Ana Sayfa Ekoloji Munzur Gözeleri’nin imara açılmasıyla beraber Munzur ve Pülümür çayları kuruma tehlikesiyle karşı karşıya

Munzur Gözeleri’nin imara açılmasıyla beraber Munzur ve Pülümür çayları kuruma tehlikesiyle karşı karşıya

0
Munzur Gözeleri’nin imara açılmasıyla beraber Munzur ve Pülümür çayları kuruma tehlikesiyle karşı karşıya

Dersim’de, Munzur Çayı ile kent merkezinde ona eklenen Pülümür Çayı, kenarlarında kurulan özel işletmelerin kanalizasyon ve atık sularının tehdidiyle karşı karşıya kaldı.

Alevi-Kızılbaş inancında kutsal bir öneme sahip olan Gözelerin imara açılmasıyla birlikte özellikle Munzur Çayı yanı başındaki işletmelerden akan kanalizasyon ve atık sularının neden olduğu kirlilik arttı.

Munzur Çayı’na 100’den fazla işletme kurulmuş

Dersim Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın kayıtlarında Munzur Çayı kenarında 15 farklı işletme olduğu görünse de kaçak işletmelerle bu rakam 100’e çıkıyor.

Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğünce, 2001 yılında birinci derece doğal sit alanı ilan edilen Munzur Gözeleri’nde kirlilik artmaya başladı.

Sayıları gün geçtikçe artan bu işletmelerin atık suları, gerekli altyapı sistemi olmadığı için doğrudan Munzur Çayı’nın sularına karışıyor. Yetkililer ise bu tablo karşısında seyirci kalıyor.

İşletmeler suya dozer sokup havuz yapıyor

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) Başkanı Ali Haydar Ben, Munzur Vadisi ve Çayı’nda büyüyen yapı ve çevre kirliliğe ilişkin Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuştu.

Yaşanan kirlilikten yetkili kurum olan Tunceli İl Özel İdaresi’ni sorumlu tutan Ben, Özel İdare’nin vadideki yapılaşmaya dair bir düzenlemede bulunmaması ile birlikte işletmeleri denetlemede yetersiz kalınmasından kaynaklı kirliliğin giderek arttığını söyledi.

Ben, şöyle konuştu:

“Vadide yapılaşmaya karşıyız. İnsanlar piknik yapmak istiyor olabilirler ama bunun da belli alanlarda yapılması daha doğru olur. Buna ilişkin ise yetkili kurumun vadide düzenleme yapması gerekir. Çünkü vadideki işletmeler suyun akışını bile bozuyor; suya kepçeyi sokup yüzme yerleri, havuzlar yapıyorlar ve bizler bu tür çalışmaları doğru bulmuyoruz. Yetkililerin bu konuda bir an önce önleyici tedbirler alması gerekir. İnsanlar suda yüzmesin, piknik yapmasın, oturmasın demiyoruz. Bunların planlı bir şekilde yürütülmesini istiyoruz yoksa doğayı tahrip ederiz ve kurumuş bir vadi bırakırız.”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here