Ana Sayfa Haberler Salgın sermaye için: SASA 2020 yılında yüzde 90 oranında büyüme kaydetti

Salgın sermaye için: SASA 2020 yılında yüzde 90 oranında büyüme kaydetti

0
Salgın sermaye için: SASA 2020 yılında yüzde 90 oranında büyüme kaydetti

Adana bölgesinin önde gelen sermayelerinden olan SASA Holding, 4 yıldır yeni yatırımlar açıklarken, 2020 yılında da yüzde 90 oranında bir büyüme yakaladığını açıkladı.

Evrensel’den Volkan Pekal’ın haberine göre, bugün bir işçi elektriğini ödemediği takdirde elektriği ertesi gün kesiliyor. Ancak yüzde 90’lık bir büyüme ile 2020 yılında tarihindeki en büyük büyümeyi sağlayan SASA ile ilgili KAP’ta yer alan bilgilere göre PTA ve polimer cips yatırımında elektriği, SGK primi işveren hissesini devlet ödüyor! 50 milyon lirayı aşmamak üzere SASA’nın 10 yıla kadar enerji tüketim harcamalarının yüzde 50’sini ‘enerji desteği’ adı altında ödüyor. Vergilerin yüzde 80’ini emekçilerden toplayan devlet SASA’nın vergilerine muafiyet uyguluyor. 10 yıllık gelir vergisi stopajı, azami 30 milyon liralık nitelikli personel destekleri veriliyor.

Tarihinin en yüksek cirosu

SASA, 55 yıllık tarihindeki en yüksek ciro ve tonaj rakamlarına salgın ile geçen 2020 yılında ulaştı. Bir önceki yıl 380 bin ton olan satış miktarı 2020’de yüzde 90 artarak 722 bin ton oldu. 2 milyar 764 milyon olan cirosu ise yüzde 82 artarak 5 milyar 40 milyon TL’ye ulaştı.

İstanbul Sanayi Odasının (İSO) Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu listesinde ise bir önceki yıl bulunduğu 68’inci sıradan birçok metal fabrikasını da geride bırakarak 38’inci sıraya sıçradı. SASA’da sözleşmeli işçilerin anlattıkları ise bu zenginliğin arkasında sömürünün olduğunu bir kez daha ortaya çıkarıyor.

Düşük ücrete çalıştırıyorlar

SASA son birkaç yılda yaptığı yeni yatırımlar için yaklaşık 2 bin kadar işçi alımı yaptı. Lisans ve ön lisans mezunu olmayanlar işe alınmadı. Bu sınırlamaya rağmen yüksek işsizlik rakamlarının yaşandığı Adana’da çok sayıda işçi SASA’da çalışmak için başvuru yaptı. Hükümetlerin ÇUKOBİRLİK, SÜMERBANK, AKSANTAŞ, TEKEL sigara fabrikası, Et Balık Kurumu, SEK gibi kamu işletmelerini birer birer kapatmasıyla Adana’da yaratılan genç işsizler ordusu için asgari ücretin üzerinde ücretlerle başlanan bir iş binlerce genci SASA’ya yöneltti.

Öncesinde 6 aylık sözleşmesi bitecek olan 500 işçinin sözleşmesinin yenilenmeyeceği söylentisi ile işçiler üzerinde baskı kurulmaya çalışıldığını ifade eden bir işçi şunları söyledi: “Bir yandan SGK programlarıyla işçi alımı yapılırken bir yandan da işçiler üzerinde performans baskısı var. Birkaç kişi fazla iş çıkarınca herkesten o üretimin üzerine çıkması bekleniyor. Yapamayanlara tutanak yazılıyor. Birçok bölümde böyle. Telefonda mesaja baktın, tutanak tutuluyor. Su içmeye gidene bile tutanak yazıyorlar. Mühendisler çay, kahve içiyor. Biz içince tutanak tutuluyor. İşimizi yapmıyor olsak tamam. Yeri geldi 16 saat çalıştık. Çalışma saatimiz 4-12 ise 12-8’i de çalıştık. Vardiya değişiminde 5 dakika oturmamıza bile laf ediyorlardı.”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here