Ana Sayfa Haberler Soma katliamı davasında reddi hakim talebi reddedildi

Soma katliamı davasında reddi hakim talebi reddedildi

0
Soma katliamı davasında reddi hakim talebi reddedildi

13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa, Soma’da meydana gelen maden katliamında hayatını kaybden 301 madenci için açılan ve 51 sanığın bulunduğu davada reddi hakim talebi reddedildi.

Katliama ilişkin olarak verilen kararların Yargıtay 12.Ceza Dairesi tarafından kimi sanıklar yönünden bozulması üzerine Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülen davada avukatların reddi hakim talebini değerlendiren üst mahkeme talebi reddetti.

Bütün sanıklar tahliye edilmişti

2018 yılında verilen kararda 37 kişi beraat ederken, geriye kalan 14 sanık “taksirle ölüme ve yaralanmaya sebebiyet vermek” suçuyla cezalandırıldı.

İşveren Can Gürkan 15 yıl, Ramazan Doğru 22 yıl 6 ay, İşletme müdürü Akın Çelik 18 yıl 9 ay ve yardımcısı İsmail Adalı 22 yıl 6 ay ceza almıştı.

Yargıtay, 30 Eylül 2020’de Can Gürkan’a verilen cezayı bozarken, Haluk Evinç, Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt’un “301 kez olası kastla öldürme” ve “162 kez olası kastla yaralama” suçlarından mahkûm edilmesi gerektiğine hükmeden Yargıtay, kararı ile birlikte tutuklu tanıkların tümü tahliye edildi.

“Somut iddia yok”

Mahkeme tarafından duruşmaya 2 gün kala verilen kararın gerekçesi şöyle:

“Yapılan inceleme sonucunda delillerin incelenmediği, ara kararların gerekçesiz olduğu bozma sonrası yapılan yargılamada usule uyulmadığı şeklindeki iddiaların Yargıtay’ın incelemesiyle değerlendirilebilecek iddialar olduğu, mahkeme heyetinin tarafsızlığının zedelendiğine dair iddiaların bu nedenle yerinde olmadığı, mahkeme başkanının olaya münhasır olarak bu mahkemeye atandığı, üyelerin tecrübesiz olduğu ve mahkeme başkanının kararlarına bağlı oldukları yönündeki iddiaların ise soyut iddiadan ibaret olduğu ve bu hususta herhangi bir delil sunulmadığı, mahkeme hakimlerinin tarafsızlığını yitirdiğini gösterir bir davranışta bulundukları yönünde herhangi bir iddia ve ispatta bulunmadığı anlaşılmakla yerinde olmayan hakimin reddi talebinin reddine karar vermek gerekmiştir”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here