Ana Sayfa Muhalefet RÖPORTAJ|Hayata çocukların gözüyle bakmak- Sedat Kat

RÖPORTAJ|Hayata çocukların gözüyle bakmak- Sedat Kat

0
RÖPORTAJ|Hayata çocukların gözüyle bakmak- Sedat Kat

Hayata çocukların gözüyle bakan, kitaplarıyla çocukların dünyasına renk katmaya çalışan, yazar Sedat KAT; hayatını, neleri amaçladığını , edebiyat anlayışını, çocuklar için yazdığı “Sokak Köpeğim “ ,  “Hayvanlar Dünyasına Yolculuk “ adlı kitaplarıyla ve birçok konuyla ilgili düşüncelerini biz okurlarıyla paylaştı. ETelgraf olarak hayata çocukların gözüyle bakan yazar Sedat Kat ile gerçekleştirdiğimiz röportajı sizlerle paylaşıyoruz.

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

1978 yılında İstanbul’da doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimimi İstanbul’da tamamladım. 2003 yılında Gazi Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü’nden mezun oldum. Öğretmen olarak ilk görev yerim Batman –Beşiri’de 3 yıl çalıştıktan sonra İzmit’e geldim ve 2006 yılından bu güne  dek İzmit’te görev yapıyorum.

Yazmaya nasıl başladınız? Ne zamandan beri yazıyorsunuz?

Ben önceden şiir yazmaktan çok şiir okumayı özellikle seslendirmeyi amaç edinmiştim . Topluluk önünde şiir okumak bambaşka bir duyguydu benim için. Çocukluk yıllarımda ve sonrasında şiir yazdığım oldu ama defter tutup saklamadım. Bir konu hakkında ,bir olay hakkında duygularımı düşüncelerimi şiirlere dökme ve özellikle düzenli yazma alışkanlığı 10 yıl önce başladı.

Neden çocuk edebiyatı? Neden  şiir?

Çocukların çocukluk dönemini dolu dolu geçirmesini isteyenlerdenim. Bu,  oyunlarda olsun ,kitaplarda olsun hepsi için aynı. Kitapların genelde masal ve hikaye türünde olması, şiirin çocuklara uzak kalması benim gerçekten de dikkatimi çekti. Şiiri ,şiir okumayı seven ve yazan birisi olarak “Neden çocuk şiirleri bu kadar az ?”dedim. Bu konuda bir şeyler yapmanın gerekli olduğunu düşündüm. Bence  çocuklar şiirleri sadece okullarda kutlama veya anma törenlerinde değil her zaman okumalı ve şiirler özellikle onların dünyalarını yansıtmalıydı.

Öğretmenliğinizin yazarlığınıza katkısı nelerdir?

Öğretmenliğin yazarlığa büyük katkıları oluyor. Çocukları daha iyi tanıyorsunuz. Bir eğitimci olarak okuduklarınız ,gördükleriniz gözlemledikleriniz size deneyim kazandırıyor. Çocuklara   neyin, nasıl verilmesi gerektiği, nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda sizi yönlendiriyor. Yani çocuklarla iç içe yaşayan ,çocukları tanıyan biri olmak büyük bir avantaj benim için.

İlk kitabınızı çıkartmayı ne zaman ve nasıl düşündünüz?

Şiirlerinizi yazıp yakın çevrenizdekilere okumanız güzel ama yetmiyor. Olumlu dönütler alınca şiirlerinizi daha geniş kitlelere duyurma ihtiyacı hissediyorsunuz. Sınavlarla yaşayan çocuklara özellikle şiiri sevdirmek istiyorsunuz. Kitap çıkarmaya gelince biraz da cesaret istiyor sonuçta bir şeyler üretiyorsunuz, ortaya bir eser koyuyorsunuz .Ama bunun biraz da kaygıları oluyor ”Acaba beğenilir mi, tutar mı ,sevilir mi?” Çevremdeki öğretmen arkadaşlarla ve öğrencilerle şiirleri paylaştığımda beğenildiğini  görünce kitabı çıkarmaya karar verdim.

Kitaplarınız kaç yaş grubu çocuklara hitap ediyor?

Kitaplarım kendini çocuk hisseden herkese hitap ediyor.  “Hayvanlar Dünyasına Yolculuk”  adlı şiirli masallar (fabl) kitabım anasınıfından 6. Sınıf öğrencilerine kadar  ,“Sokak Köpeğim” adlı çocuk şiirleri kitabım ise 3. sınıftan 7. sınıfa kadar  çocukların rahatça okuyacağı türde kitaplardır.

Size göre kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için neler yapılmalı?

Bir çocuğa kitap okuma alışkanlığı kazandırabilmek aslında kolay. Anne -babaların ve çocuğun çevresinde yaşayan insanların kitap okuması yeterli. Ebeveynler kitap okumadan çocuklarının kitap okumasını istiyor. Çocuk yürümeyi nasıl anne -babasına bakarak çevresindekilere bakarak azimle kararlılıkla öğreniyorsa , kitap okuma da öyle. Bir anne baba kitaba ne kadar yakın olursa çocuk da o kadar yakın oluyor. Şu da  unutulmamalı ki  bir çocuğun beslenmesinde hangi dönemlerde neleri yiyip yemeyeceği sağlıklı gelişimini için ne kadar önemliyse kitaplar da dönem dönem özellikle seçilmeli ve çocuğun yaşına uygun olmayan kitaplarla çocuklar kitap okumaktan soğutulmamalı. Buna dikkat edilirse çocuklar neden okumasın. Çocuklar çabuk seviyorlar ve sevdiklerini de kolay kolay unutmuyorlar.

Günümüz çocuklarına neler öneriyorsunuz ?

Kitaplara uzak kalmasınlar diyorum. Kitaplar en yakın arkadaşları olsun. Ama bunu söylerken burada en büyük iş veliler ve öğretmenlere düşüyor. Yazsınlar. Duygularını ,hayallerini şiirlerle ,masallarla bir defter tutup sayfalara döksünler. Yazmak ,ortaya bir şeyler çıkarmak çocuklara ayrı bir özgüven kazandıracaktır.

Bir yazar olarak ülkemizde ve dünyada en beğendiğiniz yazar ve şairler kimler?

Nazım Hikmet, Ahmed Arif, Sabahattin Ali, Yaşar Kemal ,Zülfü Livaneli…

Dostoyevski, Stefan Zweig, John Steinbeck, Bertolt Brecht…

Bu güzel röportaj için ETELGRAF olarak çok teşekkür ederiz.

İlginiz ve bana bu imkanı sunduğunuz için ben teşekkür ediyorum.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here