Ana Sayfa Manşet Emekçilerin asgari ücret protestosu: Krizi biz yaratmadık bedelini de biz ödemeyeceğiz

Emekçilerin asgari ücret protestosu: Krizi biz yaratmadık bedelini de biz ödemeyeceğiz

0
Emekçilerin asgari ücret protestosu: Krizi biz yaratmadık bedelini de biz ödemeyeceğiz

etelgraf haber-

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan 4 bin 253 TL asgari ücret partiler, sendikalar ve demokratik kitle örgütleri tarafından protesto edildi. Açıklamada, “Sefalet ücretini kabul etmeyelim. Sömürü, rant, talan, savaş düzenine karşı birleşelim” denildi.

4 bin 253 TL asgari ücreti protesto etmek sendikalar ve demokratik kitle örgütleri İstanbul Kadıköy’de bir araya geldi.  Sürreya Operası önünde yapılan açıklamada “Sefalet ücretini kabul etmeyelim”, “ Sömürü, rant, talan, savaş düzenine karşı birleşelim “pankartı açıldı. Sık sık “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “Sefalet ücretini kabul etmiyoruz”, “Kahrolsun “Sefalet ücretli Kölelik Düzeni”, “Zafer direnen emekçinin olacak”, “İşçilerin birliği patronları yenecek” “Genel Grev Genel Direniş” sloganları atıldığı açıklamayı kurumlar adına DEV TEKSTİL’den Gül İnce yaptı.

‘Yüksek zam işsizliği artıracaktır’

Gül İnce, asgari ücret görüşmelerini hatırlatarak, “Görüşmelerde işçilerin temsil edilmediği, orta oyunundan ibaret olduğu bir kere daha görüldü” dedi. Asgari ücrete yüksek zam yapılmasının işsizliği artıracağını belirten Gül İnce, şunları söyledi:

“Asgari ücrete yüksek zam yapılması halinde işten atmaların artacağını ve milyonların işsiz kalacağını, istihdamı arttırmanın yolunun ülkeyi ucuz işgücü cennetine çevirmekten geçtiği propagandasını sıklıkla ifade ettiler. Bu gibi açıklamalarla algı operasyonu yaparak, işçi ve emekçilerin gözünü korkutarak sefalet ücretine mahkûm etmenin zeminini oluşturmaya çalıştılar. 2022 asgari ücreti AGİ dâhil 4250 TL olarak açıklandı. Açıklanan miktar 2021 Ocak ayı başında  açıklanan asgari ücretin alım gücündeki kaybını dahi gidermemiştir. Örneğin yılbaşında 380 $ olan  asgari ücret şu anda ise 270 $’dır. Asgari ücret oyununun parçası olanlar ise işçi ve emekçilerin yaşadığı sorunların baş aktörleridir. Bu kadar rahat hareket etmelerinin arkasında ise sınıfın güçlü örgütlülüklere sahip olmaması yatmaktadır.”

‘Krizi biz yaratmadık bedelini de biz ödemeyeceğiz!’

Sermaye ve iktidarın krizi kendileri için fırsata çevirdikleri söyleyen İnce, “Pandemi koşullarını da kendileri için fırsata çevirerek ücretlerde azaltma, kısa çalışma ödeneği, Kod 29 saldırısı, uzun ve ağır çalışma koşullarını hayata geçirdiler. Sermaye sahipleri bu saldırıların hayata geçtiği dönemlerde ise devasa büyüme rakamları açıkladılar. Aynı büyüme rakamları ülke ekonomisi için de yapıldı. Tüm bu açıklamalara rağmen işçi ve emekçilere Gayri Safi Milli Hasıla’dan düşen pay ise her geçen gün azaldı. Servet ve sefalet arasındaki uçurum derinleşti” diye konuştu.

‘Krizi biz yaratmadık bedelini de biz ödemeyeceğiz’

Zamlara da dikkat çeken Gül İnce, şunları kaydetti:

“Tüm canlı hayatının yıkımı uğruna kârlarını ve düzenlerini korumaya çalışanlara karşı ‘artık yeter’ sesini daha fazla yükseltmenin zamanıdır. “Krizi biz yaratmadık bedelini de biz ödemeyeceğiz” demek için mücadeleyi büyütmenin zamanıdır. Buradan tüm işçi ve emekçileri bu düzen altında ezilen, sömürülen herkesi bir kere daha ücretli  kölelik düzenine karşı mücadeleyi büyütmeye, sefalet ücretini kabul etmemeye davet ediyoruz!”Video oynatıcı

Açıklamaya katılanlar

Devrimci İşçiler, 4.Vardiya İşçi Dayanışması, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu(BDSP), Birleşik İşçi Kurultayı(BİK), Birleşik İşçi Zemini(BİZ), Devrimci Haraket, Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası(DEV TEKSTİL), Dostluk ve Kültür Derneği, Emek ve Onur, Emekçi Haraket Partisi(EHP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi(ESP), İnşaat İş Sendikası, İstanbul KHK’lar Paltformu, İşçi Hareketi Koordinasyonu(İHK), İşçinin Kendi Partisi(İKEP), Kaldıraç, Partizan, Ploter Devrimci Duruş(PDD), Sosyalist Dayanışma Platdormu(SODAP), Turiizm Eğlence ve Hizmet İşçileri Sendikası,(TEHİS), Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası(TOMİS), Kırmızı

YADİGAR AKGÜN- İSTANBUL

G.karınca

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here