Ana Sayfa Ekoloji Asbestli gemiye karşı sivil itaatsizlik çağrısı

Asbestli gemiye karşı sivil itaatsizlik çağrısı

0
Asbestli gemiye karşı sivil itaatsizlik çağrısı

İZMİR – Aliağa’da sökülmesi planlanan asbest dolu gemiye dair konuşan İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, yurttaşlara sivil itaatsizlik çağrısında bulundu.  Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK), İzmir Barosu ve İzmir Tabip Odası, Aliağa’da sökülmesi planlanan ve içerisinde 600 ton asbest barındırdığı belirtilen savaş gemisine ilişkin Mimarlar Odası İzmir Şubesi binasında açıklama yaptı. Açıklamaya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İzmir Şubeler Platformu temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.  

ATIK ENVANTERİ PAYLAŞILMIYOR 

 Kurumlar adına ortak metni okuyan TMMOB İzmir İKK Sekreteri Aykut Akdemir, geminin atık envanterine ilişkin bilgilerin paylaşılmamasının kuşkuları büyüttüğünü belirtti. Gemi hakkındaki iddialarla ilgili sorularına cevap verilmediğini aktaran Akdemir, “Kamuoyu bilgilendirilmeden geminin ülkemiz karasularına girişine izin verilmemeli, söküm işlemi gerçekleştirilmemelidir. Aksi durumda, sürecin hukuksuzca yürütüldüğü ve fiili durumla tehlikeli atığın ülkemize sokulduğuna dair endişelerimiz pekişecektir. Kamusal sorumluluğumuz, yasa ve mevzuatımızın bize verdiği görev ve sorumluluk kapsamında süreci takip edeceğimizi kamuoyuna duyururuz” dedi. 

 SOYER: ÇED MEVZUATINA TABİ DEĞİL

 Ardından söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de, Çevre, Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı’na eleştiride bulanarak “Bu hikayenin iki başlığı var; birincisi geminin kendisi, diğeri de Aliağa Gemi Söküm Tesisleri. Gemi ile ilgili Bakanlığın yaptığı açıklamalar hiç güven vermiyor; ‘Gemiyi gezdiririz, geldiğinde herkes görsün’ deniyor. Biz gezip neyi göreceğiz? Hindistan’ın kovaladığı gemiyi biz niye alıyoruz? Gemi süreci, son derece güven vermeyen, şaibeli bir açıklamayla yürüyor. Diğer taraftan Aliağa’da 40 yıldır devam eden gemi söküm işlemleri var. Buradaki işletmelerin 3’te 2’sinin neye göre işlem yaptığı belirsiz. Bir mandıra açarken ÇED olumlu raporu almak zorundasınız binlerce ton gemilerin söküldüğü bir yerde yayılan emisyon, ortaya çıkan kirlilik, bunların hiçbirinin ÇED mevzuatına tabi olmadığını görüyoruz” diye belirtti.  

YURTTAŞLARA ÇAĞRI 

İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel de yurttaşlara sivil itaatsizlik çağrısında bulundu. Gelişmiş olan ülkelerin çoğunda söküm işlemlerinin uygulanmadığını kaydeden Özkan, “O ölüm gemisinin Aliağa’ya yanaşmasına izin verilmemesi gerekiyor. Bu noktada üzerimize düşen her sorumluluğu yerine getireceğiz. İzmir’den, o geminin buraya sokulmayacağına ilişkin bir işarete ihtiyacımız var. Bu bir sivil itaatsizlik çağrısı, yurttaşların bu yönde harekete geçmesi için çağrıda bulunuyorum” diye konuştu.  

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here