Ana Sayfa Haberler TMMOB’dan Karadeniz’deki sel felaketlerinin ardından açıklama

TMMOB’dan Karadeniz’deki sel felaketlerinin ardından açıklama

0
TMMOB’dan Karadeniz’deki sel felaketlerinin ardından açıklama

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Kastamonu, Bartın, Sinop’u etkileyen sel felaketiyle ilgili açıklama yaptı. TMMOB’un açıklamasında, “Tablonun daha da ağırlaşmamasını umuyor ve ülkemizi yönetenleri akla, bilime ve tekniğe uygun, gerekli adımları atmaya davet ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Yapılan açıklamada, plansız kentleşme, HES, yanlış su politikaları, doğa tahribatları gibi bugün doğrudan halkı etkileyen felaketlerin merkezi ve yerel yönetimlerin rant politikalarından kaynaklandığına dikkat çekildi.

“Çözüm akıl, bilim ve tekniktedir”

TMMOB, “Sel felaketlerinin temel nedenleri, iklim değişikliği etkileri yanında insan kaynaklı doğa tahribatları, yanlış su politikaları, HES’ler, plansız ve çarpık kentleşme, yetersiz altyapı ile merkezi ve yerel yönetimlerin kentleri rant politikalarına teslim etmesidir. HES’ler ile vadi yataklarının doğal yapısı ve akış bozulmuştur. Çarpık kentleşme sonucu, dere taşkın alanları ve dere yatakları yapılaşmaya açılmıştır. İmar affı adı altında, yanlış yerlerde mühendislik hizmeti alınmadan inşa edilen kaçak yapılara göz yumulmuş, yurttaşlarımız güvenliksiz ve sağlıksız yapılarda, risk altında yaşamaya mecbur bırakılmıştır” değerlendirmesini yaptı.

Yapılan açıklamada afetlerin sebep olduğu zararın azaltılması için şu çağrı yapıldı:

“Yanlış su yönetimi ve HES politikaları sonlandırılmalıdır. Dere yatakları acilen bilim ve tekniğin kurallarına uygun olarak rehabilite edilmeli, heyelan riski olan alanlar yapılaşmaya açılmamalı bu alanlar üzerindeki mevcut yapılar kaldırılmalıdır.

“Dere yatakları, tekrar yapılaşmaya açılmaması için Anayasal koruma altına alınmalıdır. Bilim ve tekniğe uygun olmayan, ranta dayalı, doğa ve yaşam düşmanı projelere artık izin verilmemelidir.

“TMMOB gibi kuruluşlarının afet yönetimi sisteminden dışlanmasına son verilmeli, öneri ve itirazlarımız dikkate alınmalıdır. Çözüm daima doğa ve toplum çıkarlarını gözeten politikalarda ve akıl, bilim ve tekniktedir.”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here