Ana Sayfa Muhalefet AYM’den HDP’nin taleplerine ret

AYM’den HDP’nin taleplerine ret

0
AYM’den HDP’nin taleplerine ret

ANKARA – Anayasa Mahkemesi, HDP’nin ek delillere dair taleplerinin tümünü reddetti.   Halkların Demokratik Partisi (HDP), kapatma davası kapsamında ek delillere dair 26 Temmuz’da Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) savunma sundu. 13 sayfalık savunmada, tutuklanan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel ve eski milletvekili Behçet Yıldırım hakkında açılan ve kapatmaya delil olarak sunulan fezlekelerin çıkarılması, AYM üyesi Kenan Yaşar’ın “ihsas-ı rey” nedeniyle davadan geri çekilmesi ve davanın reddedilmesi istendi. Savunmada, CD halinde gönderilen Kürtçe ses kayıtlarına dair Türkçe çözümlerin kendilerine tebliğ edilmesi istendi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kapatmaya ek delil olarak sunulan iki CD içerisinde 281 adet ses kaydı yer alıyor.

  DAVA REDDEDİLSİN TALEBİ 

Usule yönelik itirazlar ve Yargıtay içtihatlarının da yer aldığı savunmada, ek delil olarak kabul edilen soruşturma ve fezlekelerin kapatma ile hukuksal bağının olmadığı kaydedildi. Savunmada, Semra Güzel hakkında açılan soruşturmaların HDP üyesi olmadan önceki tarihlere dayandığı ve soruşturmanın devam ettiği ifade edildi. Savunmada, açıklanan gerekçeler üzerine davanın reddi talep edildi.

  İHSAS-I REY TALEBİ

 Ayrıca savunmada, son seçilen Anayasa Mahkemesi üyesi Kenan Yaşar’ın davada tarafsız davranamayacağına işaret edilerek, davadan çekilmesi istendi. Savunmada, ilgili talebe şu gerekçeler sıralandı: “İlgili evrakın ‘ek delil’ olarak kabul edileceği yönündeki tespit Yüksek Mahkeme üyesi Yaşar’ın karşı oy yazısında yapılmıştır. Yaşar, bu tespitinin devamında ‘HDP’ye atfedilen eylem değişmemekle birlikte, eylemin sübutu bakımından gösterilen delillere ek olarak yeni deliller gösterilmektedir’ demekle Başsavcılığın sunduğu yazı ve eklerin hukuksal sıhhatine, delil niteliğine ve ‘eylemin sübutuna yönelik delil olarak kabul ettiğine’ dair görüşünü açıklayarak İHSAS-I REY’de bulunmuştur. Yukarıda anlattıklarımız ve diğer tüm hukuksal nedenlerle Yüksek Mahkeme üyesi Sn. Kenan Yaşar’ın karşı oy yazısı ihsas-ı rey niteliğinde olduğundan HDP’nin kapatılması davasından öncelikle çekilmesi gerekmektedir.” 

KARAR TEBLİĞ EDİLMEDİ 

AYM, söz konusu tüm talepleri reddetti. Partili kaynaklar, kararın kendilerine henüz tebliğ edilmediğini aktardı. Partili kaynaklar, AYM üyesi Kenan Yaşar’a dair “ihsas-ı rey” talebinin reddedildiğini ve 281 adet Kürtçe ses kayıtları için 30 günlük süre verildiğini tahmin ettiklerini belirtti. AYM’nin kararı ardından açıklama yapan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, “Sözlü savunmamız hazır. Bizi çağırdıkları zaman sözlü savunmamızı veririz” dedi.

 SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

 Yazılı savunma süreçlerinin tamamlanması ardından AYM tarafından belirlenecek bir tarihte, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak. Bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak Anayasa Mahkemesi raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve davalı HDP, ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek. Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılmasının ardından Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, toplantı için gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak. HDP hakkındaki kapatma davasını 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Anayasa’nın 69’uncu maddesinde sayılan hallerden ötürü partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin 3’te 2 oy çokluğuyla yani 15 üyenin 10’unun oyuyla karar verilebilecek.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here