Sık sık işkence ile gündeme gelen ve son olarak 19 Mayıs günü çıkan haberlerde mültecilerin sağlık kontrolünde işkenceye uğrayarak birbirlerine kelepçelendiği öğrenilen Harmandalı Geri Gönderme Merkezi ile ilgili olarak İzmir Barosu incelemelerde bulunarak bir açıklama yaptı.
İzmir Harmandalı’nda bulunan Geri Gönderme Merkezi’nde mültecilere işkence yapılmasına ilişkin İzmir Barosu incelemelerde bulundu. Baronun Göç ve İltica Komisyonu üyeleri işkence gören mültecilerle görüşerek yaşananlara ilişkin açıklama yaptı.
“Merdivenden düştüm” beyanında bulunmaya zorlanmışlar
2 Mayıs günlerinde yaşanan işkencenin ardından 13-14 Mayıs günlerinde Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’ne giden avukatlar, mültecilerin okumak için bir adet Kuran istedikleri ve havalandırmaya çıkma talebinde bulunduklarını aktardı.
Talepleri karşılanmaya mültecilere hareketler edilerek, şiddet uygulandığını belirten İzmir Barosu avukatları, bir mültecinin kafasında cop kırıldığını, sırt ve vücudunun çeşitli yerlerinde işkence izleri bulunduğunu, kalp hastası olan mültecinin tedavisinin yapılmadığını bildirdi. İşkenceye maruz kalan mültecilerin götürüldükleri sağlık kuruluşunda “merdivenden düştüm” şeklinde beyanda bulunmaya zorlandıklarını kaydeden avukatlar, işkenceye ilişkin savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Saatlerce kelepçeli bekletilmişler
Başlatılan soruşturmanın ardından savcılık talimatıyla hastaneye götürülen mültecilere işkencenin burada da devam ettiğini belirten avukatlar, mültecilerin saatlerce kelepçeli olarak bekletildiğine dikkat çekti.
Açıklamada, “Söz konusu kelepçe vakası, genel resmin kapalı tutulma mekanı dışına sızan küçük bir yansımasıdır. Geri Gönderme Merkezi’nde kalan kişiler suçlu olmadıkları gibi, tutuklu ya da hükümlü kişiler de değildirler. Bu kişilerin hele ki işkence gibi çok ciddi bir iddianın muhataplarıyken psikolojik durumları ve temel hakları göz ardı edilerek kelepçelenmeleri, idarenin yabancılara yaklaşım tarzının tüm kamuoyunun gözü önünde ete kemiğe bürünmüş hali olup asla kabul edilebilir bir uygulama değildir” denildi.