Ana Sayfa Toplumsal Cinsiyet Danıştay’dan İstanbul Sözleşmesi’nin feshinden 81 gün sonra, kadın örgütlerinin yürütmeyi durdurma talebine ret kararı

Danıştay’dan İstanbul Sözleşmesi’nin feshinden 81 gün sonra, kadın örgütlerinin yürütmeyi durdurma talebine ret kararı

0
Danıştay’dan İstanbul Sözleşmesi’nin feshinden 81 gün sonra, kadın örgütlerinin yürütmeyi durdurma talebine ret kararı

Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Mart 2021’de yayımlanan Resmi Gazete’deki kararı ile Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma kararına karşı Türkiye’nin resmen ayrılmış olacağı 1 Temmuz öncesi Danıştay’a yürütmeyi durdurma talebiyle iptal davası açan kadın örgütlerine Danıştay’dan tebligatlar yeni geldi. Aylar sonra kendilerine ret kararının tebliğ edilmesine tepki gösteren Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), İstanbul Sözleşmesi’nin hala yürürlükte olduğunu hatırlatarak, Danıştay’a hukuk dışı karardan vazgeçmesi çağrısı yaptı.

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılma kararına karşı Danıştay’a yürütmeyi durdurma talebiyle iptal davalar açılmıştı. 1 Temmuz öncesi yürütmeyi durdurma talepleri konusunda olumlu ya da olumsuz bir karar verilmediği için EŞİK, 24 Haziran’da Danıştay’a ek dilekçe vererek yürütmeyi durdurma kararı verilmesini istemişti. Bunun üzerine Danıştay, Meral Akşener’in açtığı iptal davasında 28 Haziran günü yürütmenin durdurulması talebinin reddi kararı verdiğini açıklamıştı.

Bu açıklama sırasında benzer şekilde açılan 200’e yakın dosyada da aynı şekilde ret kararı verildiği söylenmişti. Ancak bu kararlar davayı takip edenlere ve avukatlarına gönderilmediği gibi dosyalara da konmamıştı.

28 Haziran tarihinden bu yana geçen 84 günde dosyalara konmayan ret kararları sonunda dün (20 Eylül) diğer dosyalarda da tebliğ edilmeye başlandı. 84 gün boyunca verdiği ret kararını yazmayan Danıştay 10. Dairesi dava açanların yürütmeyi durdurma konusunda verilecek karara zamanında itiraz hakkını da geciktirmiş oldu.

1 Temmuz’da Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden resmen ayrılmış olmasından 81 gün sonra yürütmeyi durdurmaya ret kararı

Kararın 84 gün sonra dosyalara işlenmesine tepki gösteren bir açıklama yayımlayan EŞİK, “Danıştay 10. Dairesi kadınların hayatları ile oynadığı yetmiyormuş gibi asgari bir hukuk devletinde olması gereken usul işlemlerini de yok saydı” dedi.

“Yürütmeyi durdurma konusunda 84 gün sonra yapılan tebligatlar ne anlama geliyor?” sorusunu soran EŞİK, İstanbul Sözleşmesi’nin hala yürürlükte olduğunu söyleyerek sadece çıkış işleminin iptali için açılan davalar henüz sonuçlanmadığı için değil, 6251 sayılı onay yasası hala yürürlükte olduğu için de yürürlükte olduğunu belirtti. Açıklamada, “TBMM’de oybirliği ile kabul edilmiş olan 6251 sayılı yasa yürürlükten kaldırılmadığı için sözleşme iç hukuk normu olarak Anayasa’nın 90’ıncı maddesi gereğince tüm içeriğiyle yasa olarak yürürlüktedir ve yine aynı madde gereğince bu hükümlerin anayasaya aykırılığı dahi ileri sürülemez” denildi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here