Ana Sayfa Ekoloji BULUT TOHUMLAMANIN HALA ÖLÇÜLEMEMİŞ YAN ETKİLERİ VAR

BULUT TOHUMLAMANIN HALA ÖLÇÜLEMEMİŞ YAN ETKİLERİ VAR

0
BULUT TOHUMLAMANIN HALA ÖLÇÜLEMEMİŞ YAN ETKİLERİ VAR

Halihazırda Çin  tarafından kullanılan bulut tohumlamanın çeşitli olumlu etkileri olduğu gibi olumsuz etkileri de vardır. Negatif yönlerle bağlantılı olmayan hiçbir teknoloji yoktur. Yapay yağmur’un da bir çok olumsuz etkisi var her şeyden önce bulut tohumlama denetlenemez yani bir kez başladığında etkileri geri çevrilemez dolayısyla olumsuz etkilerin kontrol atında tutulması mümkün değildir, dahası bulut tohumlamanın verimli sonuçlar aldığına dair kesin bilgiler söz konusu değil. Bunun yanında kullanılan gümüş iyodürün çevreye ve canlılara ne tür zararlar vereceği tam olarak bilinmiyor.

Bulut tohumlama, yağışa neden olmak için bulutlardaki nemi indüklemenin yapay bir yoludur. Bu bir hava modifikasyonu şeklidir. Tıpkı tarlaya tohum eken ve daha sonra ekinlere dönüşen bir çiftçi gibi, bulut tohumlamada bulutlar daha sonra yağmur olarak yağmak üzere ‘tohumlarla’ doldurulur. Bu durumda tohumlar gümüş iyodür, potasyum iyodür ve kuru buzdan başka bir şey değildir.

Bulut tohumlaması için yağmur yağabilecek bol bulutlu doğru atmosfer koşulları gereklidir. Gidip berrak gökyüzü tohumlayamayız. Bulutlar, okyanus spreyinden gelen toz, polen ve tuzdan çekirdekler üzerindeki görünmez su buharının yoğunlaşmasından oluşur. Bulut tohumlama, bu kullanılabilir çekirdeklerin sayısını artırır. Bu eklenen çekirdekler olmadan yağmur damlaları veya buz kristalleri oluşmayabilir.

Dahası Teknik daha çok yağışın erken belirtilerini gösteren bulutlarda kullanılır, bu nedenle gerçekten yağmura neden olup olmadığı bilinmemektedir. Bunun yanında Hava durumunu değiştirdiği için iklim düzenini de değiştirebilir. Bunlarla birlikte, bulut tohumlamanın bir bütün olarak çevre üzerindeki tam etkisi de henüz tam olarak bilinmemektedir.

Bulut tohumlama ile ilgili birçok dezavantaj vardır. Başta geleni hedeflemenin belirsizliğidir. Bu şu anlama gelir, “tohumları” bir kez saldığınızda, gerisini yapmak doğaya kalmıştır. Tohumların rüzgar tarafından taşınıp hedeften sapma riski vardır. O zaman bu tohumlar ihtiyaç duymadığınız yerde yağmur üretebilir ve yağmasını istediğiniz yer kuru kalır.

‘Tohumların’ Etkilerini Test Etmek İçin Yeterli Zaman Yok

Çoğu bulut tohumlama işlemi, bu ‘tohumlar’ için ana bileşen olarak gümüş iyodür adı verilen bir kimyasal kullanır. Bitkiler, hayvanlar ve insanlar için bu kimyasala uzun süre maruz kalmanın veya tüketmenin ne kadar güvenli olduğu konusunda hala birçok soru var. Sağlık sorunları ve çevresel etki, aşırı gümüş iyodür toksisitelerinden değişir. Gümüş iyodür de solunum ve cilt rahatsızlıklarına neden olur. Ayrıca renal ve pulmoner lezyonlara ve ayrıca Argyria’ya neden olur. Argyria, cilt renginin açılmasının meydana geldiği bir durumdur.

Bununla birlikte, bazı çalışmalarda gümüş ve gümüş bileşiklerinin (gümüş iyodürden) toksisitesinin düşük düzeyde olduğu gösterilmiştir. Bu bulgular muhtemelen, dünyanın birçok yerinde endüstrinin atmosfere salınan emisyonlarından 100 kat daha az olan bulut tohumlama tarafından üretilen çok küçük miktarlardaki gümüşten kaynaklanmaktadır.

Yapay Yağmurun Neden Olduğu Afetlerde Yasal Sorumluluk

Bir fırtına koparırsanız ve fırtına şiddetlenirse yasal olarak sorumlu tutulabilir misiniz? Sonra bu ‘güçlendirilmiş fırtına’ sel yağmuru hasarına ve hatta ani bir sel ölümüne neden oldu. Sağlık sorunları ve çevresel etki, kasırga gibi fırtınalardan veya yağmurun bastırılmasına göre değişir. Yağmurun bastırılması, tarım üzerinde çok talihsiz bir etkiye neden olacaktır. Bu, bitki örtüsü eksikliği ve mahsul hasadının daha da fakirleşme eğilimi gibi çeşitli sonuçlara yol açacaktır. Yağış üretmek ne kadar faydalı olursa olsun, olumsuz koşullarda meydana gelebilecek kontrolsüz yağışlar nedeniyle ciddi bir sel riski de oluşturmaktadır.

Ekolojik Yan Etkiler

Yağmurun yapay üretimi ile birkaç hayvanın hayatı kesinlikle tehlikede olacak. Sadece fauna değil, flora da eşit riske sahiptir. Böylece, ortak bir menfaat için yapılsa bile, tüm canlı organizmalar da tehdit altındadır.

Bulut tohumlama ilk olarak Vietnam Savaşı’nda kullanıldı. Savunma Bakanlığı, Temel Reis Operasyonu (1967–72) sırasında Ho Chi Minh’in liderlik ettiği vietnam halk kurtuluş ordusu gerillalarının yolu boyunca muson mevsimini uzatmak için bulutları tohumladı. Programın amacı, bu ana tedarik yolunun su basması yoluyla kullanımını engellemekti.

Dünyanın en büyük bulut tohumlama sistemi Çin’de kullanılıyor. Çin yılda 55 milyar ton suni yağmur üretiyor ve bunu beş katına çıkarmayı planlıyor. Çin, hava kirliliğini temizlemek amacıyla 2008 Olimpiyatlarından hemen önce Pekin’de bulut tohumlamayı kullandı.

Çin bunun için ilginç teknikler kullanıyor. Gümüş iyodür kaplı roketler ya da yine gümüş iyodür kaplı top mermileri ile bulutlar tohumlanıyır. Bu alanda çalışan devlet şirketi Jiangxi Gangsi’nin montaj hatlarındaki işçiler, yağmur olarak düşecek bulutlarda su damlacıkları oluşturmak için topla ateşlenen veya uçaktan atılan mermilerde katalitik kimyasalları (genellikle gümüş iyodür veya sıvı nitrojen) kaplıyor.

Dubai Lazerlerle Bulutları Şarj Ederek Yağmur Yağdırıyor.

Çinden sonra yapay yağmu için bulut tohumlama tekniğini en çok kullanan yer Birleşik Arap Emirliklerinin de başkenti olan Dubai Emirliği. Dubai Çöl İklimi nedeni ile kurak bir coğrafya da yaşadığı için bu teknolojiyi sıkça kullanıyor. En son dört ağustosta havayı serinletmek için dronlarla lazerle bulut tohumlayarak suni yağmur üretmişti. Reading Üniversitesi’nden araştırmacılar, bulutların içeriğini analiz etmek için sensörleri olan dört insansız hava aracı inşa ettiler. Kanat açıklığı iki metrenin altında olan insansız hava araçları, doğru sıcaklık, nem ve elektrik yüküne sahip bulutları aramak için havaya fırlatılıyor. Onları bulduklarında, dronlar küçük yağmur damlacıklarını birbirine yapışmaya teşvik etmek için bir lazerlerle elektrik sarsıntısı üretiyor – sahte yıldırım gibi.. Damlacıklar yeterince ağırlaştığında bu daha büyük damlacıklar yağmur olarak yeryüzüne düşer. Bu tekniğin bulut tohumlamada gümüş iyodür kullanmaktan kaynaklı ekolojik riskleri çok daha fazla azalttığı düşünülüyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here