Samsun’un Atakum ilçesi sınırları içinde bulunan Kocadağ’da seyreltme, gençleştirme ve yangın yolu açma gerekçesiyle ağaç kesimi yapılıyor. Kesilen ağaçlardan oluşan yığınlar kilometrelerce uzunluğa ulaşırken doğaseverlerden de tepkiler geldi. Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) üyeleri bölgeye giderek durumu yerinde inceledi.
ANKA‘dan Mehmet Yazıcı‘nın haberine göre, Kocadağ’ın Samsun’un akciğeri olduğunu söyleyen SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ, yaptıkları incelemelerde kilometrelerce yeni ve oldukça da geniş yollar açıldığını ve seyreltme yapıldığını tespit ettiklerini belirterek şöyle konuştu:
“Hepinizin bildiği üzere TBMM’de Mart ayında kurulan İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu var. Biz bu komisyonun raporlarını, tutanaklarını düzenli olarak takip ediyoruz. 2 Haziran 2021 tarihinde TBMM’de bu komisyonda verilen bilgilere göre 2016 yılından 2020 yılına kadar, kesim için, işaretlenen ağaç miktarı 20 milyon metreküpten 30,1 milyon metreküpe çıkmış. 2016 yılından 2020 yılına kadar ticari olarak kesilen orman ağacı miktarı tam yüzde 100 artmış. Bu laflar, TBMM’de söylenmiş ve tutanaklara işlenmiş laflar. Yine bu tutanaklara göre orman varlığı içerisinde herhangi bir şekilde çürüyen, devrilen vesaire evet bunların eksiltilmesini bir anlamda kabul edebiliriz. Amma velakin orman ekosistemi içerisinde aslında bu çürümenin de değerli olduğunu yine o tutanaklar söylüyor.
Birleşmiş Milletler çatısı altında faaliyet gösteren Doğayı Koruma Birliği’nin verilerine göre, dünyada korunan karasal alan oranı dünya genelindeki toplam karasal alana göre yüzde 15, yüzde 16. Avrupa’da bu yüzde 26. Türkiye’de 2020 yılına gelindiğinde bu miktar tam yüzde 9’a inmiş. Ne oldu da Türkiye’de son 4 yılda yüzde 100 orman varlığında bir ticari eksilme yaşanıyor?