Ana Sayfa Ekoloji “Bodrum da bizim, İkizdere de bizim, Dersim de bizim”

“Bodrum da bizim, İkizdere de bizim, Dersim de bizim”

0
“Bodrum da bizim, İkizdere de bizim, Dersim de bizim”

ETELGRAF HABER:

Dersim yangınlarına devletin müdahale etmemesi ve kamuoyunun sessiz kalması üzerine İstanbul’daki ekolojistler 14 Eylül Salı akşamı Dersim’e yola çıkıyor. Mezopotamya Ekoloji Hareketi’nin de katılacağı buluşmaya ilişkin ekolojistler “Bodrum da bizim, İkizdere de bizim, Dersim de bizim’ demek için orada olmak gerek” dedi.

Türkiye’de 28 Temmuz’da Manavgat’ta başlayan ve 49 farklı şehre yayılan yangınlar Ağustos ayının son günlerinde Dersim’e ulaştı. Batıda süren yangınlara devletin müdahale eksikliği halkın tepkisine yol açarken, askeri operasyonların dinmediği Dersim ve pek çok kentte çıkan yangına devlet uzun süre müdahale etmedi. Batıdaki yangınlar halkın yoğun çabasıyla söndürülürken, Kürt illerindeki yangınlara halkın müdahalesi engellendi.

Yangın yayılırken Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Hozat Belediye Başkanı Seyfi Geyik ve Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün yangına müdahale etmek için Valiliğe yaptıkları başvurular reddedildi. Dağlık ve sarp bölgede çıkan yangına havadan müdahale 11 gün sonra başladı.

Ege ve Akdeniz’de çıkan orman yangınlarında tüm ülke seferber olurken, Dersim’in ciğerleri yanarken çok sayıda kişi sessizliğini korudu.

14 EYLÜL AKŞAMI YOLA ÇIKILACAK
14 Eylül Salı akşamı İstanbul’dan Dersim’e dayanışma için yola çıkacak olan Kaz Dağları İstanbul Dayanışması Sözcüsü Nesrin Aslan ve gönüllülerden Fethi Kınaş ile neden yola çıkacaklarını, programlarını konuştuk. Ekolojistler, ekoloji mücadelesinin topyekün yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi.

ETHA’ya konuşan Kınaş, yaşayan her canlının yaşam hakkını kutsal kabul ettiklerini vurguladı. Toplumsal Afet Platformu’ndan yangın söndürme çalışmalarına ilişkin eğitim aldıklarını ve Dersim’de de bu doğrultuda ekolojik yıkımı araştırmak, bölgede aktif olan ekoloji örgütleri ve aktivistlere destek vermek için yola çıkacaklarını söyleyen Kınaş, “Dönüş için perşembe gününü düşünüyoruz” dedi.

BİRÇOK KENTTEN EKOLOJİST DERSİM’DE BULUŞACAK
Ovacık Belediyesi ve Munzur Arama Kurtarma Derneği ile kamp yapacaklarını söyleyen Kınaş, “Yangın bölgelerinde tespitlerde bulunacak ve bir proje hazırlayacağız. Yangın bölgelerini gezeceğiz” ifadelerini kullandı. Yayladere, Peri Vadisi, Ovacık ve Hozat tarafındaki yangın bölgelerine gitmeyi planladıklarını belirten Kınaş, “Oradaki etkinlikte amacımız kaynaşma, bir araya gelmek. O yüzden kamp yapmak istiyoruz. İstanbul’dan Ekoloji Birliği gelecek, Mezopotamya Ekoloji Hareketi de katılacak” bilgisini verdi.

‘TOPLUMSAL BİLİNCİN GELİŞMESİ GEREKİYOR’
Kaz Dağları İstanbul Dayanışması Sözcüsü Nesrin Aslan, ekoloji duyarlılığı olanların karşılıklı iletişimi ve dayanışması geliştirmeyi amaçladıklarını dile getirdi.

Aslolarak toplumsal bilincin bu konuda gelişmesi gerektiğini söyleyen Aslan, bu yüzden Dersim’e gittiklerini belirtti. Aslan, “‘Bodrum da bizim, İkizdere de bizim, Dersim de bizim’ demek için orada olmak gerek. Biz Kaz Dağları direnişi sırasında birçok yerden aldığımız gibi Dersimli ekolojistlerden de destek almıştık. Onun verdiği bir duygu da var, akrabalık gibi bir şeye dönüştü. O nedenle orada olmalıyız. Toplumsal bilincin gelişmesi gerekiyor” dedi.

Okullarda verilen “Vatandaşlık” derslerini hatırlatan Aslan, farklı içeriklerle bu duygunun kazandırılması gerektiğini belirtti. Aslan, “İşimize geldiğinde buradaki mozaikle övünürken, işimize gelmediğinde ayrımcılık yaparak yurttaş olamayız. Yurttaşlık bilinci gereği asla hiçbir ayrımcılık olmadan nerede bir ağaç yansa, bir insanın canı yansa, nerede hayvanlara bir şey olsa aynı duyguları hissetmeliyiz” diye konuştu.

‘YETER Kİ İSTEYELİM, BİR ARAYA GELELİM’
Başka bir dünyanın mümkün olduğunun altını çizen Aslan, iklim krizine dikkat çekti. Dünyanın her yerinde aynı anda yangınların çıktığını hatırlattı, yakın zamanda toplanacak olan Glasgow zirvesini hatırlattı. İktidara Glasgow zirvesine göre hareket etmesi çağrısında bulundu. 

Dayanışmanın önemine vurgu yapan Aslan, “Bir zihniyet değişikliği bir farkındalık yaratma, doğayla barışık olma gereği yapılabilecek çok şey var yeter ki isteyelim, yeter ki bir araya gelelim” ifadelerini kullandı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here