Haberler

VİDEO | Van’da yüzlerce işçi kayyuma karşı hukuk mücadelesi veriyor

Van’da, İçişleri Bakanlığı tarafından atanan “kayyum” belediye başkan vekili ile yönetilen Büyükşehir Belediyesi, mahkeme kararına rağmen 303 işçiyi, işe geri almıyor. Bu süreçte üç kişi yaşamını yitirirken, mahkeme kararı sonrasında tekrarlanan üç mülakatta bir kişi bile başarılı sayılmadı.

Van Büyükşehir Belediyesi, yönetimine İçişleri Bakanlığı tarafından “kayyum” atanması ile birlikte taşeron statüsünden kadroya geçiş için mülakat yaptı. Mülakatlar sonucu bin 706 işçiden 440’ı “başarısız” sayılarak işten atıldı. İşlerine son verilen 440 kişiden 134’ü yine kayyum tarafından işe alındı. Başvuruları kabul edilmeyen 306 işçi ise idare mahkemelerine yaptıkları başvuruların kabul edilmesi üzerine üç kez mülakata girmelerine rağmen halen işe alınmadılar.

Hükümete seslenen taşeron işçiler, mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesini bekliyor.

Kayyum yönetimindeki Van Büyükşehir Belediyesi’nde, işçiler; girdikleri üç mülakatta da elendi. İşçilerin üçü bu süreçte yaşamını yitirdi. İşçiler, önümüzdeki aylarda, dördüncü mülakata girecek.

Yıllardır mücadele veren işçilerin oluşturduğu platformun sözcüsü Zafer Uyar, yaşanan süreci ANKA Haber Ajansı’na anlattı. Uyar, şunları söyledi:

“Van Büyükşehir Belediyesi’nde usulsüz mülakatlarla üç yıl önce işten atılan 306 işçinin temsilcisiyim. 306 işçi kararnameyle kadro almalarına, güvenlik soruşturmalarını geçmelerine rağmen dönemin kayyumu olan Murat Zorluoğlu ve dönemin Genel Sekreteri olan Mustafa Yalçın tarafından keyfi muameleyle mülakatlardan başarısız sayılarak işlerinden edildiler.

Yaptığımız hukuki müracaatlar sonrası Erzurum İstinaf Mahkemesi ve Van yerel mahkemeleri bizleri haklı gördüler. Tekrar mülakata tabi tuttular. Mevcut kayyum Mehmet Emin Bilmez yönetiminde olan Van Büyükşehir Belediyesi tarafından tekrar mülakata alındık. Tekrar 306 işçi başarısız ilan edildi. Yaptığımız hukuk mücadelesi sonucu Van Valisi ve Van kayyumu olan Mehmet Emin Bilmez’in yönetiminde olan Büyükşehir Belediyesi üçüncü defa tekrar 306 işçiyle dalga geçer gibi hiçbir soruya doğru cevap vermiyor gibi tekrar başarısız ilan etti.

Şu an yargı; tekrar mülakatların yapılmasını, mülakatların esasa ve yasaya, bize kadro verilmiş olan kararnameye uygun mülakatların yapılması tekrar işimizin iade edilmesine karar veriyor. Yasa çıktığında Türkiye’de 450 bin insan bu kararnameden faydalandı. Fakat ne hikmetse Van’da; 303 insan, üç arkadaşımız vefat etti bu süreçte, Türkiye’de 450 bin kişinin faydalandığı yasada kararnamede 306 insan vebalıymış, cüzzamlıymış gibi faydalanmıyor.”

İşini kaybedenlerden Hatice Gür ise şunları söyledi:

“Van Büyükşehir Belediyesi’nde çalışıyorken 4 Aralık 2017’de çıkan yasa ile kadro almaya hak kazandım. Fakat 10 Nisan 2018’de kayyum yönetiminde olan Van Büyükşehir Belediyesi’nde işten atıldım. Mülakat ile başarısız ilan edildim. Müracaat ettiğim yargı bile beni haklı bulmuşken üç defa girmiş olduğum mülakattan başarısız ilan edildim. Bir kadın olarak bizler bu süreçte çok zorluk çektik, işsiz kaldık. Belediye çıkışlı olduğumuz için bir damga yedik, gittiğimiz her yerde bizi işe almadılar. Bizlere farklı bir gözle baktılar. Biz kadınlar olarak çok zorluk çektik, bakmakla yükümlü olduğum bir ailem vardı. Ben işten çıktıktan sonra bayağı zorlandım. Çalıştığım zamanlar hem kendime hem de aileme bakıyordum.”

Avukat Emrah Borazan ise şu değerlendirmeyi yaptı:

“Büyükşehir nezdinde çalışan müvekkillerimiz, 2018 yılında tüm Türkiye’de olduğu gibi Van ilinde de yapılan mülakatlarla beraber, mülakatların usul ve yasaya aykırı yapılması nedeniyle haksız olarak elenmişlerdir. Bizler şu an itibariyle Van İdare Mahkemesi’nde kazanmış olduğumuz üçüncü davaların dördüncü mülakatlarına girmek üzereyiz. Bu süre zarfında idare mahkemelerinin vermiş olduğu kararlar, idareler tarafından yani Van Büyükşehir Belediyesi tarafından tam olarak uygulanmadı. Mülakatların ne şekilde yapılacağına ilişkin idare mahkemeleri kalem kalem, madde madde yönetmenliği ve tebliğnameleri belirtmişlerdi ancak idare keyfi bir şekilde, hakkı kötüye kullanarak müvekkillerimizi haksız bir şekilde eledi.

Üç mülakatta tek bir geçen müvekkilimiz olmadı, hepsi başarısız olarak ilan edildiler. Özellikle müvekkillerimize mülakat aşamasında her ne kadar yönetmelikte sorular ne şekil sorulacağı, nasıl puanlanacağı belirtmiş olmasına rağmen keyfi sorular soruldu. Faaliyet çalışma alanları dışında sorular sorulmaya başlandı. Biz bunu üzerine şu an itibariyle yedi ay öncesinden çıkan yürütme durdurma ve beş ay öncesinde çıkan iptal kararlarının uygulanmasını bekliyoruz.

Anayasamızın 138. Maddesi gereği idari mahkemelerin vermiş olduğu kararların idarelerce uygulanması gerekiyor.  Yine idari mahkeme kararlarında bu süre 30 günle sınırlandırılmış, ancak yaklaşık yedi aydır idare herhangi bir işlem yerine getirmiyor.

Biz bununla ilgili personel hakkında suç duyurusunda bulunduk. İdareler aleyhine tazminat davaları açtık, ne yazıktır ki soruşturmalarımız takipsizlikle sonuçlandı. Tazminat davalarımız reddedildi.

Şu an Anayasa Mahkemesi süreci devam ediyor. Müvekkillerimizin bu yargılamalarının bu kadar uzun sürmüş olması nedeniyle zira üç buçuk yıla aşkın bir süredir bu yargılamalar devam ediyor. Hukuka olan inançlarının zayıflamış olduğunu görmekteyiz. Ekonomik olarak müvekkillerimiz zor bir süreç geçiriyorlar. Müvekkillerimizin çoğu temizlik daire başkanlığına bağlı olan personeller, yani kentin gece 23.00’te başlayıp sabah 07.00’ye kadar bu kentin çöpünü temizleyen emekçilerdi. Birçoğu 55 yaş üstü çalışanlardı. Yeni bir iş bulma ihtimalleri yok, şu an açlıkla sefaletle mücadele etmektedirler.

Manevi olarak çökmüş bir haldeler, yine hukuka olan inançları kaybolmuş olması nedeniyle ‘Avukat bey, biz bu iptal kararları sonrası mülakata alınsak bile herhangi bir şekilde olumlu sonuç almayacağız’ diye söylüyorlar.

Bizler yeni yapılacak dördüncü mülakatların ses ve görüntü ile kayıtlarının alınmış olmasını idareden talep ediyoruz.”

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir