Ana Sayfa Ekoloji Ordu’da direnenler kazandı: Balamir’de yapılmak istenen HES için yürütmeyi durdurma kararı

Ordu’da direnenler kazandı: Balamir’de yapılmak istenen HES için yürütmeyi durdurma kararı

0
Ordu’da direnenler kazandı: Balamir’de yapılmak istenen HES için yürütmeyi durdurma kararı

Ordu’nun Korgan ilçesinde yapılmak istenen Balamir Hidroelektrik Santrali için bir buçuk yıldır mücadele eden yöre halkı, Ordu 2. İdare Mahkemesi’ne açtığı yürütmeyi durdurma davasını kazandı. Mahkeme, ÇED raporunun yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

Gazete Duvar’ın haberine göre; mahkeme, dava konusu işlemin hukuka aykırılığına dikkat çekerek uygulanması halinde telafisi güç̧ zararlar doğurabileceğini belirtti ve yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

“Bundan sonra yapılacak her şey suçtur”

Balamir HES’e karşı yaklaşık bir buçuk yıldır mücadele eden halk, Ordu 2. İdare Mahkemesi’ne açtığı yürütmeyi durdurma davasını kazandı. Bölge halkı tarafından sevinçle karşılanan karar sonrasında açıklama yapan köylülerin avukatı İsmail Topçuoğlu, “Haklı mücadelemiz sonuç̧ vermeye devam ediyor. Ordu 2. İdare Mahkemesi Balamir HES projeleri için verilen ÇED raporunun yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir. Bu kararla artık HES’i yapan şirketin adım atma, çivi çakma imkânı hukuken kalmamıştır. Bundan sonra yapılacak her şey suçtur” dedi.

Mahkeme: Telafi edilemez zararlar olabilir

Ordu 2. İdare Mahkemesi kararında “hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç̧ zararlar doğabileceğinden” ifadelerini kullanarak teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına oy birliğiyle karar verdiğini açıkladı.

Ne olmuştu?

Balamir HES için şirket tarafından imar değişikliği talebi ile başlayan süreçte Çiftlik Mahallesi halkı 1652 itiraz dilekçesi ile Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne itiraz etmiş; ancak halkın itirazları dikkate alınmayarak, imar değişikliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanmıştı.

Şirket geçen yıl dere yatağında çalışmalara başladı. Halk ise o günden bu güne bir yandan çalışmaları engellemeye çalışırken bir yandan da hukuk mücadelesini sürdürdü.

Üzerine HES yapılmak istenen,  Korgan’ın en önemli derelerinden biri olan Güllü Deresi,  özellikle Çiftlik, Çamlı ve Yeniköy mahallelerinin can damarı. DSİ, avukat Topçuoğlu’nun başvurusuna cevap verdiği yazısında dere çevresinde 600 metre uzunluğunda yol yapıldığını ve dere yatağının daraltıldığını belirtmişti. Köylüler, buraya yapılacak HES’in doğayı tahrip etmesinin yanı sıra, göçe de neden olacağını söylüyordu.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here