Ana Sayfa Ekoloji Doğu Antarktika Buz Levhasının geçmiş ve gelecekteki iklim değişikliğine tepkisi

Doğu Antarktika Buz Levhasının geçmiş ve gelecekteki iklim değişikliğine tepkisi

0
Doğu Antarktika Buz Levhasının geçmiş ve gelecekteki iklim değişikliğine tepkisi
fotoğraf-evrimagaci.org

Doğu Antarktika Buz Levhası, Dünya’nın buzul buzunun büyük çoğunluğunu (yaklaşık 52 metre deniz seviyesindeki eşdeğeri) içerir, ancak genellikle küresel ısınmaya karşı Batı Antarktika veya Grönland buz tabakalarından daha az savunmasız olarak görülür. Bununla birlikte, Doğu Antarktika Buz Levhası’nın bazı bölgeleri son yıllarda kütle kaybetti ve bu da iklim değişikliğine duyarlılığını yeniden değerlendirme ihtiyacını doğurdu. Burada Doğu Antarktika Buz Tabakası’nın geçmiş sıcak dönemlere tepkisini gözden geçiriyoruz, mevcut değişim gözlemlerini sentezliyoruz ve gelecekteki projeksiyonları değerlendiriyoruz. Geçmiş sıcak dönemlerde kayda değer kütle kaybına uğrayan bazı deniz temelli havzalar şu anda kütle kaybediyor, ancak çoğu tahmin, Doğu Antarktika Buz Levhası boyunca yirmi birinci yüzyılda buz tabakasını genel olarak dengede tutarak artan birikimi gösteriyor. 2100’ün ötesinde,

Nature dergisinde yeni yayımlanan “Doğu Antarktika Buz Levhasının Geçmiş ve Gelecekteki İklim Değişikliğine Tepkileri” başlıklı makale, kıtanın doğu kısmını kaplayan devasa buz kütlesinin geçmişini, bugününü ve geleceğini gözler önüne seriyor.

Durham Üniversitesi Coğrafya Bölümü’nden Profesör Chris Stokes tarafından yürütülen araştırma, küresel ısıtmanın, Doğu Antarktika Buz Levhası üzerindeki en kötü etkilerinden kaçınılabileceğini gösteriyor.

Bu durumdan kaçınmak ise sıcaklıkların sanayi öncesi seviyelere kıyasla, Paris Anlaşması kapsamında belirlenen üst sınır olan 2°C’den fazla yükselmemesine bağlı.

2°C sınırının ötesinde devam eden ısıtma ise buz tabakasının erimesiyle 2100 yılında deniz seviyesinin beş metreye kadar yükselmesine neden olabilir.

Sera gazı emisyonları

Araştırmacılar, buz tabakasının geçmiş sıcak dönemlere nasıl tepki verdiğine ve şu anda değişikliklerin nerede gerçekleştiğine baktılar.

Daha sonra, farklı sera gazı emisyon seviyelerinin ve sıcaklıklarının 2100, 2300 ve 2500 yıllarına kadar Doğu Antarktika Buz Levhası üzerindeki etkilerini incelemek için önceki çalışmalardan bir dizi bilgisayar simülasyonunu analiz ettiler.

Emisyonlar önemli ölçüde kesilirse ve sıcaklıklarda sadece küçük bir artış olursa, buz tabakası 2100 yılına kadar deniz seviyesinin yükselmesine yaklaşık iki santimetre katkıda bulunabilir. Bu, Grönland ve Batı Antarktika’da beklenen buz kaybından çok daha az bir miktar.

Dünya, yüksek sera gazı emisyonlarına devam ederse, Doğu Antarktika Buz Levhası’nın 2100 yılına kadar deniz seviyelerine yaklaşık yarım metre katkıda bulunma olasılığı var, ancak araştırmacılar bunu pek olası görmüyor.

Ve eğer emisyonlar 2100’ün ötesinde yüksek seviyede devam ederse, Doğu Antarktika Buz Levhası 2300’e kadar küresel deniz seviyelerinin bir-üç metre ve 2500’e kadar iki-beş metre yükselmesine neden olabilir.

Olası senaryo, dünya çapında kıyı bölgelerinde yaşayan milyonlarca insanı tehdit edebilir.

Küresel sıcaklık artışlarının sınırlandırılması

Dünya liderleri, küresel ısıtmayı 2°C’nin çok altında sınırlamayı ve 2015 Paris Anlaşması uyarınca artışı 1,5°C’ye düşürme çabalarını sürdürmeyi kabul etti.

En son Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporuna göre, insan faaliyetleri, sanayi öncesi zamanlardan bu yana küresel ortalama sıcaklıkları yaklaşık 1,1°C artırdı.

Araştırmanın lideri Profesör Chris Stokes, “Analizimizin önemli bir sonucu, Doğu Antarktika Buz Levhasının kaderinin büyük ölçüde elimizde olduğu. Küresel sıcaklık artışlarını Paris Anlaşması tarafından belirlenen 2°C’nin altında sınırlamak, en kötü senaryolardan kaçınmamız veya belki de Doğu Antarktika Buz Levhası’nın erimesini durdurmamız ve dolayısıyla küresel deniz seviyesini yükseltmesi üzerindeki etkisini sınırlamamız anlamına geliyor” diyor.

Bia

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here