Ana Sayfa Haberler Dünya basını Taksim’deki patlamayı nasıl gördü?

Dünya basını Taksim’deki patlamayı nasıl gördü?

0
Dünya basını Taksim’deki patlamayı nasıl gördü?

İstanbul Taksim’de dün (13 Kasım) yaşanan ve altı kişinin hayatını kaybettiği, 81 kişinin yaralandığı patlama dünya basınında da yer buldu.

Yetkililerin ve patlamaya şahit olan görgü tanıklarının anlatımlarına yer veren gazete ve haber siteleri, saldırıyı henüz kimsenin üstlenmediğini yazdı.

ABD ve İngiltere’den Almanya, Avusturya, İsviçre, Fransa, Yunanistan ve İsrail’e İstiklal Caddesi’ndeki patlamadan dünya basınına yansıyanlar şöyle…

“Yıllar sonra ilk”

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) The New York Times (NYT) gazetesi, patlamayla ilgili haberinde, “İstanbul’daki ölümcül bombalama, terör saldırısı olarak soruşturuluyor” başlığına yer verdi. Taksim’deki patlamada altı kişinin öldüğü, 81 kişinin yaralandığı bilgisini geçen gazete, “turizm endüstrisi koronavirüs pandemisini atlatmaya çalışırken patlamanın ülkede yıllardır devam eden sakinlik hissini paramparça ettiğini” yazdı.

ABD’nin The Wall Street Journal gazetesi de “İstanbul’un yoğun yaya caddesinde ölümcül patlama” başlığıyla verdiği haberinde, patlamanın şehrin Avrupa yakasında gerçekleştiği, saldırıyı henüz kimsenin üstlenmediği bilgisini paylaştı. 2015-2017 yılları arasında IŞİD’in Türkiye’de gerçekleştirdiği saldırıları hatırlatan WSJ, dün Taksim’de yaşanan patlamanın yıllar sonra ülkede gerçekleşen ilk saldırı olduğuna dikkat çekti.

İngiltere’nin the Guardian gazetesi ise “Türk bakan Kürt ayrılıkçıları suçlarken şüpheli gözaltında” başlıklı haberinde, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bu sabah yaptığı açıklamayı okurlarıyla paylaştı. The Guardian, “İstanbul’un merkezi yakın geçmişte Kürt ayrılıkçıların ve İslamcı teröristlerin hedefi olsa da saldırıyı henüz üstlenen olmadı” bilgisini verdi.

ABD’nin CNN International haber sitesi, yetkililerin yaptığı açıklamalara yer verdiği haberinde, Lübnan’da çalışan gazeteci Tariq Keblaoui’nin İstanbul’daki tatilinin son gününde tanık olduğu patlama ile ilgili tanıklığını paylaştı. Olayın ardından CNN’e konuşan Keblaoui, “İnsanlar hemen kaçışmaya başladı. Çok kısa süre sonra kaç kişinin yerde yaralı yattığını görebiliyordum. Bir mağazada, kulaklarından ve bacağından kan gelen bir adam vardı. Yakınlarındaki arkadaşları ağlıyordu.” dedi.

“Türkiye basınında neden bu kadar az haber vardı?”

Almanya’nın Der Spiegel haftalık dergisinin internet sitesi, İstanbul’daki patlamayla ilgili haberinde, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamalarına atıfla “gözaltına alınan saldırganın PKK ile bağlantısı olduğu” değerlendirmesinin yapıldığını yazdı. Patlama hakkında Türkiye basınında “neden neredeyse hiç haber yapılmadığını” da ele alan Der Spiegel, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) yayın yasağı kararına ve BTK’nin bant daraltma açıklamasına atıfta bulundu.

Almanya’nın Die Zeit gazetesi de Taksim’deki saldırının şüphelisinin gözaltına alındığı bilgisini paylaştığı haberinde, İçişleri Bakanı Soylu’nun saldırıdan PKK’yi sorumlu tuttuğu bilgisini verdi.

Almanya’nın Die Tageszeitung (taz) gazetesi ise “Patlamada en az altı ölü” başlıklı haberinde, Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün akşam yaptığı açıklamaya atıftla, Erdoğan’ın patlamanın bir saldırı olduğunu açıkladığını yazdı.

Avusturya’nın Kurier gazetesi, “İstanbul’daki saldırıda altı ölü: Şüpheli gözaltında” başlıklı haberinde, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın olayı bir “terör saldırısı” olarak nitelendirdiğini, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ise bir “terör kokusundan” söz ettiğini kaydetti.

İsviçre’nin Neue Zürcher Zeitung gazetesi, “İstanbul’daki patlamada en az altı kişi öldü, 81 kişi yaralandı” başlığıyla paylaştığı haberinde, “Türkiye hükümetinin olayı terör saldırısı olarak değerlendirdiğini, şüphelinin gözaltında olduğunu, olayın arka planının henüz net olmadığını” yazdı. Gazete ayrıca Soylu’nun “PKK bağlantısı” açıklamasına da yer verdi.

Fransa’nın Le Monde gazetesi, “İstanbul’daki saldırıdan sonra Türk yetkililer PKK’yi suçladı” başlıklı haberinde, şüphelinin gözaltında olduğu bilgisini verdi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamalarına da yer veren Le Monde, RTÜK’ün yayın yasağı kararına da değindi.

İsrail’in Haaretz internet haber sitesi de “İstanbul’daki patlamada altı kişi öldü, 81 kişi yaralandı; Erdoğan ‘hain bir saldırı’ olduğunu söyledi” başlığıyla verdiği haberinde, Türkiyeli yetkililerin söz konusu patlamaya bir bombanın sebep olduğunu açıkladığı bilgisini paylaştı.

Yunanistan’ın Ekathimerini haber sitesi, manşetten duyurduğu haberinde, “bombanın altı kişiyi öldürdüğünü, onlarca kişiyi yaraladığını” yazdı. 2015-2017 döneminde Türkiye’deki benzer saldırı ve patlamaları hatırlatan site, patlamayı soruşturmak için beş savcı görevlendirildiği ve RTÜK’ün olayın ardından yayın yasağı kararı aldığını okurlarıyla paylaştı.

TIKLAYIN – Travma haberleri için gazetecilere ve sosyal medya kullanıcılarına öneriler

(SD)

bia

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here