Salgın döneminde hayat adeta durma noktasına gelirken ekonominin çarkları işçilerin alın teri ile döndürüldü. Sermaye birikiminin sürmesi için mal ve hizmet üretiminin halk sağlığını öncelediği bu dönemde ‘evde kal’ çağrılarına karşı fabrikalara özel çalışma izinleri verildi, kapalı devre çalışma sistemi fiilen hayata geçirildi, işyerlerinde mesai saatleri işverenlerin inisiyatifine terk edildi, işçiler çalışmaya devam etti.
Covid-19 adım adım bir işçi sınıfı hastalığına dönüştürüldü. Vaka haritalarında en fazla yoğunluğa sahip illerin, işçi nüfusunun olduğu sanayi havzaları olması bunu doğruladı. Bulaşın en fazla olduğu mekânlar; fabrikalar, şantiyeler, tersaneler, depolar, marketler, hastaneler ve okullar, yani çalışmanın devam ettiği, “çarkların döndüğü” yerler oldu.
En az 1209 işçi hayatını kaybetti
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 11 Mart 2020-10 Eylül 2021 tarihleri aralığında Covid-19 nedeniyle en az bin 209 işçinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Salgının on sekizinci ayında Covid-19 nedenli iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımına bakıldığında, en çok can kaybının 429 emekçi ile sağlık, sosyal hizmetler işkolunda yaşandığı görüldü.
İSİG Meclisi’nden yapılan yazılı açıklamada, salgının 18’inci ayında Covid-19 nedenli iş cinayetlerinin cinsiyetlere göre dağılımına bakıldığında, hayatını kaybedenlerin 106’sının kadın, bin 103’ünün ise erkek işçi olduğu belirtildi.
İSİG tarafından yapılan yazılı açıklamada, bu durum ‘Covid-19’un bir işçi sınıfı hastalığı olduğunun en büyük göstergesi’ olarak nitelendi.
87’si sendikasız
Covid-19 nedenli ölenlerin 161’inin (yüzde 13,31) sendikalı işçi olduğu belirtilirken, 1048’inin ise (yüzde 86,69) sendikasız olduğu vurgulandı.
İSİG Meclisi’nden yapılan yazılı açıklamada “Sendikalı işçiler tarım, gıda, kimya, tekstil, iletişim, büro, eğitim, ticaret, cam, metal, inşaat, taşımacılık, sağlık, güvenlik ve belediye işkollarında çalışıyordu” ifadelerine yer verildi.
En çok ölüm İstanbul’da
Salgının 18’inci ayında Covid-19 nedenli iş cinayetlerinin şehirlere göre dağılımına bakıldığında ise en çok ölümün 248 vefat ile İstanbul’da olduğu görüldü. Bu ili 59 ölüm ile Ankara; 58 ölüm ile Kocaeli; 55 ölüm ile İzmir; 40 ölüm ile Bursa ve 38 ölüm Mersin izledi. En az ölüm ise 1’er vefat ile Artvin, Hakkâri, Kars ve Kırşehir’de meydana geldi. Ardahan, Muş ve Şırnak’ta ise Covid-19 nedenli işçi ölümü tespit edilmediği ifade edildi.