Ana Sayfa Haberler Fenerbahçe ‘HeForShe’ hareketi ile ortak olarak kadın futbol takımını kuruyor

Fenerbahçe ‘HeForShe’ hareketi ile ortak olarak kadın futbol takımını kuruyor

0
Fenerbahçe ‘HeForShe’ hareketi ile ortak olarak kadın futbol takımını kuruyor

Fenerbahçe Spor Kulübü, dünyada ilk olarak kadın-erkek eşitliğinin sağlanması ve kadınlar ve kız çocuklarının her alanda katılımı arttırmak için Birleşmiş Milletlerin hayata geçirdiği, ‘HeForShe’ hareketi ile ortak olarak kadın takımını kurmak için çalışmalara başladıklarını,duyurdu.

Kadın-erkek eşitliğinin sağlanması ve kız çocuklarının her alanda katılımını arttırmayı hedefleyen hareketin duyurusu, Fenerbahçe Resmi internet sitesinden yapıldı.

Fenerbahçe’den ‘HeForShe’ye destek

UEFA’nın Avrupa’nın gelişime açık olarak tespit ettiği ve dünyanın birçok ülkesinde büyük desteklenen ve her gün daha da gelişen kadın futboluna olan alakasına Fenerbahçeli kadınlar olarak, geçmişte olduğu gibi gelecekte de damgalarını vuracaklarının, altını çiziyor.

Kısa bir süre önce Fenerbahçe Spor Kulübü de ‘HeForShe’ hareketine destek verdiğini açıkladı. BM’nin, işbirliğini resmi olarak kabul etmeden önce kulübü üç aylık bir incelemeden geçirdiği belirtiliyor. Daha önce dünyada bir spor kulübünün toplumsal cinsiyet eşitliği alanında bu ölçekte taahhüt verdiği bir uluslararası işbirliği olmamış. Desteğin simgesel öneminin yanı sıra Fenerbahçe’nin atacağı somut adımlar da işbirliğinin önemli bir ayağı olacak. Futbolcular, teknik ekip, yönetim kurulu ve kulüp personeli toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık eğitimlerinden geçecek, cinsiyetçi tezahüratların önüne geçilmesi ve kulübün kadın üye sayısının artırılması için çalışmalar yürütülecek.

HeForShe Nedir?

Cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadınların güçlendirilmesi için Birleşmiş Milletler Kadın Birimi tarafından hayata geçirilen , sistematik bir yaklaşım geliştirerek küresel düzeyde bir değişim yaratmayı hedefleyen bir dayanışma hareketi.

‘HeForShe’, görünür ve birleşmiş bir kuvvet oluşturmak amacıyla, kadınlarla dayanışma içinde birlikte durmak üzere tüm erkeklere ve her cinsten insanlara çağrıda bulunuyor. Amaç, dünyanın dört bir yanında bu çağrıya kulak verenlerle cinsiyet eşitliği bilincine sahip ortak bir vizyon yaratmak ve cinsiyet ayrımcılığına karşı yerel uygulamalar gerçekleştirmek.

‘HeForShe’nin Eylül 2014’te BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ve BM Kadınlar Küresel İyi Niyet Elçisi Emma Watson tarafından dünyaya duyurulmasının ardından, devlet başkanları, CEO’lar ve uluslararası şirketler dahil olmak üzere yüz binlerce aktör toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik somut adımlar attı. ‘HeForShe’ kampanyasını bugüne kadar 2 milyona yakın kişi destekledi ve  hem sosyal medyada hem de sahada birçok aktivite gerçekleştirildi. Dünyanın her yerinden milyonlarca insan şu anda Birleşmiş Milletler Cinsiyet Eşitliği küresel dayanışmasının bir parçası.

‘HeForShe’ hareketinin bu kadar geniş bir coğrafyaya yayılıp milyonlarca kişiye ulaşmadaki başarısının arkasında birçok faktör bulunuyor. Bunların başında, kampanyanın sadece sosyal medya sınırları içinde kalmayıp, sahadaki çalışmalarla somut çözümler üreten bir harekete dönüşmüş olması. BM Kadın Birimi’nin 90’dan fazla ülkede ofisi bulunuyor.  Kampanyaya destek veren aktörlerin elle tutulur bir etki yaratabilmeleri için ülkeye ve kuruma özel uygulamalara destek sunuyorlar. Örneğin öğrencileri, HeForShe öğrenci birliği kurmaları; üniversiteleri, okula uyum sürecinde öğrencilerini cinsiyet eşitliği konusunda bilinçlendirmeleri için teşvik ediyorlar. Amaç kampanya etrafında topluluk etkinlikleri organize etmek. Bu açıdan,‘HeForShe’yi yalnızca bir kampanya olarak değil, aynı zamanda etkin bir hareket olarak görmek gerek.

‘HeForShe’nin başarılı olmasının bir diğer nedeni de, kadınların yıllardır sürdürdüğü hak mücadelesine erkekleri de dahil etmesinden kaynaklanıyor. ‘HeForShe’, cinsiyet eşitsizliğini yaratan aktörlerin büyük çoğunluğunu erkeklerinin oluşturduğu bir düzende, erkeklerin mücadeleye katılmadığı sürece arzu edilen değişimin gerçekleşmeyeceğine inanıyor. Bugüne kadar elde ettiklerini başarıyı da kadın ve erkeklerin eşit katılımını savunmalarına bağlıyorlar.

HeForShe ‘Etki Şampiyonları’

‘HeForShe’ her yıl, kampanyayı destekleyerek değişim yaratan küresel liderleri belirliyor. Sektörlerinde ve parçası oldukları topluluk içinde cinsiyet eşitliği için mücadele veren HeForShe ‘Etki Şampiyonları’, toplumsal cinsiyet sorunlarının çözümünde çok önemli bir rol oynuyor.

Bu yılın şampiyonları arasında devlet ve hükümet başkanları (Finlandiya, Gana Cumhuriyeti, İzlanda, Japonya, Malavi Cumhuriyeti, Romanya, Rwanda, İsveç ve Uruguay) kurumsal şirketler (AccorHotels, Barclays, Electronic Arts, Koç Golding, McKinsey & Company, Schneider Electric, Unilever ve Vodafone) ve üniversiteler (Georgetown, Kenyatta, Leicester, Nagoya, Sao Paulo, Stony Brook, Waterloo, Witwatersrand Üniversitesi ve Institut d’études politiques de Paris) yer alıyor.

Küresel olarak, şirketlerin neredeyse üçte birinin üst yönetimlerinde kadın çalışan bulunmuyor. Kadın CEO’ların oranı yüzde 4’ten az.  HeForShe  Etki Şampiyonları bu çifte standarda karşı işgücünde cinsiyet dengesini sağlamak için en çok uğraş veren aktörler arasında. Cinsiyet dengeli liderliğin ulaşılabilir olduğunu gösteren yaratıcı uygulamalar geliştiriyor, tüm çalışanlarının cinsiyet eşitliği bilincini kazanmasına yönelik eğitimler geliştiriyorlar. HeForShe 2018 ‘Etki Şampiyonları’ arasında bu yıl Türkiye’den Koç Holding yer aldı. Koç Holding’in pazarlama ve iletişim alanında yürüttüğü uygulamaları olumlu bulan HeForShe, Holding’in ‘İletişimde Toplumsal Eşitliği Rehberi’ hazırlayarak reklamlardaki cinsiyet eşitsizliğini kamuoyuna taşımasını ve bu eşitsizliği ortadan kaldırmak için kurumsal işbirlikleri geliştirmesini iyi uygulama örnekleri olarak gösterdi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here