Ana Sayfa Ekoloji İkizdere’ye gelen boz ayılar komünist, ceylanlar da terörist mi Reis? Yeter Baş – Tülin Çelik

İkizdere’ye gelen boz ayılar komünist, ceylanlar da terörist mi Reis? Yeter Baş – Tülin Çelik

0
İkizdere’ye gelen boz ayılar komünist, ceylanlar da terörist mi Reis? Yeter Baş – Tülin Çelik

İKİZDERE’DE NELER OLUYOR – BOZ AYI SORUNU

İkizdere’de direnişler sürmekte ve devletin tüm güçleri direnişleri kırmak için yandaş müteahhite kalkan olmaktadırlar. Burada yaşanmakta olan boz ayıların mukim yerlere inmesi sorunu ile ilgili bir bölüm sunuyoruz.

İkizdere’ye gelen boz ayılar komünist, ceylanlar da terörist mi Reis?

Önce “Ormanı yar, inşaatında kullanacağın taşı çıkar!” kuralsızlığı tanındı.  Sonra 23 Nisan 2021’de, 151 gün önce İkizdere ilçesi Eskencedere vadisinde Cengiz İnşaat ormanı yara yara soydu, dehşetiyle asuman-u zemin pür figan oldu.

Evi, ini başına yıkılan, soyunu,  yolunu kaybeden, suyuna bakir mavisi karıştırılan, bağı bahçesi ağulanan,   isi, geçimi kalmayan, nefesi yok olan, akciğerleri solanlar oradan, her diyardan, dünyadan İkizdere’ye doğasını savunmaya, dünya doğal mirasına sahip çıkmaya geldiler.

Gelenler börttü, böceğinden, aksakallısına yaban hayatin tamircileriydi; nöbete durdular ağaçlarla, kuşlarla, yol gösterdiler kıyılan ağaçlarla boynu düğümlenen akarsulara…

İkizdere’ye gelenler boz ayılardı, baslarını sokacak in arayan ve ceylanlar, ürkerek insana sokulan.

 Boz ayılar komünist, ceylanlar terörist mi Reis?

Eskencederede yaşayan insanlar ayıların evlere yakın yerlere gelmeleri sonucunda evden çıkamadıklarını dile getirdiklerini de bilmek gerek.

  • Yaşam savunucuları –‘Defenders’

Yaban hayatı bir arada paylaşma, yaşam savunucularının tüm hayvan ve bitkileri doğal çevre ve döngülerinde koruma misyonunun ayrılmaz bir parçasıdır. Paylaşımcıların şimdiye kadar gösterdikleri olağan davranışların dışına çıkmaları, habitatların parçalanması, yıkılan-bozulan-değişene alışma riskleri ve hayvanların hareketleri nedeniyle ortaya çıkabilir. Sonucunda insanlarla vahşi hayvanlar arasında çatışmalar olabilir.

İklim değişikliği hayvanların yaşam alanına değiştirdikçe ve türler toparlandıkça veya yeni alanlara dağıldıkça bu etkileşimler artabilir.

Yaşam savunucuları,  insanlar ve yaban hayat ayni açıdan bakabilsinler diye, insanları, vahşi yaşamla ortaya çıkabilecek çatışmaları azaltmaya yönelik bilime dayalı yenilikçi araçlar ve stratejiler ile donatmaktadır.

Savunucuların etkisi

Savunucular, yıllardır bir arada yaşama çabalarının ön saflarında yer almaktadırlar. Dünyadaki pek çok yerdeki topluluklarda insanlar ve yaban hayat arasındaki olumsuz etkileşimleri başarıyla sınırlayan dönüşümsel yaklaşımlara ve araçlara onculuk ettiler.

Yaban hayati etkileyen yasaları, politikaları ve programları güçlendirmek ve geliştirmek için karar vericilerle yakından çalışarak ülke ve yerel düzeylerde bir arada yasama önlemlerini savunmak için çalışırlar.

Bu kapsamda insanları tehdit eden boz ayıların olağan dışı davranışları;

  1. Açlık endişesini ortadan kaldırıcı tedbirler,
  2. Korkutup kaçırmayı sağlayıcı gürültü yapıcılar, spot ışıkları, geçici elektrikli çitler kullanarak,
  3. Yerel toplulukları yaban hayatla güvenli bir şekilde bir arada yaşamaya hazırlayarak ve olumsuz etkileşimleri en aza indirilerek;

tehlike altındaki yaşamlarının toparlanmasına ve tarihsel aralıklarına genişlemesi sağlanmalıdır.

İkizdere gerçeğini bu ülkedeki her vatandaşın öğrenmesi, bilgi sahibi olması ve direnişe her bölgeden çeşitli yollar ile destek vererek devleti-yöneticileri uyarmaları son derece önemlidir. Ayı kelimesinin sadece bir hayvan ismi olduğu ancak o türlerin bugün karşı karşıya kaldığı durumların, bu siyasi yapı ve uygulamada yarın vatandaşlara da kolayca dönebileceğini bilmek gerekmektedir.

Anlatan: Yeter Baş                          Kaleme alan: Tülin Çelik

*İkizdere’de neler oluyor sorusuna cevap arayanlar internet kullanarak çeşitli kaynaklardan bilgi alabilirler. Ancak işin hukuksal boyutu önemli olup bu kaynaktan yararlanmaları önerilir:  https://d.barobirlik.org.tr/2021/ikizderedeneoluyor.pdf

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here