.”
Edinburgh Üniversitesi’nden Prof Richard Sharpe şunları söyledi: “Yeni çalışmanın yazarlarının ve bilim camiasındaki birçok kişinin aksine, zayıf endokrin-aktif çevresel kimyasallara maruz kalmanın sonbaharda önemli bir nedensel rol oynadığına ikna olmadım. sperm sayar.” Parasetamol için iyi kanıtlar olmasına rağmen, çalışma tarafından değerlendirilen kimyasalların çoğunun insan testis gelişimine zarar verdiğine dair doğrudan kanıtın bulunmadığını söyledi.
Sharpe, düşen sperm sayısının çevresel bir nedeni olması gerektiğine ve büyük olasılıkla erken hamileliği etkilediğine ikna olduğunu söyledi. Ancak, yüksek yağlı, işlenmiş bir diyetin hem kendi içinde zararlı olduğunu hem de kimyasalların ana kaynağı olduğunu ve bu nedenle hangisinin suçlanabileceğini ayırt etmeyi zorlaştırdığını söyledi. Yine de Sharpe, bazı kimyasal kokteyllerin erkeklerde sperm sayısını olumsuz yönde etkilemesinin mümkün olduğunu söyledi.