Ana Sayfa Haberler Gazeteciler 3 kentte sokaktaydı: “Basın boğulamaz”

Gazeteciler 3 kentte sokaktaydı: “Basın boğulamaz”

0
Gazeteciler 3 kentte sokaktaydı: “Basın boğulamaz”

15 basın meslek örgütü, gazetecilere yönelik polis şiddetini protesto etmek için İstanbul, Ankara ve İzmir’de bir araya geldi.

Evrensel’deki habere göre, son dönemde bütün hak arama eylemlerinde gazetecilerin saldırıya uğradığına dikkat çeken basın meslek örgütleri, İçişleri Bakanlığının polisin görüntülenmesini engelleme amaçlı genelgesi sonrası bu şiddetin arttığına dikkat çekti. 3 ilde yapılan eylemlerde gazeteciler iktidara, “Gazeteciliği boğmanıza izin vermeyeceğiz” diye seslendi. Açıklamalar sırasında Metin Göktepe için düzenlenen eylemlerde olduğu gibi fotoğraf makinesi, kamera ve mikrofonlar yere bırakıldı.

3 ilde ortak eylem

Polis, Cumartesi günü İstanbul’da düzenlenmek istenen LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nde Fransız haber ajansı AFP’nin foto muhabiri Bülent Kılıç’ı boğazına basarak gözaltına aldı. Aynı eylemde pek çok gazeteci polis müdahalesi ile karşılaştı, mesleklerini icra etmeleri engellendi.

Yaşananların ardından hak arama eylemlerinde polisin basın mensuplarına yönelik sergilediği sert müdahalelere karşı basın meslek örgütleri harekete geçti.

Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği, Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, Diplomasi Muhabirleri Derneği, DİSK Basın-İş, Ekonomi Muhabirleri Derneği, Gazeteciler Cemiyeti, Haber-Sen, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Parlamento Muhabirleri Derneği, Samsun Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Türkiye Haber Kameramanları Derneği İstanbul ve İzmir’de valilikler önünde eylem yaptı. Ankara’da ise Valilik önünde basın açıklaması yapılmasının engellenmesi üzerine eylem Abdi İpekçi Parkı’nda gerçekleşti.

Valiliğe yüründü

İstanbul’da Türkiye Gazeteciler Sendikası önünden İstanbul Valiliği önüne, “Basın boğulamaz, özgür basın susturulamaz, nefes alamıyoruz” sloganları ile yüründü.

İstanbul’daki eylemde ilk olarak saldırıya uğrayan Fotomuhabir Bülent Kılıç konuştu.

Bazı gazete ve televizyonların yaşanan saldırıyı haberleştiremediğini söyleyen Kılıç, “Bir doktor saldırıya uğradığında bütün hekimler karşı çıkıyor. Gazetecilerin de bunu yapabilmesi gerekiyor. Bir gazetecinin dövülmesine, ezilmesine sahip çıkılmayacak nokta neresi ben çok merak ediyorum” dedi.

Kılıç, “Bu bir gazetecilik davası, buna sahip çıkanlara çok teşekkür ederim. Burası Babıali, ilk basın kurumları burada kuruldu, burada bir araya geldiler, burada haksızlıklara karşı çıktılar” diye konuştu.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here