Öğrenci Veli Derneği (Veli-der) yüz yüze eğitimin başlamasının ardından her hafta yayımladığı raporun 3’üncüsünü açıkladı. Açıklama 26 ilde bin 19 sınıfın bu hafta içinde eğitime uzak kaldığı karantinaya alınan toplam sınıf sayısının ise bin 630’a yükseldiği aktarıldı. Veli-der bu süreçte en az 40 bin öğrencinin eğitime uzak kaldığını ifade etti.
BirGün’den Seda Balmumcu’nun haberine göre; dernekten yapılan açıklama şöyle: “Yalnızca 26 ilden bize ulaşan bilgi doğrultusunda bir değerlendirme yaptığımızda; en az 1019 sınıfın daha karantinaya alınmış olduğunu gördük. Dolayısı ile; okulların açılışından bugüne kadar en az 1630 sınıfın karantinaya alındığını tespit etmiş bulunuyoruz. MEB’ in yayınladığı son istatistiklerde, Türkiye ortalaması, derslik başına düşen öğrenci sayısı 26 olarak açıklanmıştı. Bu veri üzerinden bir değerlendirme yaptığımızda; alınmayan önlemler nedeniyle en az 40.000 öğrenci yüz yüze eğitime devam edememektedir. Millî Eğitim Bakanlığı, kapatılan hiçbir okulun olmadığını açıklamış idi. Öğrenci Veli Derneği olarak biz de, 2. Hafta raporumuzda Ordu Aybastı Fen Lisesi’nin kapatıldığı bilgisini sizlerle paylaşmıştık. Bu bilgi de doğrulandı. Bu hafta da Giresun’dan derneğimize ulaşan velilerin verdiği bilgi doğrultusunda; Giresun Şebinkarahisar Fen Lisesi’nin bütün sınıflarının kapatıldığı bilgisine ulaştık. Giresun Şebinkarahisar Fen Lisesi’ndeki 216 öğrencinin 111’ inin pansiyonda kaldığı, 61 öğrenciye pozitif tanısı konulduğu, pansiyonun üst katında pozitif tanısı konulan öğrencilerin pansiyonda kalarak uzaktan eğitime devam ettiği, diğer öğrencilerin de pansiyonda kalmaya devam ettiği bilgisi konusunda yetkilileri acilen açıklama yapmaya çağırıyoruz.”
“MEB’ i bir kez daha gerekli önlemleri almaları noktasında uyarıyoruz” denilen açıklamada şu talepler sıralandı:
• Fiziki mesafe sağlanmadan, yüz yüze eğitimin sürdürülmesi mümkün değildir. Sınıf mevcutları bir an önce seyreltilmelidir.
• Acilen ek derslik sağlanmalıdır.
• Ders süreleri, okulda bulunan süre azaltılmalıdır.
• *Yeterli öğretmen ataması yapılmalıdır.
• Covid 19 rehberinde okul girişlerinde HES kodu takibi, gerektiğinde ateş ölçümü yapılacağı belirtilmesine rağmen, bu cümleler yeterli görevli istihdamı olmadığı için yalnızca yazıda kalmaktadır. Tüm okulların ihtiyacını karşılayacak sayıda görevlendirme yapılmalıdır.
• Aşı, hijyen, havalandırma, fiziki mesafe; tüm önlemler bütünlüklü bir şekilde hayata geçirilmelidir.
• Okulların gerçek bilgisine sahip olan öğretmenlerdir, velilerdir. Tüm kararlar alanın özneleri ile birlikte alınmalıdır.