ETELGRAF HABER
Ayşe Karakaya Manisa Salihli’de yaşamını kaybetti. Ayşe Karakaya yaşamı süresince ODTÜ’nde katledilen oğlu Ertuğrul Karakaya’nın acısını yüreğinde taşıdı. Oğlunun sırtından vurulup süngülenmesi yetmedi oğlunu övdü diye sanık yaptılar.
Acılardan geçen koca yüreği 81 yaşında durdu.
Bugün 27.08.2021 Salihli Mezarlığında oğlunun yanına defin edilecek.
8 Haziran 2005’te arkadaşları ve ailesinin Ertuğrul Karakaya’nın mezarı başındaki anma töreninde Ertuğrul Karakaya’nın (2005’de) 73 yaşında ve görme engelli anne hakkında güvenlik kuvvetlerine silahlı direnme göstermek suretiyle suç işleyen Ertuğrul Karakaya’nın ölüm yıldönümü olan suç tarihinde umuma açık mezarlık içinde aleni olarak işlenen suçu ve suçluyu övme iddiasıyla, TCK’nin 215/1 maddesine göre 2 yıl hapis istemiyle Salihli Cumhuriyet Savcısı Seyfullah Öselmiş tarafından dava açılmıştı.
Bu davada Katil zanlısı Osman Özdemir’in serbest bırakıldığı yıllar sonra ortaya çıkmıştı. Davaya itiraz eden avukatlar mahkemeden “Ertuğrul Karakaya”nın işlediği suçun ne olduğunu ve hangi suçun övüldüğünü sormuştur ve mahkemece verilen yanıtta Karakaya’ya ait bir suç olmadığı belirtilmiştir. Bu durumu ilk kez öğrenen avukatlar 28 yıl sonra davayı temyize götürmüşler ve serbest bırakılan sanığın yeniden yargılanmasını talep etmişlerdi.
Gözleri görmeyen Ayşe Karakaya, yakınlarının yardımı ile gidebildiği davanın ilk duruşmasında “Eşim işi bozulduğu için evini terkedip İzmir’e gitti. Ben de iki oğlumu büyütmek, iyi okullarda okutmak için yıllarca Salihli Devlet Hastanesi’nin Kadın Doğum Servisimde hasta bakıcı olarak çalıştım. Ertuğrul hemşirelerin yönlendirmesiyle Darüşşafa-ka’nın sınavlarına girmiş ve kazanmış. Sekiz yıl orada okuduktan sonra ODTÜ Maki-na Mühendisliğini kazandı. İkinci yıl kara haberi geldi. Ankara’ya gittik, oğlumuzun öldüğünü öğrendik. Cenazesini alıp memlekete getirdik. Her cuma giderim mezara, dua ederim. Demişti.
Ertuğrul Karakaya kimdir?
1977 yılı başında Hasan Tan’ın rektör olarak atanmasıyla egemen güçler tarafından uygulamaya konulan; ODTÜ’yü değerlerinden koparma, teslim alma ve faşistleştirme programına karşı; devrimci öğrenciler öğretim üyeleri, çalışanları, ve ailelerle dokuz ay boyunca direnildi. Çok sayıda öğrenci ve öğretim üyesi, üniversiteye işçi olarak sokulan silahlı faşistlerin saldırısına uğradı, darp edildi, yaralandı. Öğretim üyelerinin evleri, arabaları bombalandı. ÖTK Yönetim Kurulu üyesi Ertuğrul Karakaya, faşist saldırganlarla iş birliği yapan bir jandarma eri tarafından, A-1 kapısında, önce sırtından vurulup sonra da süngülenerek katledildi. Birçok öğrenci direniş sırasında tutuklandı. On üç, on dört yıl cezaevinde kalanlar oldu. Göze göz, dişe diş dokuz ay sürdürülen bu mücadelenin sonunda, faşist saldırganlar üniversiteyi terk etmek zorunda kaldılar. Ançak giderken, 2 Aralık 1977 günü, rektörlüğün çevresinde toplanan ODTÜ’lülere bomba attılar, kurşun yağdırdılar. Elliden fazla öğrenci yaralandı. Orada yaralanan öğrenci İbrahim Baloğlu hastanede hayatını kaybettmişti.
Karakaya, öldürüldüğü sırada öğrenim gördüğü Orta Doğu teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) öğrenci temsilcisiydi.