Ana Sayfa Telgrafın Telleri Kitap “FELSEFE ve EDEBİYATLA BİRLİKTE YOLA ÇIKMAK”-Hakan Tuncal

“FELSEFE ve EDEBİYATLA BİRLİKTE YOLA ÇIKMAK”-Hakan Tuncal

0
“FELSEFE ve EDEBİYATLA BİRLİKTE YOLA ÇIKMAK”-Hakan Tuncal

Felsefe ve Edebiyatla Birlikte Yola Çıkmak; felsefe öğretmeni, şair, yazar Cevat Bayrak’ın Klaros Yayınlarından çıkan son kitabı. “Gökyüzünün Efendisi Çocuklar” adlı, çocuğu merkeze alan ve çocuklara özgü felsefi derinlikler taşıyan bir şiir kitabı da bulunan yazarın bu eserini daha önce etelgraf.com’da tanıtmıştım. Buradan okuyabilirsiniz.

https://etelgraf.com/gokyuzunun-efendisi-cocuklar-hakan-tuncal/

Cevat Bayrak, bu kez filozofların ve yazarların düşünmeye, sorgulamaya kapı aralayan sözlerini derlediği bir çalışmayla çıkıyor okurun karşısına. Ön sözde “Seçilen sözler ‘güzel sözler’ ya da ‘öğüt verici sözler ‘ değildir. Eleştirel ve sorgulayıcı bir yaklaşım temelinde okura farklı bakış açıları oluşturabilecek, düşünme edimini derinleştirerek okuru yeni konu ve kavramlara yönlendirebilecek nitelikte sözlerdir.” diyor.

Kitabı okurken tematik bir düzenleme yapılmaması okura zorluk çıkarabilir. Şiir, felsefe, sanat, dil, ahlâk vb. başlıklar altında sözlerin toplanması benzer konularda farklı düşünceleri bir arada verme kolaylığı sağlayabilirdi. Bayrak, böylesi bir ‘düzen’leme işine girmemiş, bunu bilinçli yapmış. Bu durumu şöyle açıklıyor: “Sanatçı, içindeki dahil her türlü düzene karşıdır. Biraz da bu düşünceyle isme göre alfabetik sıralama dışında herhangi bir sınıflandırma yapmak istemedim. Ortaçağ köylüsünün egemene ve egemenin ilahi ideolojisine karşı toplumsal tepkisini dile getirirken söylediği: ‘Bu dünyayı terk et, öbür dünyayı terk et, hiç durma terk ettiğin yeri de terk et.’ şeklindeki üç terk tasarımından ve Antik Yunanların filozof kişiliği kazanma adımlarından biri olarak gördükleri ASKESE (Moral ya da irade eğitimi) eğitiminden yola çıkarak; felsefe, edebiyat, bilim, din, estetik, sanat, ütopya vs. üzerine çok yönlü bir zihin jimnastiği ve özgür düşünme edimi ortaya çıksın istedim.”

Bir öğretmen yazar olarak Cevat Bayrak, İoanna Kuçuradi’nin “Öğretmenlik mesleği, insanlaşmış kişilerin, başka kişilerin insanlaşmasına (olabildiğince) yardımcı olma mesleğidir.” sözüne atıfla “…bilimi, sanatı, edebiyatı ve felsefeyi rehber edinmiş aydınlık düşünceli öğrencilerimizle birlikte zor olanı…”  başaracağına inanır. Erasmus’un “Her öğretmen bilgedir.” sözünü unutmaz. Batı Afrika topluluklarından Akanların “Önemli olan insanlıktır.” sözünü göz ardı etmez.

İnsanı, evreni, sanatı anlama yolunda felsefeden ve edebiyattan yararlanmak isteyenler Cevat Bayrak’ın kitabıyla yola çıkabilir. Bu yolculuktaki duraklardan biri olmak, sözümü emanet ettiğim roman kahramanlarının cümlelerine bu kitapta rastlamak, adımı değerli yazarların, şairlerin, filozofların arasında görmek ayrıca bir yazar olarak gururlandırıyor beni.

Çıktığınız yol açık, felsefe ve edebiyatla dolu olsun Cevat Bayrak.

Kitabın adı: Felsefe ve Edebiyatla Birlikte Yola Çıkmak

Yazarı: Cevat Bayrak

Yayınevi: Klaros

Sayfa Sayısı :318

Hakan Tuncal

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here