Ana Sayfa Muhalefet DİSK| Baskılanmış ve güdümlü enflasyon oranlarına göre değil geçim şartlarına göre hesaplanmalıdır

DİSK| Baskılanmış ve güdümlü enflasyon oranlarına göre değil geçim şartlarına göre hesaplanmalıdır

0
DİSK| Baskılanmış ve güdümlü enflasyon oranlarına göre değil geçim şartlarına göre hesaplanmalıdır

ETELGRAF HABER-

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, asgari ücretin bir aileyi geçindirebilecek düzeyde belirlenmesi gerektiğini belirterek, en düşük 5 bin 200 TL olması önerisinde bulundu.  Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), asgari ücrete dair görüş, öneri ve taleplerini gerçekleştirdikleri basın toplantısında açıkladı. Genel İş Genel Merkez binasında yapılan açıklamada, sık sık “Direne direne kazanacağız” ve “İnadına sendika, inadına DİSK” sloganları atıldı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun katıldığı açıklamada, en düşük asgari ücretin 5 bin 200 TL olması gerektiği mesajı verildi. 

İNSANCA YAŞANABİLİR ÜCRET

 Toplantıda konuşan Çerkezoğlu, Türkiye’de işçi ve emekçinin temel gündeminin yaşanan ekonomik krizle beraber geçim sıkıntısı olduğunu belirtti. Asgari ücretin sembolik bir ücret olmaktan çıkması gerektiğini vurgulayan Çerkezoğlu, asgari ücretin belirlenmesi sürecinde bütün emek örgütlerinin ortak tutum alması gerektiğini söyledi. Çerkezoğlu, asgari ücretin milyonların meselesi olduğunu kaydederek, 2018’den beri derinleşen ekonomik krizin sebebinin iktidarın tercih ve politikalarından kaynaklandığına işaret etti. Türkiye’nin temel sorunlarından birinin pahalılık ve geçim derdi olduğunun altını çizen Çerkezoğlu, “Bugün Türkiye’de geçinebilmek Türkiye’nin temel sorunu. 2022 asgari ücreti ile ilgili de toplumda önemli bir beklenti oluştu. Asgari ücretin insanca yaşanabilir bir ücrete çıkarılması toplu bir talep haline gelmiştir” dedi.

 DÖVİZİN ETKİLERİ 

 Döviz kurunun karşısında TL’nin hızla değer kaybettiğini belirten Çerkezoğlu, “Yaşanan bu kur artışı karşısında hepimizin yoksullaştığı bir dönem yaşıyoruz. Türkiye’de işgücü maliyeti açısından ucuz emek cenneti yaratmaya çalışanlar bu politikaların sorumlularıdır. Asgari ücret gelir bölüşümü ve gelir dağılımı adaletsizliğinin giderek arttığı ülkemizde kritik bir öneme sahiptir. Asgari ücret sembolik bir ücret olmaktan çıkmış ve son yıllarda giderek ortalama bir hale gelmiştir. Türkiye asgari ücretle çalışan oranının en yüksek olan ülkelerden biri haline geldi yani Türkiye toplumu asgari ücretlilerin toplamı haline geldi” ifadelerini kullandı. 122

GÜN VERGİ İÇİN ÇALIŞIYORLAR

 Asgari ücretin milyonların ve memleketin meselesi olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, Türkiye’de sendikalaşmanın önündeki engeller kalkmadan asgari ücretin gündem olmaktan çıkmayacağını vurguladı. Türkiye’de asgari ücretinin oranının yükselmemesinin nedeninin de sendikalaşma ve grev haklarının kullanılmasının önündeki engeller olduğuna dikkati çeken Çerkezoğlu, “Bir ülkede sendikalaşma oranı ne kadar düşükse asgari ücret bir ortalama ücret haline gelir. Bu kadar geniş kesimleri kapsayan asgari ücretin üzerinde geniş bir vergi kesintisi var. Bir asgari ücretli yılın 122 günü vergi ve kesintiler için çalışmaktadır. Bu yükün toplamı 750 TL’den daha fazladır. Yani bir asgari ücretli kazandığı 3 TL’nin 1 TL’sini vergi ve kesinti olarak geri ödemektedir. Türkiye’nin imza koyduğu sözleşme ve ILO belgelerinde asgari ücret işçinin ailesi ile geçinebileceği bir ücret olarak hesaplanır ve böyle belirlenir ama Türkiye’de bu ücret tek kişinin geçinebileceği şekilde belirleniyor” diye belirtti.

 SENDİKALAŞMA ÖNÜNDEKİ ENGELLER 

 Çerkezoğlu, DİSK olarak asgari ücret konusundaki taleplerini ise şöyle sıraladı: “* Asgari ücret ülkemizde en düşük ücret değil ortalama ücret haline gelmiştir asgari ücret tespitinde bu gerçek göz önünde olmalıdır. * Baskılanmış ve güdümlü enflasyon oranlarına göre değil geçim şartlarına göre hesaplanmalıdır. * Asgari ücret net ödenmelidir, bütün vergi ve kesinti yükü kaldırılmalı, bunlar hazineden karşılanmalıdır. * Asgari ücret sonrasına uygulanan vergi dilimi yüzde 10 olmalıdır. * Asgari ücret artışında yoksulluk sınırı kritik olarak ele alınmalı, bir hanede 2 kişi çalıştığında o haneye yoksulluk sınırı kadar gelir girmelidir. * Vergi ve prim desteği sağlanmalıdır. * En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyinde olmalıdır. * Sendikalaşma ve Toplu Sözleşme önündeki engeller kaldırılmalıdır.” 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here