Ana Sayfa Haberler Eğitim Sen Uzaktan Eğitime Yakından Bakıyor

Eğitim Sen Uzaktan Eğitime Yakından Bakıyor

0
Eğitim Sen Uzaktan Eğitime Yakından Bakıyor

Eğitim Sen ‘Eğitim Sen Uzaktan Eğitime Yakından Bakıyor’ başlığı ile öğretmenlerin uzaktan eğitim ve yüz yüze eğitim ile ilgili görüşlerini içeren çalışmasının verilerini kamuoyu ile paylaştı. Eğitim Sen’in dijital yoldan sorular ile ulaştığı 3743 gönüllü öğretmenin katılımıyla gerçekleştirdiğini duyurduğu bu bilgi toplama çalışması, uzaktan eğitimde öğrencileri ve öğretmenlerin yaşadığı sorunları çarpıcı şekilde açığa çıkaran istatistiksel veriler sunuyor. Eğitim Sen’in eğitimin öznesi öğretmenlerin görüşlerine ve istatiksel verilere dayanan açıklaması, AKP-MHP iktidar bloğunun pandemide çocuklara ve gençlere öncelik veren bir eğitim politikası izlemediğini ve öğrencileri eve kapatan iktidar olarak tarihe geçtiğini söylüyor.

Eğitim Sen’in de belirttiği gibi öğretmenlerin büyük çoğunluğu soruları pandemide yaşanan sorunları öğrencilerin yaşadığı sorunlara yoğunlaşarak cevaplandırırken; bir kısmı da öğretmenlerin yaşadığı sorunları ortaya çıkarmıştır. Genel anlamda uzaktan eğitim sorunlarının öğretmenlerin büyük bir kısmı tarafından eğitimde çocuklar için eşit koşullar oluşturulmamasından kaynaklı olduğunun ifade edildiği açıklamada Eğitim Sen; uzaktan eğitim eşitsizliklerinin, derinleşen yoksulluk ve işsizlik ile ilişkisini vurgulamaktadır. Eğitim Sen, eğitim bileşenlerinden olan velilerin on milyonu aşan işsizler ve yaklaşık 16 milyonunun yoksulluk yardımı alanlar arasında yer aldığının tahmin edildiğini söyleyerek sorunların sınıfsal yapısını açığa çıkarmaktadır.

Diğer bir sorun başlığı olarak ele alınan çevrim içi derslerde yaşanan olumsuzluklar ile ilgili öğretmenlerin büyük çoğunluğu öğretme heyecanı ve sevinci yaşamadıklarını buna neden olan en büyük etkenin ise yüz yüze etkileşim olmamasını, öğrencileri görememeyi ve uzaktan eğitime öğrencilerin katılamadığını katılanların ise yeterince öğrenemediklerini belirtmekteler. Öğrencilerin çevrim içi derslere neden katılamadığı sorusu %46 lık bir oranla djital eşitsizlikler olarak internet ve cihazlar edinememek olarak ortaya konulurken ekonomik boyutu ile bir gerçeklikte açığa çıkarılmış olmakta.

17 Şubat itibariyle haftada iki gün önce köy okulları sonra ilkokul ortaokul ve liselerin illerin risk durumuna bağlı olarak yüz yüze eğitime geçtiği dönemler için yöneltilmiş sorular ile bu süreçte yüz yüze yapılan eğitimde hangi sorunlar ile karşılaşıldığı da araştırma kapsamında yer almış. Bu başlık ile elde edilen verilerden en çarpıcı olanına göre yaşanan sorunlar toplum sağlığı önlemlerinin yeterince alınmamış olmasından kaynaklanmakta. Bir seferberlik halinde ve en kısa sürede tüm toplumun aşılanması gerekirken aşı temininden uygulanmasına, herkese ulaştırılmasına değin çok ciddi aksamalar ve sorunlar yaşanmakta. Bu durum Eğitim Sen’in yürüttüğü çalışmaya katılan öğretmenler arasında aşı olma oranında da kendini göstermekte. 3743 öğretmen arasında iki doz aşı olanların oranı %15 iken henüz hiç aşı olmadığı belirtenlerin %56 olduğu görülüyor.

Verilerin en önemli bölümlerinden biri de önümüzdeki dönemlere dair yapılan analizler. Bu bölümü pandemi bir süre daha devam etmesi durumunda veya yeni pandemi süreçleri ihtimaline karşı önemli değerlendirmeler oluşturuyor. Uzaktan eğitimin uygulanabilirliğine dair eşitsizliklerin giderilmesi, okullarda fiziksel sorunların uyarlanması öğretmen atamalarının yapılması gibi olumsuzlukların giderildiği durumlarda uzaktan eğitimin olabileceği bir grup öğretmen tarafından söylenmiş. Ancak bu başlıkta elde edilen büyük bir çoğunluktaki veri, eğitimin yüz yüze olması gerektiğini, uzaktan eğitimin ancak kriz dönemlerinde destekleyici olarak başvurulabilecek ek bir öğretim yaklaşımı olabileceği görüşünde.

Eğitim Sen bu saha çalışmasında ortaya çıkan pandemi sürecinde yaşanan sorunların ve acıların, sürecin eğitim bileşenleri, bilim insanları, sendikalar, dernekler ile birlikte yürütülmemiş olmasının etkisini vurgularken önümüzdeki pandemili günler için bir an önce geniş kesimlerin katıldığı sebeplerin ve önlemlerin birlikte konuşulduğu bir sürecin başlatılmasını istemektedir.

“Eğitim Sen Uzaktan Eğitime Yakından Bakıyor” anket çalışmamızın ilk sonuçlarını içeren raporun tamamı için tıklayınız.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here