Manşet Sağlık Uncategorized

“Sadece ilgi çekici otizmlilerin değil, tüm otizmlilerin farkına varın”

Özel Çocuklar Eğitim ve Dayanışma Derneği toplumu, sadece müzik virtüözü, üstün zekalı, yetenekli, ilgi çekici otizmliler değil, tüm otizmlilerin farkına varmaya çağırıyor

Özel Çocuklar Eğitim ve Dayanışma Derneği (ÖÇED) 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü yaklaşırken, “Sadece ilgi çekici otizmlilerin farkında olmayın. Tüm otizmlilerin farkına varın” diyor

Yayınladıkları videoyla bu konuya dikkati çeken ÖÇED’in açıklaması şöyle:

“Otizmliler… Üstün zekalıdır. Matematik işlemlerini akıldan yapabilirler. Bir gördüklerini asla unutmazlar. Müzikte virtüözlerdir. Resimde çok kabiliyetlidirler.

“HAYIR!

“Bütün otizmliler böyle değil. Hatta pek azı bu özelliklere sahip. Otizmliler farklı gelişen bireylerdir. Özel eğitime, desteklenmeye, yadırganmamaya ihtiyaçları vardır. Farklılıklarına saygı görmeyi hak ederler. İmkan verilirse otizmliler, ihtiyaç duydukları özel eğitimi alabilirler ve bağımsız yaşam becerilerini geliştirebilirler. Sadece ilgi çekici otizmlilerin farkında olmayın. Tüm otizmlilerin farkına varın.”

Otizm nedir?

Otizm genellikle ilk 3 yaşta başlayan ve hayat boyu devam eden, kişinin etrafıyla sözel ve sözel olmayan şekilde uygun ilişki kuramaması şeklinde ifade edebileceğimiz gelişimsel bir bozukluktur. Günümüzde basit testler ile tanısı erken konulabilmektedir. Erken tanı ve uygun rehabilitasyon programı bu vakaların hayata kazandırılmasında büyük rol oynar.

Otizmin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Genetik olduğu düşünülmektedir. Otizm ile birlikte dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, duygu durum bozuklukları ve epilepsi görülebilir. Günümüzde 59 çocuktan 1’inde rastlanan en sık görülen nörogelişimsel bozukluktur.

1. Toplumsal İletişim ve Etkileşimde Güçlükler

İlişki kurma ve sürdürmede zorlanma
Göz kontağı kuramama
Duyguları ifade edememe

2. Sınırlı-Yineleyici Davranış Örüntüler (Tekrarlayıcı Davranışlar)

Basmakalıp ve tekrarlayıcı motor hareketler
Aynılıkta ısrar, rutine sıkı bağlılık
Sınırlı ve yoğun ilgi alanı
Duyusal az veya çok uyarılma
Bir çocuğa otizm tanısı konulması için yukarıdaki iki ana başlık görülmelidir.

(Kaynak: ÖÇED)

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir