Küba’ya karşı uygulanan ABD ablukasının bir ayağını da uzun süre boyunca Küba devleti tarafından yasaklandığı iddia edilen internet ve dijital platformlar oluşturuyor. Son dönemde Küba’ya karşı pek çok internet uygulamasının ABD ablukası sebebiyle hizmet vermemesi ülkede siber saldırıların artmasıyla beraber medyanın halkı yönlendirebilecek kapasiteye geldiği tartışılıyor.

Geçtiğimiz haftalarda özellikle koronavirüs salgınıyla beraber sokaklara inen ABD yanlısı karşı devrimcilerin ardından Küba’ya karşı bir iç karışıklık çıkartmaya yönelik algoritmaların kullanıldığı aynı zamanda medyanın da ele geçirildiği bir dönem yaşanıyor. Rosa Miriam Elizalde isimli doktora öğrencisinin araştırmasına  göre en az 60 internet uygulaması ve platform ABD ablukaları gerekçesiyle Küba’ya hizmet vermeyi sonlandırdı. Bu uygulamaların içerisinde Zoom da dahil olmak üzere 20 fazla Google ortağı bulunuyor.

“ABD ablukasının olmadığı empoze ediliyor”

Çok uzun süre boyunca internetin ve uygulamaların yasak olduğu iddia edilen Küba’da şu an için yaygın gerçeklik ise Küba vatandaşlarının internet hizmetine ABD ablukası nedeniyle erişememesi.

Ancak birçok Küba yurttaşı internette gezinirken çok sayıda siteye giremezken, girdiklerinde de ABD propagandasına doğrudan maruz kalıyor. Elizalde, bunun doğrudan insanlara ABD ablukasının olmadığına dair bir içerikten oluştuğunu belirtiyor.

Ancak son haftalarda WeTransfer isimli ve özellikle Kübalı bilim insanları tarafından çokça kullanılan belge ve fotoğraf paylaşma sitesinin de yasaklı siteler arasına eklendiği belirtildi.

Sahte haberler ve WeTransfer

Elizalde makalesinde merkezi Amsterdam’da bulunan WeTransfer’in Küba’da yasaklanması ile son zamanlarda yaşanan sahte haber akışı ve sokak protestolarının paralelliğine dikkat çekiyor.

Yolculuk’a göre Elizalde söz konusu şirketin bir anda ABD ablukasına uymaya karar verdiğini belirtiyor.

Elizalde, sahte haberlerin Kübalı yurttaşları etkilediğini vurgularken, açıkça oynanmış ve manipüle edilmiş videoların, medyaya yönelik siber saldırıların ve Kübalı liderlere yönelik tehdit dilinin Küba’da tansiyonu daha fazla artırdığını belirtiyor.

ABD istihbarat servisi Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’ne baskı yapıyor

Söz konusu makalede, son dönemde ABD’nin Küba’ya yönelik ücretsiz ve yeni bir ineter alt yapısı teklifinin de çarpıcı olduğu vurgulanırken, ABD’nin istihbarat görevlileri ile ABD Federal İletişim Komisyonu’nun üst düzey yöneticileri arasındaki bir podcastin varlığına dikkat çekiyor.

Söz konusu podcastte istihbarat görevlileri ABD Federal İletişim Komisyonu aracılığıyla Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’ne (ITU) baskı yaparak yaşananları “göz ardı etmesini” istiyor.

Bir Cevap Yazın