Ana Sayfa Haberler Suudi Arabistan Kaşıkçı cinayetini soruşturan Türkiyeli savcının telefonunu dinlemiş

Suudi Arabistan Kaşıkçı cinayetini soruşturan Türkiyeli savcının telefonunu dinlemiş

0
Suudi Arabistan Kaşıkçı cinayetini soruşturan Türkiyeli savcının telefonunu dinlemiş

Aralarında gazeteciler, iş insanları ve siyasetçilerin bulunduğu çok sayıda kişiyi izlemek için kullanıldığını ortaya çıkan İsrail merkezli NSO Grubunun geliştirdiği Pegasus casus yazılımıyla 2 Ekim 2018’de İstanbul’daki Suudi Başkonsolosluğunda Suudi yetkililerce öldürülen Gazeteci Cemal Kaşıkçı davasına bakan Türkiyeli savcının telefonunun da Suudiler tarafından izlendiği, Kaşıkçı’ya yakın isimlerin de hedef alındığı belirtildi.

Gazete duvaR’ın aktardığına göre; Uluslararası Af Örgütü ve Forbidden Stories ortaklığında The Washington Post, The Guardian ve Le Monde’un da aralarında olduğu 17 medya kuruluşu tarafından gerçekleştirilen araştırmada, İsrailli teknoloji şirketi NSO Group’un geliştirdiği Pegasus adlı casus yazılımın farklı ülkelerde elli bin kişinin telefonlarına yüklendiği iddiası yer aldı. The Guardian’da yayınlanan haberde İstanbul’da Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülen Cemal Kaşıkçı davasına bakan Türkiyeli savcının telefonunun da Suudiler tarafından izlendiği yazıldı.

NSO Group geliştirdiği yazılımları özellikle ülkelere, ülkelerin güvenlik örgütlerine satıyor. Ancak ortaya çıkan yeni veriler, yazılımın özellikle muhalif gazeteciler, sivil toplum örgütleri, insan hakları savunucuları ve çeşitli muhalifleri izlemek, bulmak ve yok etmek için de kullanıldığını ortaya koydu.

Kaşıkçı’nın yakınları hedef alındı

Evrensel’in aktardığına göre, The Washington Post ve The Guardian gazetelerinin yayımladığı sızıntılara göre Kaşıkçı’nın eşi Hanan Elatr’ın Android telefonu bir Pegasus kullanıcısı tarafından hedef alındı. Hack girişiminin başarılı olup olmadığı henüz bilinmiyor. Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz’in telefonuna da gazeteci öldürüldükten birkaç gün sonra girildiği belirtildi.

The Washington Post’un aktardığına göre cinayetten sonra Kaşıkçı’ya yakın bir gazetecinin de telefonu hacklendi. Kaşıkçı’nın iki iş arkadaşının daha ve Türkiye’de cinayeti soruşturmakla sorumlu iki yetkilinin de sızan listede bulunduğu ifade edildi.

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in bahsettiği yazılımın da Pegasus olduğu iddiası

İsrailli şirketin geliştirdiği bu casus yazılımın muhalifleri yok etmek için kullanmasının ilk bilinen örneği ise İstanbul’da Suudi Arabistan Konsolosluğu’nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkcı olayı. Türkiye’nin bu yazılımı satın aldığına ilişkin ise resmi bir bilgi bulunmuyor. Ancak bu konuda tek ipucu organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in itiraflarında ortaya çıktı.

Sedat Peker’in sosyal medya paylaşımlarında sözünü ettiği yazılımın Pegasus olduğu şüphesi akla geliyor. Peker, hükümete yakın olduğunu söylediği Ekba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Ekşioğlu ile ilgili bir dizi iddiada bulunmuştu. Peker’in, iddialarından biri de bir casus yazılımla ilgiliydi. Peker, Cihan Ekşioğlu’nun devlete sattığını iddia ettiği yazılım ile ilgili şöyle diyordu: “İsraillilerden 3 milyon dolara aldığın sosyal platformların çözümlemelerini yapan cihazı, Türk devletine 50 milyon dolara nasıl sattığın da ortaya çıkacak.”

Pegasus telefonlara nasıl sızıyor?

Af Örgütünün Güvenlik Laboratuvarı’nı yöneten Claudio Guarnieri bir telefona Pegasus yazılım bulaşması durumunda o telefonun bütün kontrolünün ele geçirildiğini aktarıyor. Yani yazılımın yüklendiği telefondaki bütün mesajlar, aramalar, fotoğraflar, mailler okunabiliyor. En önemlisi telefonun kamerası kullanılarak hem dinleme yapılıyor hem izleme. Ayrıca telefon kullanıcılarının güvenli sandığı WhatsApp, Telegram, Signal gibi şifreli mesajlaşma uygulamalar da okunabiliyor.

Üstelik kişinin yalnızca bütün bilgileri değil, telefonda bulunan GPS gibi uygulamalara erişilerek kişinin bütün geçmiş hareketleri bulunduğu gibi, anlık hareketleri de izleniyor. Kişi eğer bir araçta ise o aracın hızı, seyahat ettiği yön ve konum belirleniyor. Uluslararası Af Örgütü telefonuna bu yazılımın yüklendiği Meksikalı bir gazetecinin yerinin bu şekilde tespit deilerek öldürüldüğünü düşünüyor.

Ayrıca Pegasus’un kişinin telefonlarına sızması için bir şey yapmaya gerek görülmüyor. Bilinen virüsler için sizin “yanlışlıkla” bir uygulamayı indirmeniz ya da yanlış bir sayfayı tıklamanız gerekiyor. Oysa Pegasus’un böyle bir uygulamaya ihtiyacı yok. Guarnieri İsrailli şirketin tüm iPhone’larda yüklü olarak gelen mesaj ile ilgili güvenlik açıklarından yararlandığını söylüyor. Yani telefonunuzun yaptığı otomatik güncellemeler ile Pegasus da telefonlara sızıyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here