Ekoloji

Nurhak ilçesine 2. HES projesi için ÇED olumlu kararı verildi: “İlçemizi yok edecektir”

Maraş’a bağlı Nurhak ilçesi Umutlu Mahallesi sınırlarında yapımı için ÇED olumlu kararı verilen HES projesi yöre halkının tepkisine neden oldu. HES projesine halkın görüşü alınmadan ve hiçbir inceleme yapılmadan ÇED olumlu kararı verildiğini belirten Nurhak Belediye Başkanı İlhami Bozan halkın yaşam alanını korumak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Halkın kesinlikle karşı olduğu HES’e izin verilmiş

Evrensel’den Özer Akdemir’in aktardığına göre, Nurhak ilçesi sınırlarındaki Bulgurdere, Daçu ve Göksu Dere üzerinde Zifana Enerji Üretim AŞ adlı şirket tarafından yapımı planlanan Bulgurdere Ve Ayranpınar Hidroelektrik Santrali ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde ÇED olumlu kararı verildi. HES’in ÇED olumlu kararının Kahramanmaraş Valiliği tarafından askıya çıkarılması üzerine görüşlerini aldığımız Nurhak Belediye Başkanı İlhami Bozan, ÇED dosyasındaki bilgilerin tamamen yanlış bilgiler olduğunu ifade etti. Proje ile ilgili halkın görüşünün HES’in yapılmaması yönünde olduğunu ve bunların kayıtlara geçtiğini belirten Bozan, buna rağmen tam tersi yönde bir kararla projenin ÇED dosyasının onaylandığını söyledi.

Emekli bir vali istiyor diye HES’e izin verilmiş

Proje ile ilgili bölgede hiçbir inceleme yapılmadığını ileri süren Bozan, “Ancak ÇED dosyasında ‘İnceleme yapıldı’ deniyor. İnceleme yapılmış ise tarım alanları olduğu halde neden yokmuş gibi karar verilmiştir. İnceleme yapılmış ise aynı bölgede (farklı nokta, aynı kaynak) daha önce yapılmaması yönünde mahkeme kararına rağmen neden şirket sahibinin istediği karar çıkartıldı. Bu durumda şirket sahibinin emekli vali olmasının etkisi nedir?” sorularını yöneltti. 13 bin Nurhaklının HES’i istemediğini belirten Bozan, “Emekli bir vali istiyor diye ÇED’e onay vermişler. Nurhak’taki kararları Nurhak halkından başka kimse veremez. Ne HES sahibi emekli vali ne de sırtını iktidara dayayan maden sahipleri Nurhak’ı talan edemeyecekler” dedi.

Dere
Fotoğraf: Nurhak Belediyesi

“HES’le ilgili anket Nurhak dışında yapıldı”

Bölgede tarihsel kalıntılar olduğunu vurgulayan Bozan inceleme yapılmış olsaydı HES’e izin verilemeyeceğini söyledi. Şirket sahibinin HES’le ilgili anketi Nurhak dışındaki bir ilçede yaptığını aktaran Bozan, “Nurhak’ta zaten halihazırda HES bulunuyor. Sonuçları ortada, yeni bir HES ilçemizi yok edecektir. Her gün yeni bir saçmalıkla karşımıza çıkılmasından bıktık” dedi. Bu kararla ilgili gerekli yasal çalışmaları başlattıkların ifade eden Bozan şunları söyledi; “Nurhak Belediyesinin ve Nurhak halkının kesinlikle reddettiği bu HES’i yaptırmamak için gerekli bütün mücadele yöntemlerini kullanacağız ve asla yaptırmayacağız. Belediyelerin birinci görevi halkın yaşam alanını korumaktır. Bu görevi yerine getireceğiz”.

HES boruları
Fotoğraf: Nurhak Belediyesi

Halkın katılımı toplantısında yurttaşlar endişelerini madde madde sıralamış

Bulgurdere ve Ayranpınar HES projesinde 17.422 GWh enerji üretiminin gerçekleştirilmesi planlanıyor. Proje ile ilgili ocak 2021 tarihinde gerçekleştirilen halkın katılımı toplantısında yöre halkı ve kurum temsilcileri projeyle ilgili endişelerini ve eleştirilerini şu maddeler halinde sıraladılar;

1. Sucul ve karasal ekosistemin ve türlerin zarar göreceği, yaşama ortamı bulamayacakları, özellikle kırmızı benekli alabalığın türünün bu proje yüzünden bu bölgede yok olacağı

2. Regülatör ile santral binası arasında kalan dere yatağının yüzde 10 can suyu (çevresel akış miktarı) yüzünden kuru kalacağı,

3. Hayvancılığın yok olacağı, hayvanların dere yataklarına geçişlerinin engelleneceği,

5. Bölgede tarım arazileri, otlaklar ve meralar olduğu, tarımsal ve ekolojik su ihtiyacının göz ardı edildiği,

6. Yaz aylarında su debilerinin azaldığı, besici ve çiftçilerin zorlandığı

Anket sonuçları ne diyor?

Şirketin projenin sosyoekonomik etkisinin değerlendirilmesi kapsamında yaptığı ankete Nurhak Belediyesi ve Umutlu Mahallesi muhtarının katılmadığı ÇED raporunda yer verildi. ÇED raporunda ayrıca proje alanı ve etki alanında 58 familyaya ait 195 tür tespit edildiği faaliyet alanı ve uzak çevresinde bulunabilecek türlerden 5 tanesi endemik olduğu da göz çarpan bilgiler arasında.

Suyu çekilmiş dere
Fotoğraf: Nurhak Belediyesi

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir