HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu’nun aktardığı olaya göre; Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanlığı kadrosuna başvuran sağlıkçı A.D’ye mülakatta ‘Yozgat’taki köyünün Alevi mi Sünni mi’ olduğu sorulduğunu ve Alevi olduğunu söyleyen A.D.’nin mülakatta elendiğini ortaya çıktı.
Kenanoğlu’nun Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplandırması için sunduğu soru önergesi ve olaylar zinciri şu şekilde:
“Ankara’da Kamu Personel Seçme Sınavı’nda (KPSS) 96 puan alan bir sağlıkçı Sağlık Bakanlığının açtığı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanlığı kadrosuna atanmak için başvuru yapmıştır. A.D. isimli kadın aday mülakatta Alevi olduğu söyleyince yüksek puan almasına karşın atamasının yapılmadığı iddia edilmektedir.
Son KPSS sınavına Konya nüfusuna kayıtlı nişanlısı B.A. ile birlikte Yozgat nüfusuna kayıtlı A.D. de girmiştir. Sınav neticesinde A.D., 96, nişanlısı ise B.A. ise 86 puan almıştır. Nişanlı çift, Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanlığı kadrosuna başvuru yapmış, geçtiğimiz günlerde A.D. ve B.A., mülakat için Ankara’daki merkeze çağrılmış, aldıkları puandan dolayı kadroya gireceklerinden şüphe duymayan çift, sonuçlar açıklandığında hayal kırıklığına uğramıştır.
“Köyün Alevi mi, Sünni mi?”
Ulaşılan bilgilere göre; mülakata katılan heyet, ellerinde kimlik bilgileri bulunan kadın aday A.D.,’ye memleketi Yozgat hakkında bazı bilgiler sormuş, A.D. ise Yozgat ile ilgili spesifik bilgileri tekrarlamış, sonra heyetten biri, doğduğu köyü sormuş, ardından köyünün, Alevi mi yoksa Sünni köyü mü, olduğu sorusunu yöneltmiştir. A.D. “Alevi köyü” olduğunu söylemiş ve ardından mülakat neticelendirilerek, A.D. dışarı alınmıştır. Aynı kurulun mülakatına 86 puan alan nişanlısı B.A. da girmiştir. Ona da benzer sorular sorulmuş, B.A., Konyalı olduğunu, Sünni olduğunu heyete aktarmıştır. B.A.’ya mülakatta alanıyla ve siyasi süreçle ilgili de birkaç soru daha yöneltilmiştir.
Birkaç hafta sonra mülakat sonuçları açıklanmış ve KPSS’den 96 puan aldığı için Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanlığı kadrosuna gireceğine kesin gözüyle bakan A.D., büyük bir hayal kırıklığı yaşamış ve mülakatta düşük not aldığı belirtilerek kadroya alınmamış, Konyalı ve Sünni olduğunu açıklayan nişanlısı A.D. ise kadroya alınmıştır.
“Alevi olduğu için elendiği ortada”
KPSS puanıyla kamuya işe alımlarda yüksek puan alan Alevi inançlı kimselerin, sözlü mülakatlarda bilinçli olarak elendiği yüzlerce örneğin varlığı ne yazık ki önceki dönemlerden de bilinen bir gerçekliktir. Bu ayrımcılığın önüne geçilmesi için kamuya işe alımlarda sözlü mülakatların kaldırılması veya kamera kaydı ile yapılması gerekmektedir.
Kamuya işe alımlarda mülakatlar zorunlu ise bunun profesyonelce ve mesleki formasyon ölçen tarafsız bir komisyon tarafından kamera kaydı ile yapılmaması halinde sadece kendinden olmayanların elimine edilmesi için kullanılmasının önüne geçilmesi mümkün olmayacaktır.
Bu bağlamda;
1.Bakanlığınızın açtığı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanlığı kadrosuna katılan adaya köyünün Alevi köyü mü olduğu sorusu sorulduğu tarafınızca bilinmekte midir?
3.Mülakatlarda bu tür sorular sorulmasının esasen ayrımcılığa hizmet ettiği bilindiği halde bu uygulamaya neden devam edilmektedir?
4.Mülakatlar hangi amaçla yapılmaktadır? Mülakatların amacı insanların inancını, kimliğini öğrenmek ve ona göre karar vermek için mi yapılmaktadır?
5.Bu tür sorunların yaşanmasına yol açan, insanların inançlarından, etnik kimliklerinden veya siyasi tercihlerinden dolayı ayrımcılığa uğramasına neden olan mülakat uygulamasından vazgeçilecek midir?
6.Kamuoyuna yansıyan bu haberden dolayı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanlığına alım komisyonu hakkında bir soruşturma başlatılacak mıdır?
7.KPSS sınavında 96 puan alan A.D.’nin mülakatta uğradığı bu ayrımcılığın doğrulanması halinde kendisine tekrar mülakat imkânı verilecek midir?
8.Bakanlığınızın açtığı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanlığına alım komisyonunda neden kamera kaydı kullanılmamaktadır?”