Türkiye’nin birçok noktasında 28 Temmuz’dan bu yana süren yangınlar büyük kayıplara yol açarken, iktidar ise seyirci konumunda kaldı. Kuzey Ormanları Savunması, orman yangınlarının önlenebilmesi için yapılması gerekenleri açıkladı. Yapılması gerekenler acil, orta ve uzun vadeli olarak vurgulandı.
Kuzey Orman Savunması’ndan (KOS) yapılan açıklamada, “Orman yangınları ülkemizde ölümcül ve iyileştirilemez yaralar açmaya devam ediyor” denilirken, daha da geç olmadan etkili bir müdahalede bulunulmadığı takdirde doğa yıkımının sonuçlarının daha ağır olacağı belirtildi.
Yangınların önlenebilmesi için talepler sıralandı
Orman yangınlarının önlenebilmesi ve yıkımın engellenmesi için “Yıllardır tekrarladığımız taleplerimizi acil, orta ve uzun vadeli talepler olarak vurgulama ihtiyacı duyduk” denilen açıklamada, talepler şöyle sıralandı:
Hemen, bugün:
- Yangınlara havadan müdahalede gücümüz yetersizdir. Hava unsurlarımızın gece çalışmaması yangının en önemli büyüme sebeplerinden birisidir. Havanın kararmasıyla, yanan orman alanları kaderine terk edilmekte, yangın geceden sabaha kadar katbekat büyümektedir. Acilen Türkiye’ye ait yeterli sayıda uçak ve helikopterden oluşan, gece donanımlı bir hava filosu kurulmalı ve hemen sahaya çıkarılmalıdır. Türkiye’ye ait filo kurulamıyorsa uluslararası hava yardımları kabul edilmelidir.
- Orman teşkilatının araç ve personel donanım eksiklikleri acilen giderilmelidir.
- Orman yangın alarmı ilan edilmeli, yangın dönemi boyunca tüm Türkiye ormanları denetimli alanlar dışında araç giriş çıkışına ve pikniğe kapatılmalıdır. Ulusal ve yerel ölçeklerde ilgili resmi kurumlar, ilgili yerel yönetimler, uzmanlar ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan yangın alarmı masaları oluşturulmalıdır. Mevcut ve riskli alanlara ilişkin detaylı veri akışı anlık sağlanmalıdır.
- Çöp seferberliğine başlanarak ormanlık alanlar tümüyle temizlenmeli, orman denetimleri ve tahrip cezaları (çöp atmak, bahçe temizliği için ateş yakmak, anız yakmak vb) artırılmalıdır. Ağaçlık alanlar, özellikle yangın hassasiyetinin arttığı dönemlerde yangına sebep olabilecek çöplerden arındırılmalıdır.
- Orman içinde sürdürülen tüm inşaat, enerji, madencilik ve altyapı faaliyetleri, yangın dönemi ve bunu takip eden kurak dönem boyunca durdurulmalıdır.
- Orman içinde ve çevresinde bulunan tüm yerleşim bölgeleri için halihazırda bulunan orman yangın programları[1] geliştirilerek acilen hayata geçirilmeli, devlet kurumları, STK, yerel yönetim ve halk bu programa uygun şekilde, koordineli olarak çalışmalıdır.
- Yöre halkının zararları, sağ kalan hayvanların tedavi ve bakımları devlet tarafından ücretsiz karşılanmalı, yaşamlarını sürdürebilmeleri için önlemler alınmalı, bu süreçte orman ekosisteminin yenilenmesine engel olacak –orman içinde yeni iskan alanları açmak gibi– faaliyetlerden kaçınılmalıdır.