Ana Sayfa Haberler Şampiyon Beşiktaş, finansal futbol ve Çarşı Grubu

Şampiyon Beşiktaş, finansal futbol ve Çarşı Grubu

0
Şampiyon Beşiktaş, finansal futbol ve Çarşı Grubu

Telgraf Haber

Süper Lig’de son haftaya averajla lider giren Beşiktaş, Göztepe’yi 2-1 mağlup ederek 2020-2021 sezonunun şampiyonu oldu. Şampiyonluk sevinci yaşayan Beşiktaş taraftarları, sokağa çıkma yasağına ve farklı kurum, kişilerden yapılan uyarılara aldırış etmeden pandemi kurallarına uymaksızın, meşaleler ve tezahüratlarla sokakta kutlama yaptı.

Nefesleri kesen bir sezonun ardından şampiyonluğuna ulaşan Beşiktaş’ın kasasına da 1 milyar liraya yakın para koymayı başardı. Beşiktaş  yayın gelirlerinden 200 milyon lira para kazanırken, sponsorluklar, lisanslı ürün satışı ve ticari gelirlerden de 250 milyon liraya yakın gelir elde edecek.

Beşiktaş’ın Şampiyonlar Ligi’ne katılması durumunda 400 milyon liraya yakın para da buradan gelecek. Dünya gazetesinde yer alan habere göre, böylece Beşiktaş toplamda 1 milyar liraya yakın parayı kasasına koymuş olacak.

“Finansal Futbol” kitabının yazarı Tuğrul  Akşar’a göre: Bugünkü futbola “endüstriyel” demek yeterli değil. Endüstriyel futbol tanımı bugünü anlamamıza yetmiyor. Akşar’a göre ”2000’den itibaren UEFA’nın organizatörlüğünde futbol artık finansal bir nitelik kazandı. Futbolda topun şeklinden başka neredeyse her şey değişti.” tespitini yapıyor.

Beşiktaş’ın şampiyon olaması nedeni ile endüstriyel futbola mesafeli duran Çarşı grubunu biraz yakından tanıyalım istedik

Çarşı, Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün taraftarlarından oluşan belli bir grubun ismidir. 1982 yılında kurulan Çarşı grubu, futbol maçlarını ağırlıklı olarak Kapalı Tribün’de izlemektedir.En bilinen sloganları ise “Çarşı her şeye karşı!” ve “Evdeki hesap Çarşıya uymaz“dır. En tanınan amigosu Alen Markaryan’dır.

27 Mayıs 2008 günü varlığını sona erdirme kararı almıştır.Ama 21 Ağustos 2008 tarihinde, yaklaşık 200 kişilik bir taraftar grubu “alem biter, ortam biter, Çarşı bitmez” diyerek Çarşı ve tezahüratlarının devam edeceğini Maçka Parkı’nda duyurmuştur.

Beşiktaş 24 Ekim 2007 tarihinde UEFA Şampiyonlar Ligi grup maçında 132 desibel ile dünya rekoruna ulaşmış ve Eurosport ile UEFA’nın internet sitesinde de bu rekora yer verilmişti. Ancak bu maçta Guinness hakem heyetinin olmaması nedeniyle siyah beyazlı taraftarların rekoru resmiyet kazanmamıştı. Son olarak 13 Nisan 2016 tarihli gazete ve sosyal medya haberlerinde, 11 Nisan 2016 günü Bursaspor ile oynanan Vodafone Arena açılış maçında yeni desibel rekorunu gerçekleştirdikleri ve rekoru 135 desibele çıkardıkları dile getirildi.

Grubun özellikleri

Bu grup diğer taraftarlardan ya da taraftar gruplarından ilginç bir bileşen olmasıyla ayrılmakta, maçlarda takındığı tavırlar, açtığı pankartlar, dile getirdiği tezahüratlarla farklı bir taraftar profili çizmektedir. 1980’lerin ortalarından itibaren belirginlik kazanan, 1990’lardan sonra ise iyice bilinir hale gelen grup, aslında homojen bir yapıdan oluşmamakta ya da belli başlı üyelerden ibaret sayılmamaktadır. Farklı sosyal tabakalardan, kültürel çevrelerden ve etnik kimliklerden, farklı ve hatta çatışan politik ve ideolojik alanlardan insanlar Çarşı Grubu adı altında toplanmaktadır. Bununla birlikte genel olarak muhalif bir görünüm ve söylem Çarşı Grubunun özelliği olarak işaret edilebilir.

Beşiktaş kulübüyle doğrudan ilişkili grup üyeleri olabildiği gibi, özerk ve bağımsız taraftar olarak kendini ifade eden üyeler de mevcuttur. Ağırlıklı olarak üniversite öğrencilerinin de içinde yer aldığı bir grup olarak bilinmektedir.

Grubun içindeki insanlar sürekli bir değişkenlik arz etmekle birlikte, belirli bir anlamda Çarşı Grubu’nun kendisine özgü söylemi ve özgün tarzı sürekli geliştirilmekte, belirli bir doğrultuda sürdürülmektedir. Şiddet olaylarında, taraftarlar arası çatışmalarda da grubun ismi sıklıkla anılmaktadır. Birkaç çeşit Çarşı Grubu adını kullanan eğilim söz konusudur. Sağ ve sol politik eğilimler arasında bir gerilim olduğu da söylenebilir.

Bununla birlikte Çarşı Grubu denilince akla gelen daha çok tribünlerde görmeye alışık olunmadık tarzda muhalif bir söylem kullanması, sol politik söyleme ait kavramları ve sembolleri benimsemesi, güncel politik konulara ilişkin çoğu zaman tavır takınması olmaktadır.Örneğin Çarşı yazarken A’yı anarşizmin sembolü olan yuvarlak içindeki a şeklinde yazmaları, genelde milliyetçi ve ülkücülerin egemen olduğu kabul edilen tribünlerde başlı başına bir ilginçlik olarak görünmektedir. Grubun çıkışlarında belirgin bir özellik olarak anti-faşist bir söylem görülmektedir. Ayrıca grup içinde kendilerini demokrat, sosyal demokrat, sosyalist, ekolojist vb. şeklinde de ifade edenlerin varlığı da söz konusudur.

Haziran direnişinde en etkili taraftar grubu Çarşı oldu ve haklarında dava açıldı.

”Darbe yapacak gücümüz olsa Beşiktaş’ı şampiyon yapardık’

Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda görülen duruşmada Hürriyet gazetesine göre hakimin ”Darbe yapmaya çalıştınız mı?” sorusuna sanıklardan Cem Yakışkan, ”Darbe yapacak gücümüz olsa Beşiktaş’ı şampiyon yapardık” cevabını vermişt.

O dönem Çağlayan’daki Adalet Sarayı önünde de yüzlerce kişi, yargılananlara destek vermek amacıyla toplandı.

Destek verenlerin arasında Çarşı grubunun yanı sıra diğer takımların formalarını giyenlerin bulunması dikkat çekti.

Duruşmaya Beşiktaş yönetiminden kimse katılmadı.

Haziran direnişinden sonra Çarşı grubu üzerine baskılar artırıldı,Beşiktaş Spor Kulübü grubun dağılması için çaba sarf ettiği söylene bilir.

Endüstriyel spora karşı çıkan taraftarlarla spor kulüplerinin uzlaşması hiç bir zaman mümkün olmamıştır.

Taraftarlar kulüp yönetimleri değişince taraftarlık ilişkisini değiştirmiyor. Bu sosyolojik olgunun boy biliminin konusu olduğu uzun zamandır tartışılıyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here