Ekoloji

TELGRAF ÖZEL | Sinop Nükleer Karşıtı Platformu dönem sözcüsü Kayhan Konukçu Telgraf’a konuştu

Nükleer Karşıtı Platform (NKP) kendisini Türkiye’nin ve dünyanın neresinde olursa olsun nükleer enerji üretimine ve nükleer silahlara karşı çalışmalar yürüten kurum, kuruluş ve kişilerden oluşan bir buluşma zemini olarak tarif ediyor.

Nükleer Karşıtı Platform üyesi olmak için nükleer enerjiye karşı olduğunu beyan etmek ya da karar altına almak ve Platform tarafından oluşturulan metne imza atmak yeterli sayılıyor. Nükleer Karşıtı Platform, katılıma açık, tabana dayanan, demokratik ilkelere bağlı ve yerel platform örgütlenmelerinin oluşumu yönünde çalışmalar yürütmeyi esas alıyor.

Nükleer Karşıtı Platform, Türkiye’de 1970’lere dayanan nükleer karşıtı hareketin ve 1990′lı yıllarda çalışmalar yürüten Nükleer Karşıtı hareketlerin devamı olarak eylem ve etkinliklerini sürdürüyor. Platform, çalışmalarını, belirtilen ilkeler ve amaçlar doğrultusunda belli bir bölge, il veya ilçe bazında yerel olarak yürütüyor.

Sinop Nükleer Karşıtı Platform (SNKP) dönem sözcüsü Kayhan Konukçu Telgraf’ın sorularını yanıtladı.

SNKP Dönem sözcüsü Kayhan Konukçu

SNKP mücadeleyi ne zamandır sürdürüyor? Neler yapıyorsunuz?

1994 yılında çevre dostları derneği çatısı altında faaliyete başlayan platform sonrasında mücadeleyi genişletmek amacıyla SNKP’ye dönüştürüldü. Mücadelemiz yaklaşık 27 yıldır sürüyor. Her yıl 26 Nisan Çernobil Felaketi’nin yıl dönümünde bileşenlerimiz ve diğer çevre örgütlerinin de katılımıyla çeşitli etkinlikler yapıyor ve 2011 yılındaki Fukuşima Felaketi’nden beridir 11 Mart’ta panel vb. etkinlikler düzenliyoruz. Nükleer karşıtı mücadele sadece Sinop’ta değil diğer illerdeki nükleer karşıtı platformlar ile beraber de Türkiye Nükleer Karşıtı Platformu’nu oluşturmakta ve ortak mücadeleye yön vermektedir.

SNKP Yürütmesi nasıl oluşuyor ve bileşenleri kimlerdir

SNKP yürütmesi platform bileşenleri tarfından oluşturulan mecliste seçiliyor. Yürütme beş kişiden oluşur. Bu beş kişi içlerinden bir kişiyi dönem sözcüsü seçer. Dönem sözcüsü basın açıklamalarını yapar, SNKP’yi temsilen toplantılara katılır. Demeçler verir. Yapılan faaliyetlerle ilgili bileşenlerini bilgilendirir. Tüm kararlar mesliste alınır, yürütme karar organı değildir. SNKP’nin mevcutta altmış bir bileşeni var. Bileşenlerimiz siyasi partiler, dernekler, sendikalar ve bireysel katılımcılardır.

Sinop’ta Nükleer Santral yapımıyla ilgili son durum nedir?

Sinop’ta Nükleer santralin yapılacağı alanda bugüne kadar yaklaşık olarak 700 bin ağaç kesilmiş. Yapılması düşünülen santralin ÇED raporu bakanlıkça hazırlanmış olup rapora olumlu kararı verilmiştir. Bu karar üzerine SNKP olarak 2 Ekim 2020 tarihinde ilin milletvekili ve belediye başkanı da dahil olmak üzere altmış bir kişi ve kuruluşun katılımıyla Samsun Bölge İdari Mahkemesi’ne ÇED iptal davası açtık. Davamızda mahkemenin bilirkişi ücreti 48.900 TL olarak yüksek bir meblağ talep edilmesine rağmen, bu ücret tarafımızca üç gün içerisinde toplpandı ve teslim edildi. Şu anda bilirkişinin yapacağı inceleme bekleniyor. Bununla beraber Sinop Nükleer Santrali’ni yapmaya talip olan Fransız Areva ve Japon Mitsubishi firmaları maliyeti gerekçe göstererek projeden çekildiler. Buna rağmen hükümet Jersey adalarında EUAŞ adlı bir firma kurarak çalışmalarını buranın üzerinden yürütüyor. Aslında itirazımız tam da bu noktadadır. Çünkü ortada projeyi yapacak ne bir firma var ne de hangi tip reaktör yapılacağı belli. Bu anlamda da ÇED raporu aslında eksiktir. Bu yüzden SNKP olarak bu raporu kabul etmiyoruz ve bunun sadece bir belge olduğunu söylüyoruz. Mücadelemizi bundan sonra da tüm çevre ve doğa mücadelesi verenlerle birlikte sürdüreceğiz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir