Ana Sayfa Haberler Glifosat içeren tarım ilacına yargıdan onay!

Glifosat içeren tarım ilacına yargıdan onay!

0
Glifosat içeren tarım ilacına yargıdan onay!

Telgraf Haber Merkezi

Avukat Senih Özay’ın Tarım ve Orman Bakanlığına açtığı davadaki, Bayer Monsante isimli şirket tarafından üretilen ve glifosat içeren tarım ilaçlarının ruhsatlarının iptali, piyasadan toplanması ve glifosatın üretimde kullanılmasının yasaklanması talebi yargı tarafından reddedildi.

Glifosat piyasada yabancı otlara karşı bitkiyi koruma amaçlı satılan ürünlerde bulunan, dünyada birçok bilim kuruluşu tarafından karsinojen olduğu değerlendirilen doğaya, canlıya ve insan sağlığına zararlı bir etkin madde.

Bu maddenin zararlı özellikleri ile ilgili bir kısmı dava dosyasında da yer almış olan bir çok bilimsel çalışma mevcut:

Dünya Sağlık Örgütüne bağlı IARC (Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı) tarafından 2015 yılında glifosatın bir insan karsinojen olduğunu gösteren çalışma yayınlanmış. Dünyanın bazı ülkelerinde yasaklandığını bildiren TMMOB Ziraat Mühendisleri Odasının 30.06.2020 tarihli yazısında belirttiği üzere Arjantin’de, glifosat içeren Roundup ilacı kullanılan(Türkiye’de kullanılmakta olan) tarım topluluklarında kanser oranlarının ülke genelinden 2 ila 4 kat fazla olduğunu gösteren çalışma yayınlanmış. Hacettepe Üniversitesi tarafından IARC ‘ın insan için sınırlı çalışma olmasına rağmen denek hayvanlarda yeterli sonuç olduğundan bu maddenin karsinojen olarak sınıflandırıldığına gönderme yapılarak insan, hayvan ve çevre açısından ciddi olumsuz etkilerinin olacağı yönünde bilimsel çalışmalar olduğu yönünde görüş bildirmiş.

Yargı doğayı değil şirketi korudu

Ancak yargı Türk Onkoloji Derneği gibi maddenin zararının kesin olmadığı, bazı kuruluş çalışmalarının netlik kazanmadığı, bilimsel kuruluşlar arası tutarsızlıklar olduğu yönündeki görüşleri ciddiye almayı tercih etmiş görünüyor. Kimyasallar konusunda riskli durumlar dahi önlem almayı gerektirir aciliyete sahiptir. Glifosat içeren maddelerin bir çok hastalığı tetiklediği dünya çapında yapılan bir çok bilimsel çalışma ile ispatlanmış ve kullanılmaması gerektiği açıklanmış bulunuyor . Bu davanın reddi bize gösteriyor ki tüm canlıların sağlığını koruma görevi olan devlet, şirketlerin çıkarını korumayı tercih ediyor.

Mahkeme üyeleri avukattan habersiz değişmiş!

Davayı açan avukat Senih Özay sonuçtan sonra sosyal medyadan şu yorumları yaptı:

”Mahkemede kazandığımız davayı Monsanto davasını kaybetmişiz. Şimdi ilam geldi…
Zehir otu ilacı denen tehlikeli kanserojen Roundup isimli ilacı dünyaya sunan Monsanto firmasına karşı ABD ‘ de mahkemeler çok yüksek kararlar vermeye başlamıştı.
Etkilendik…
T:C Bakanlığa ‘’halkına acı, toplat, ruhsatı geri al ‘’ dedik.
Almadılar
Ankara 18.idare Mahkemesine 2019/321 esas ile dava açtık. Mahkeme baktı, araştırdı. Soruşturdu.
İptal kararı verdi mi ? Verdi
Çiftçiler Sendikası ve Burhan Güneş isimli Avukat Çiftçi müdahillik için başvurdu mu ? Evet
İptal kararı aldık mı aldık. Sevindik mi sevindik.
Karşı taraf ortanca istinaf mahkemesine başvurdu mu ? Başvurdu. Çok üzüldüler mi? Evet .
Bu arada hiç haberimiz olamadan mahkemenin iki üyesi değişmiş mi ?
İstinaf Mahkemesi bu 2 müdahilin müdahillik harcında hata görmüş,- Ziraat yazılmış kalemce hataen…- mutad şekilde kararı bozmadan, Düzelterek karar vermesi gerekirken (hep böyle Karar verilip dururken ) bu sefer bu hata gerekçesiyle (Sanmayın ki harç alınmamış filan yok! ) kararı BOZMUŞ. Bozarken de çok gerekli olmadığı halde, iptal kararını da kaldırıyorum cümlesini yazmış..
Dosya 18.İdare Mahkemesine geldi. Ne beklenir? 2 müdahil hatası düzeltilip karar bağlanır ve tekrar iptal kararı verilir.
Veya haydi haydi ileri giderek 3 kişilik 5 kişilik bilimci bilirkişi heyeti kurar ve rapor alır.
Hayır öyle yapmamış..
Firmanın çok profesörü var onlar çok mütalaalar almışlar vermişler. Bu Mahkemenin bilirkişine gerek yok, davayı ters kapatalım demişler.. Karar ekte … bakın, görün, okuyun, hissedin, tartışın..”

Ne olmuştu?

Almanya sermayeli ilaç ve kimya şirketi Bayer tarafından üretilen ve yabani otlara karşı kullanılan Roundup adlı ilaçtaki ‘glifosat’ın kansere yol açtığı gerekçesiyle şirket hakkında bir tazminat davası da Türkiye’de açılmış; şirket, ABD’de davacılarla anlaşma yoluna giderek toplamda 10 milyar 900 milyon dolar ödemeyi kabul etmişti. 

Türkiye’de Avukat Senih Özay’ın glifosat barındıran Roundup adlı ve zehir üreten Bayer Monsanto Firmasına karşı başlatmış olduğu hukuk mücadelesinde yeni bir sürece girilmişti. Özay, Ankara 18. İdare Mahkemesinde Tarım ve Orman Bakanlığı aleyhine açtığı davayı kazanmış ve şirkete de tazminat davası açmıştı. Ancak bakanlık mahkeme kararına uymamış, hukuki süreç yeniden başlamıştı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here