Haberler İnsan Hakları Manşet

İşkence raporunu kamuoyuna açıklamayan Ankara Barosu yönetiminde arka arkaya 5 istifa.

Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi yöneticilerinden 5 avukat, Baro yönetimine yönelik sert eleştirilerde bulunarak İnsan Hakları Merkezindeki görevlerinden istifa ettiklerini açıkladı. İstifa edenler arasında Ankara Barosu İnsan hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Sercan Aran da yer alıyor.

İnsan Hakları Merkezinde görev yapan avukatlardan Nadire Durudoğan, Gizay Dulkadir, Sercan Aran, Deniz Can Aydın ve Rumeysa Budak, kişisel Twitter hesaplarından yaptıkları açıklamayla Baro Yönetiminin İnsan Hakları konusundaki tutumuna yönelik eleştirilerini kamuoyuyla paylaşarak istifa ettiklerini açıkladılar.

Baro Yönetimine sert eleştiriler

Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi tarafından hazırlanmış olan “Emniyette İşkence Raporu”nun Baro Yönetimi tarafından kamuoyuna açıklanmaması üzerine tepkilerini ifade eden Merkez Yöneticileri Baro yönetimine sert eleştirilerde bulunarak istifalarını açıkladılar.

“Mağdur beyanları sansürlendi”

İnsan Hakları Merkezinden istifa eden Avukat Nadire Durudoğan yaptığı açıklamada “25.12.2022 günü Ankara TEM Şube Müdürlüğü’ndeki işkence iddialarına ilişkin Ankara Barosuna bağlı İnsan Hakları Merkezimiz bünyesinde yapılan çalışmada, kamuoyunu bilgilendirmek ve işkencenin ivedi olarak sonlanmasını sağlamak amacıyla yazdığımız açıklamada “mağdur beyanlarının” sansürlenmesi ve merkezimiz divanının hazırladığı raporun hukuka aykırı yönetim kurulu kararı ile yayınlanmaması üzerinden 10 gün geçmiştir. Yönetim kurulunun çoğunluğu tarafından İnsan Hakları Merkezi bir süredir fiilen çalıştırılmamaktadır. Raporun yayımlanması, açıklamanın sansürlenmeden yayımlanması konusunda olumlu oy kullanan azınlık oylarını tenzih ederek söylüyorum ki devletin pozitif yükümlülüğünü harekete geçirmek konusunda öneme sahip olan raporun gerekçesiz bir şekilde yayımlanmaması benim insan hakları mücadelesine bakış açımla bağdaşmamaktadır.” ifadelerini kullandı.

“Hak ihlallerine karşı duyarsız kalındı”

İnsan Hakları Merkezine görevli Avukat Gizay Dulkadir istifa gerekçesini İstifa dilekçemde de detaylı olarak izah ettiğim üzere, beni bu karara götüren hadiseler, aynı zamanda meslektaşımız olan Aysel Tuğluk’un yaşadığı hak ihlaline karşı duyarsızlık, cumartesi insanlarına ilişkin yapılan açıklamaya uygulanan sansür Türkiye aleyhine karar olduğu için sadece AİHM’nin 2021 Aralık ayında verdiği kararların özetinden ibaret bir bültene dair kararın askıda bırakılması ve askeri öğrencilere ilişkin bir yazının yayınlanmaması için ortaya atılan bahaneler ile yaşanan rapor açıklamama krizidir.” şeklinde açıkladı.

“Sorun kronikleşti”

Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Avukat Sercan Aran mesajında “Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkan Yardımcılığı görevimden; son raporun yayımlanmaması ve öncesinde yaşanan kronikleşen sorunların çözüleceğine dair inancım kalmadığından bugün itibariyle bu görevimden istifa ettim.” ifadelerine yer verdi.

“İnsan haklarına ilişkin en temel ilkeler bile savunulmuyor”

Baronun İnsan Hakları Merkezinden istifa eden görevlilerden olan Avukat Rumeysa Budak gerekçesini “Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi Genel Sekreterliği görevimden, gelinen nokta itibariyle insan haklarına ilişkin en temel ilkeleri bile savunamayacak bir sistemle karşı karşıya kalmam sonucu istifama ilişkin açıklamamdır: Baro bünyesinde, gerek sahada gerek akademide bu kadar donanımlı olan üyelerin bir araya geldiği bir divanın, tartışma konusu dahi yapılmaması gereken bir işkence raporunun son nokta olması nedeniyle dağılması köklü bir kurum için çok talihsiz bir kayıp olmuştur.” şeklinde açıkladı.

“Hukuki ve vicdani bağlamda doğru bulmuyorum”

İstifa dilekçesinde insan hakları mücadelesi konusunda Baro Yönetiminin mevcut eksiklikleri gideremediğini belirten Avukat Deniz Can Aydın da “Benimsediğim ilkeler ve sahip olduğum bakış açısı vesilesiyle, avukat olarak hukuki, insan olarak vicdani bağlamda doğru bulmadığım bu durumun bir parçası olmayı reddediyorum” dedi.

Ne olmuştu?

Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde Gülen yapılanmasına üye oldukları iddiasıyla gözaltına alınan şüphelilere işkence yapıldığı iddia edilmiş ve bunun üzerine gözaltında işkence gördükleri iddia edilen kişilerle görüşen Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezine bağlı avukatların hazırladıkları rapor, Baro yönetimi tarafından yayınlanmamıştı. Konuyla ilgili basına açıklama yapan Ankara Barosu Başkanı Kemal Koranel, raporun yayınlanmayacağını söylemişti.

Raporun yayınlanmaması halinde İnsan Hakları Merkezine üye avukatlar da istifa edeceklerini açıklamışlardı. Aradan geçen zaman içinde İnsan Hakları Merkezinde görevli avukatların çabaları sonuçsuz kalmış ve İşkence Raporu açıklanmamıştı.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir