Ana Sayfa Haberler Yemeksepeti’ndeki örgütlenme tüm motokuryeler için umut oldu

Yemeksepeti’ndeki örgütlenme tüm motokuryeler için umut oldu

0
Yemeksepeti’ndeki örgütlenme tüm motokuryeler için umut oldu

Yemeksepeti’nde işverenin tüm engellemelerine rağmen örgütlenme gerçekşirken TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk bu örgütlenmenin işkolunda büyük bir umut olduğunu dile getirdi.

MA’dan Kadir Güney Kenan Öztürk ile konuştu.

Online yemek ve market siparişi uygulaması olan Yemeksepeti, salgınla birlikte e-ticaret ve online alışveriş sektörünün büyüdüğü yönünde açıklamalarda bulundu. Şirketin İnsan Kaynakları Genel Müdürü Yardımcısı İlke Şentürk Öksüz, yaptığı bir açıklamada, Yemeksepeti olarak aldıkları günlük sipariş sayısının 600 bini, kullanıcı sayısının ise 19 milyonu aştığını ifade etti.

12 saate kadar çalıştırılıyorlar

Özellikle kapanma dönemlerinde çalışma şartları daha fazla zorlaşan işçiler yüzbinlerce siparişe yetişmeye çalışıyor.

Günde 12 saat çalışan işçiler bu duruma karşı Tüm Taşıma İşçileri Sendikası’na (TÜMTİS) üye olan olurken, işverenin bir dizi engeliyle karşılaştılar. Engellemelere rağmen sendika, Çalışma Bakanlığına yaptığı başvuru ile toplu sözleşme hakkını kazandı. Bu süreçte ise işveren 3 işçiyi işten attı.

UPS, DHL, Aras tek tek örgütlendi

“Kargoda sendika olmaz” anlayışına karşı mücadele ettiklerini belirten Öztürk, işverenlerin dağınık iş yerleri ve parçalanmış çalışma mekanları sayesinde örgütlülüğü engelleyebildiğine dikkat çekerken UPS, DHL ve Aras kargoda da örgütlenme süreçlerinin tamamlandığını belirtti.

“TİS ile taçlandıracağız”

Sektörde elde ettikleri örgütlenme deneyi ile Yemeksepeti’nde örgütlendiklerini anlatan Öztürk, “Buradaki örgütlenme, işkolumuzdaki işçilere umut veren ve tüm gıda kuryelerinin kaderini etkileyecek önemde bir örgütlenmedir. Bu bile tek başına büyük bir başarıdır ve muhakkak bunu toplu sözleşme ile taçlandıracağız” ifadelerini kullandı.

Salgın döneminde en az 190 kurye yaşamını yitirdi

12 saate kadar çalıştıklarını belirten Öztürl, puanlama ve hız baskısı nedeniyle motokuryelerin trafikteki risklerinin arttığına dikkati çeken Öztürk, pandemi sürecinde en az 190 motokuryenin trafik kazasında yaşamını yitirdiğini söyledi. Öztürk, alıcıların da siparişlerini verirken bu yaşananları göz önünde bulundurması gerektiğini belirtti.

İşsizlik ehliyetsiz kuryeleri artırdı

Öztürk, artan işsizlik sebebiyle ehliyetsiz kuryelerin sayısında da bir artış meydana geldiğini dile getirirken, bu durumun işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından riskler taşıdığını aktardı.

Öztürk, “Kargo işçilerinin çalışma ve yaşam koşullarının düzeltilmesi, işyerinde söz hakkının olması için örgütlü yani birlikte hareket etmesi gerekiyor. Aksi takdirde içinde bulunduğu koşulları değiştirmesinin, insanca bir yaşam ve insanca bir çalışma düzeni sağlamasının olanağı yoktur” dedi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here