Haberler Manşet

Pandemiye bağlı ölümler 2 ayda 6 kat arttı!

Türkiye’de vaka sayıları düşse de Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren yurttaşların sayısı her geçen gün artıyor. Salgının başından bu yana bir gün içindeki en yüksek can kaybı, önceki gün kaydedildi. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 30 Nisan’da 394 kişi hayatını kaybetti.

BirGün’den Dilara Şimşek’in haberine göre; AKP’nin “kademeli normalleşme” adı altında mart ayı başında başlattığı süreç vakaların patlamasına ve sağlık sisteminin çökme noktasına gelmesine yol açtı. Bu durum can kayıplarını da artırdı. Sağlık Bakanlığı’nın 28 Şubat’ta 66 olarak açıkladığı günlük ölüm sayısı, iki ayda 6 kat artarak 400’e dayandı. Salgının başından bu yana yaşamını yitiren yurttaşların sayısı ise 40 bini geçti.

“Ölümler bu ay daha da artacak”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu ve İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu üyesi Dr. Recep Koç, ölüm sayısının mayıs ayında daha da artacağını söyledi. Benzer bir tablonun kasım ayında da görüldüğünü belirten Koç, şunları söyledi:

“Vakaların artışından bir süre sonra vefat sayıları artıyor. Önce vaka artışı oluyor, hastaneye başvurular hızlanıyor, 1 hafta 10 gün sonra ağırlaşan vakalar hastaneye, ardından yoğun bakıma alınıyor ve daha sonra vefatlar başlıyor. Yani pozitiflikten 1, 1 buçuk ay sonra… Bu yüzden mart-nisan aylarında yaşadığımız pikin sonuçlarını bu ay fazlasıyla göreceğiz. Ölümler mayıs ayında daha da artacak; çünkü ağır hasta sayımız fazla.”

Gerçek sayı 2,5 kat fazla

Hükümetin yanlış politikaları nedeniyle günlük ölüm sayısının 400’e kadar çıktığına dikkat çeken Koç, “Üstelik bunlar resmi sayılar. Ama bir de pıhtı atması, kalp krizi gibi Covid komplikasyonları nedeniyle ölenler var. PCR testi negatif çıkıp da akciğer tutulumu yaşayıp ölenler var. Bu ölümler bakanlığın açıkladığı verilerde yer almıyor. Şimdiye dek belediyelerden aldığımız sayılara göre Covid-19’a bağlı gerçek ölüm sayısı, açıklanandan 2-2,5 kat fazla. 1 yılda Covid’e bağlı 80-90 bin ölüm olduğunu tahmin ediyoruz” dedi.

Kapanma tamamen göstermelik

Mart ayındaki açılma nedeniyle nisanda bugüne dek yaşanan en büyük pikin görüldüğünü söyleyen Dr. Koç, “Şimdi de tam kapanma dendi ama yine kapanma olmadı. Tamamen göstermelik bir kapanma yapıyorlar şu an. Vaka sayısının en fazla olduğu il İstanbul iken buradan diğer kentlere göç oldu. İstanbul’daki vakaları diğer kentlere taşımış olduk. Şehir dışına seyahat engellenmeliydi, ilk işimiz en fazla vakanın olduğu ilde giriş-çıkışları kapatmak olmalıydı. Önümüzdeki günlerde diğer kentlerdeki artışı göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Son olarak aşılama sürecinde yaşanan sıkıntılara değinen Dr. Koç, şunları kaydetti:

“15 gündür Sinovac’ın birinci dozu yapılamıyor. Sağlık Bakanı ‘Aşılama için günlük 1-1,5 milyon doz kapasitemiz var’ demişti ama en çok aşı yaptığımız günlerde bile 600 bin dozu geçemedik. Şu an 200-250 bin ortalamayla gidiyoruz. Bu hızla aşılamayı ancak gelecek yıl nisan ayında bitiririz. Aşılama mutlaka hızlanmalı.”

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir