etelgraf haber
Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul; Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), daha önce savcılık tarafından takipsizlik kararı verilen 24 sendika üyesi ile ilgili idari soruşturma açtığını ve bu kişilerin ihracının talep edildiğini duyurdu. Kurul, “MEB’in kendisini mahkemelerin yerine koyarak kararlar almaya çalışması hukuk dışıdır ve idarenin göz göre göre suç işlemesi demektir” dedi.
Eğitim Sen, 29 sendikalının gözaltına alınıp ihracıyla ilgili açıklama yaptı. Sendika, “MEB’in Eğitim Sen’in sendikal faaliyet ve eylemlerini soruşturma konusu yapması, kendisini mahkemelerin yerine koyarak kararlar almaya çalışması hukuk dışıdır ve idarenin göz göre göre suç işlemesi demektir” dedi.
Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi yöneticisi ve üyesi olan 29 kişi, Diyarbakır’da 6 Kasım 2020 tarihinde gözaltına alınmıştı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, 29 kişi hakkında “kovuşturmaya yer olmadığına” karar verilmişti.
Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, bugün sendika genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, takipsizlik karar verilen 29 kişiden 24’ü hakkında Milli Eğitim Bakanlığı’nda disiplin soruşturması başlatıldığını açıkladı. Kurul, bu kişilerin ihraç edilmelerine ilişkin talebin bakanlık bünyesinde kurulan komisyona iletildiğini bildirdi.
Kurul, basın toplantısında; şu değerlendirmeyi yaptı:
“Eğitim Sen’e ve örgütlü mücadelemize yönelik olarak başlatılan hukuk dışı uygulamalar, yüksek yargı kararları, AİHM kararları ile uluslararası sözleşmelere rağmen en temel sendikal faaliyetlerin zorlama yorumlarla suç kapsamına alınmaya çalışılması söz konusudur. Sendikamız yöneticileri ve üyelerine isnat edilen suçların tamamı sendikal mücadele kapsamında yapılan eylem ve etkinliklerdir. Bunlar basın açıklamaları, mitinglere katılım, sosyal medya hesaplarında paylaştıkları sendikal etkinlik çağrı ve duyurularıdır.
MEB’in Eğitim Sen’in sendikal faaliyet ve eylemlerini soruşturma konusu yapması, kendisini mahkemelerin yerine koyarak kararlar almaya çalışması hukuk dışıdır ve idarenin göz göre göre suç işlemesi demektir. Bu durum aynı zamanda örgütlenme, düşünce ve ifade özgürlüğünü engellemek anlamına gelmektedir.
Eğitim Sen olarak MEB’e çağrımız, üye ve yöneticilerimize yönelik hukuk dışı politika ve uygulamalardan vazgeçmesi, kendisini mahkemelerin yerine koyarak karar vermeye son vermesidir.”