Ana Sayfa Ekoloji ÖZEL HABER| Kuzey Ege’de makro alg Codium bursa patlaması yetkililer suskun

ÖZEL HABER| Kuzey Ege’de makro alg Codium bursa patlaması yetkililer suskun

0
ÖZEL HABER| Kuzey Ege’de makro alg Codium bursa patlaması yetkililer suskun

Telgraf Haber Merkezi :

İzmir Dikili Salihleraltı  sahillerinde binlerce  makro alg codium bursa ölümü gerçekleşti. Telgraf’ ın yapmış olduğu araştırmaya göre deniz suyunun bulanıklaşması, ışık geçirgenliğinin azalması sonucunda yeterli ışık alamayan algler ölüyor. Bulanık sular belirli bir derinlikte askıda katı madde oluşturuyor ve ışık alglere ulaşamıyor.

Şu anda hiçbir yetkilinin ilgilenmediği olayda binlerce makro alg ölüsü sahile vurmuş durumda. Bölge halkı geçmiş yıllarda nadiren görülen ölüm olayları olduğunu ancak bu yıl çok daha fazla toplu ölümlere dönüştüğünü söylüyorlar.

Türkiye’nin sahillerinde özellikle son zamanlarda denizin rengini kızıla boyayan, tek hücreli organizmaların aşırı derecede üremelerinden sonra toplu halde su yüzüne çıkmalarıyla alg patlamaları meydana geliyor. Kuzey Ege sahillerinde başlayan makro alg patlamasının bir süre sonra Marmara Denizindeki deniz salyasının Ege Denizine de bulaşacağının habercisi olduğu kaydediliyor.

Son yıllarda, Çanakkale, Balıkesir(Bandırma) ve özellikle Bursa sahil kesimlerinde, deniz yüzeyinde oluşan sarı tabakalar meydana geliyor. Yaşanan bu görüntü kirliliğinin nedenini uzmanlar, sudaki oksijen seviyesinin azalması nedeniyle ölerek su yüzeyini kırmızı veya kahverengiye dönüşmesi olarak anlatıyor.

Telgraf‘ ın yapmış olduğu araştırmada Dikili sahillerinde görülen alg türünün Codium bursa olduğu tespit edildi.

Codium bursa nedir ?

Codium bursa klorofitik ve fotofilik algler grubunun bir parçasını oluşturuyor. Denize çok derin veya 3 ila 40 m derinlikler arasında kayalık diplere bağlanır. Suyla dolu içi boş bir küreden oluşur ve ona küresel bir şekil veren iç filamentler bulunur. Bu şekli ve yüksek klorofil içeriği (mm2 başına 0,52 ug) C.bursa’ya güneş ışığını emmede yüksek verim sağlar.

fotoğraf S.Evren

Diğer klorofitik alglerle birlikte Codium bursa, mineraller ve hayvanlar arasındaki bileşenlerin transferinde önemli bir rol oynar. Böylece sadece güneş enerjisinden klorofil fonksiyonu ile deniz suyunun ve dolayısıyla atmosferin CO2 miktarını azaltan karbonhidratlar (ağırlığının %10’u) üretebilmektedir. Özellikle deniz kestanesi ve yumuşakçalar başta olmak üzere hayvan tüketimi için protein (ağırlığının %5’i) ve lipidler (ağırlığının %1’i) üretir ve ayrıca önemli miktarda mineral (canlı ağırlıklarının %30’u) özellikle kalsiyum (%3) katkı sağlar. ağırlığı) kabukların oluşumu için kullanılır. Son olarak C.bursa, antibakteriyel ve antifungal aktiviteye sahip gram başına 4 mg fenolik bileşik içerir.

Bu nedenle C. bursa, yeşil alglerin besin zincirindeki ve Şikimik asit yolundaki öneminin bir örneğidir ve Atlantik ve Akdeniz çevresindeki birçok kültürde yenilebilir bir deniz yosunu olarak kabul edilir.

Alg patlaması nedir?

‘Alg patlaması’ olarak bilinen ‘kızıl akın’ (red-tide), sucul ekosistemlerde bir veya birkaç alg (fitoplankton) türünün, besin maddelerinin ortamdaki yoğunluklarının artmasına bağlı olarak popülasyonlarının artması, bununla birlikte sudaki oksijen seviyesinin azalması nedeniyle ölerek su yüzeyini kırmızı veya kahverengi bir görünüme sokmasına neden oluyor. Alg patlamasının yöresel ve mevsimsel olduğu ve genellikle az derin sahil sularında, iç deniz, körfezler, göller ve nehir ağzına yakın yerlerde yoğun görülüyor.

Fotoğraf S.Evren

Alg patlaması neden olur ?

Sucul ekosistemlerde bir veya birkaç Alg (fitoplankton) türünün; besin maddelerinin ortamdaki yoğunluklarının artmasına bağlı olarak popülasyonlarının artması, buna bağlı olarak sudaki oksijen seviyesinin azalması nedeniyle ölerek su yüzeyine çıkmaktadırlar.

Alg nedir?

Deniz ve göl ile beraber derelerde yaşayan, çok çeşitli olması ile beraber yeşil bir örtü şeklinde görülen canlılara alg denir. Aynı zamanda klorofil içeren ve çiçeksiz vesporlu canlılar olarak da dile getirilir. Birçok farklı sınıf altında değişik alanlarda yaşayan algler, özelliklerine bağlı olarak belli amaçları, faydaları ve zararları bulunan canlılardır.

– Hareketli ve hareketsiz algler

– Bir hücreli veya koloni şeklinde yaşayan algler

– Dallanmış ya da dallanmamış algler

– İpliksi, yapraksı, şeritli veya tüpsü algler

Bu şekilde farklı türleri ve örnekleri ile beraber algler dünya çapındaki Mikroskobik canlılar olarak ön plana çıkmaktadır. Aynı zamanda fotosentez ile beraber fogosite yaparak yaşamını sürdüren canlılar olarak da ön plana çıkıyorlar. Yaşamın bir parçası olması ile birlikte, hayat için önemli bir potansiyel teşkil eden mikroskobik canlılar arasında yer aldığını dile getirmek mümkün.

Fotoğraf S.Evren

Alg Zararları Nelerdir?

Biyoloji açısından ele alındığında en çok merak edilen konulardan biri, alg mikroskobik canlıların zararlarıdır. Bu doğrultuda özellikle bulundukları ortam kapsamında, öne çıkan birtakım zararları olduğunu söylemek mümkün.

– Özellikle çok fazla oksijen tüketirler ve çevredeki canlıları bu konuda tehdit ederler.

– Aşırı çoğalmaları göl ve su havzalarında kirlenme yaratır. Buna ise alg patlaması denir.

– Özellikle suda yoğun balık ölümüne sebep olabilirler.

– Bulundukları ortamda yaşamı tehdit etmemesi için mutlaka düzenli olarak temizlenirler.

Bu ve benzeri tehditleri ile beraber ciddi anlamda zarar teşkil edebileceğini söylemek mümkün. Günümüzde özel sistemler ile birlikte, algler fazla çoğaldığı vakit özel ölçümler eşliğinde temizlenirler.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here