Ana Sayfa Eğitim EĞİTİM SEN MERSİN: “ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU İPTAL EDİLSİN.”

EĞİTİM SEN MERSİN: “ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU İPTAL EDİLSİN.”

0
EĞİTİM SEN MERSİN: “ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU İPTAL EDİLSİN.”

Şubat ayı içinde yasalaşan Öğretmenlik Meslek Kanunu tüm öğretmenleri ayaklandırdı. Yıllarca asli işleri olan eğitim-öğretim faaliyetlerini özveriyle sürdüren öğretmenleri kariyer basamakları adı altında bölmeye çalışan bu yasanın ve yasaya dayanarak çıkarılan yönetmeliğin iptalini istiyorlar. ÖMK kısaltmasıyla bilinen kariyer basamakları sınavının iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde açılan davanın sonucu beklenmeden altı yüz bini aşkın öğretmen sınava tabi tutulacak. Yapılacak bu sınava bağlı olarak bir kısım öğretmenin maaşlarında 1500 ila 2500 Tl artış sağlanacak.eşiti işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran ve öğretmenlik mesleğini birkaç kuruş zam artışıyla değerlendiren anlayışa karşı tüm Türkiye’de Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası 18 Ağustos’ta alanlardaydı.

              Eğitim Sen Mersin Şubesi de 18 Ağustos’ta Özgür Çozuk Parkında bir basın açıklaması ve serbest kürsü etkinliği gerçekleştirdi. Eylem sırasında: “Birleşe birleşe kazanacağız, kurtuluş yok tek başına ya hep beraber, ya hiçbirimiz, sınava dayalı kariyere hayır, öğretmenlik meslek kanunu iptal edilsin.” Sloganları atıldı. Sloganlar eşliğinde Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül basın açıklamasını okudu.

              Sümbül: “Öğretmenlik Meslek Kanunu İptal Edilmeli, Öğretmenlere Angaryaya Dönüşen Seminer-Sınav Süreci Durdurulmalıdır! Ekonomik ve Özlük Hak Kazanımları Ayrımsız Uygulanmalıdır!” dedi. Parkı dolduran öğretmenler şube başkanına sloganlarla destek verirken Mahmut Sümbül: “Sendikamız bu kanuna dair sürecin en başından bugüne itirazlarını yükseltmiş, gerek eylem ve etkinliklerle, gerekse hukuksal mücadeleyle bu kanunu ve bağlı süreci durdurmaya çalışmıştır. Ne yandaş sendika gibi kanunu desteklemiş ne de iyileştirmeler, kısmı düzenlemeler talep etmiştir. Kanuna muhalefet eder gibi gözüküp üyelerini sınava hazırlama tutumuna da girmemiştir. Eğitim emekçilerinin bu kanun ve yönetmelik kapsamında angaryaya dönüşen seminer kıskacına alınmasına da sınava da kariyer basamaklarına da karşı olan sendikamız, bu kanunun ve yönetmeliklerin bir an önce iptal edilmesini, öğretmenlere yaşatılan anlamsız, nitelik kazandırmayan ve tersine öğretmen emeğini değersizleştiren bu sürecin bir an önce durdurulmasını talep etmektedir. “ dedi. Ayrıca Sümbül: “2021 Ağustos ayında yandaş sendika tarafından imzalanan toplu sözleşmenin “Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme” bölümünün “Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneği” başlıklı 11. maddesinde, “657 sayılı Kanunun ek 32 nci maddesinde öngörülen öğretim yılına hazırlık ödeneği; 2022 yılında 1.325 TL, 2023 yılında 1.400 TL olarak ödenir” hükmü bulunmaktadır.

2020 yılında 1210 TL, 2021 yılında 1250 TL olarak verilen eğitim ödeneği, günümüz enflasyon oranları ve kırtasiye kalemlerindeki ciddi artışlara rağmen, yandaş sendika sayesinde 2022 yılında sadece 1325 TL olarak ödenecektir. Ekonomik krizin geldiği düzey ve enflasyon oranları dikkate alındığında bu rakamın çok yetersiz olduğu açıktır. Gerekli düzenlemeler bir an önce yapılmalı ve eğitim öğretime hazırlık ödeneğinin, ayrımsız bütün eğitim ve bilim emekçilerine bir maaş tutarında ve yılda iki kez ödenmesi sağlanmalıdır.” Diyerek ekonomik hakları konusunda da taleplerde bulundu.

              Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu üyesi Sinan Muşlu’da söz alarak: “Bakanları, cumhurbaşkanını, bizi izleyen polisleri de yetiştiren bir öğretmendir. Öğretmenlerin sesine siyasi iktidar kulak vermeli anti demokratik bu yasayı iptal etmelidir.” Dedi.

              Eğitim Sen Mersin Şube Mali Sekreteri Saffet Ayıcı da: “İçinde öğretmenin olmadığı bir okul hayaliyle çıkarılan bu yasa bir kıyım yasasıdır. Öğretmenler haftalardır seminer-sınav angaryasına karşı seslerini duyurmaya çalışıyorken Bakanlık kulağının üstüne yatmakta, yetkili sendikanın temsilcisiymiş gibi davranmaktadır. Twitter üzerinden mesajlarını yüzbinlerce öğretmen dile getirdi; seminer-sınav iptal edilsin denildi. Bakanlık halen sınavın kolay olacağını dile getirerek meslek onurunu kırıcı, öğretmenleri küçültücü açıklamalar yapıyor. Aslolan sınavların merkeze alındığı bir eğitim sistemine karşı çıkmakken sınavı her aşamaya çeken anlayış eğitimin sorunlarını çözemez.”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here