Ana Sayfa Ekoloji YEŞİL SOL PARTİ| İklim adaleti için sokaklardayız

YEŞİL SOL PARTİ| İklim adaleti için sokaklardayız

0
YEŞİL SOL PARTİ| İklim adaleti için sokaklardayız

etelgraf haber-


6 Kasım’da İklim Adaleti İçin Küresel Eylem Günü nedeni ile Yeşil Sol Parti Açıklama yaptı.
Bütün dünyada iklim krizi nedeniyle sıcak hava dalgaları, kuraklıklar, aşırı hava olayları meydana geliyor. Her yıl yüzbinlerce insan evini yaşadığı bölgeyi, iklim krizinin yıkıcı etkileri nedeniyle terk etmek zorunda kalıyor. Dünyamız, doğa, yaşam büyük bir tehdit altında Sorunun büyüklüğünün her geçen gün artması ve iklim krizinin etkilerinin giderek daha yıkıcı hale gelmesi, bu konuda daha radikal kararlara ve etkin çözümlere olan ihtiyacı zorunlu kılmaktadır. Bilindiği gibi, Küresel ısınmaya yönelik hükümetler arası ilk çevre sözleşmesi olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin (UNFCCC) yürürlüğe girdiği 21 Mart 1994’ten bu yana, her yıl COP zirveleri toplanıyor. Birleşmiş Milletler 26. İklim Değişikliği Konferansı (COP26) İskoçya’nın Glasgow kentinde devam ediyor.


Paris İklim Anlaşması’nın yapıldığı COP21’de herkesin uymakla yükümlü olduğu hedefler belirlenmişti. Bu hedefler; Sera gazlarını azaltmak, Yenilenebilir enerji üretimine hız vermek, Küresel ısınmayı 2°C’nin “oldukça altına” indirmek ve mümkünse 1,5°C ile sınırlamak, İklim değişikliğinin etkileriyle mücadele etmeleri için yoksul ülkelere maddi yardım yapmak.

2015’te varılan Paris İklim Anlaşması’na göre ikim değişikliğiyle mücadele için küresel sıcaklık artışının yüzyıl sonuna kadar 2 santigrat derecenin altında tutulması hatta 1,5 derece ile sınırlandırılması gerekiyor. Ancak yapılan araştırmalar Paris Anlaşması’na taraf ülkelerin şimdiye kadar bu hedeflere ulaşmada çok da istekli olmadıklarını ortaya koyuyor. G20 olarak bilinen dünyanın en zengin 20 ülkesinin Pandemi nedeniyle 2020 yılında görece olarak düşen karbon salınımı 2021 yılında yeniden hızla yükselmeye başladığı görülmektedir.


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, yaptığı açılış konuşmasında “Karbon ile kendimizi öldürmeye, biyoçeşitliliğe gaddarca muamelede bulunmaya, doğaya tuvaletmiş gibi davranmaya artık son verelim. Kesin bir seçimle karşı karşıyayız. Ya biz onu durduracağız ya da o bizi durduracak. Artık yeter demenin zamanı geldi. Kendi mezarımızı kazıyoruz.” Diyerek gelinen durumu net bir şekilde dile getirdi.
Bütün bu tehlikeye karşı başta gelişmiş kapitalist ülkeler olmak üzere ülkeler verdikleri sözleri tutmamakta devam ediyorlar. COP26 buluşmasında da Ülkeler ardı ardına iklim değişikliği konusunda harekete geçme sözü veriyor ve bir kez daha dünya halklarına yeni vaatlerde bulunuyorlar. Bir yandan bağlayıcılığı olmayan, içi boş, süslü cümleler kurulurken diğer yandan gezegenimiz ısıtılmaya devam ediyor. Artık dünya halkları, yaptırımı olmayan boş, süslü cümleler değil, daha etkili, akılcı, bilimsel ve planlı, radikal kararlar alınmasını bekliyorlar. Çünkü iklim konusunda dünya ya hep birlikte başaracak ya da hep birlikte kaybedecek.
Aynı Gezegendeyiz ama birlikte değiliz.
Dünya o kadar eşitsiz ki bu iklim değişikliği konusunda da bu öne çıkıyor. Öyle ki, yoksul ülkeler, iklim krizine bağlı olan çevre felaketlerinden daha çok etkileniyor.
Dünyanın kuzeyindeki gelişmiş kapitalist ülkeler atmosferdeki fazla karbon emisyonun yüzde 92’sinden sorumlu iken Japonya ve İsrail hariç, Asya, Afrika, Latin Amerika ve Orta Doğu’nun toplamı ise küresel karbon emisyon yalnızca yüzde 8’inin sorumluluğunu taşıyor.
ABD başta olmak üzere gelişmiş kapitalist ülkeler her yıl Hindistan’a göre yaklaşık 10, Nijerya’ya göre 20 kat fazla karbon emisyonuna yol açıyor. Dahası, sanayileşmiş ülkelerin gezegeni çok daha uzun süredir kirlettiği de hesaba katıldığında karbon emisyonu konusunda ülkelerarası eşitsizlik daha da derinleşiyor.


Emisyonlar sadece ülkeler arasında değil, ülke içinde de eşit değiller. Yine, dünyanın en zengin yüzde biri, en yoksul yüzde ellinin iki katından fazla karbon emisyonuna neden oluyor.
Varlığını ve işleyişini ekonomik, etnik, cinsiyet gibi her açıdan eşitsizlik ve adaletsizlikten sağlayan kapitalist sistemin yarattığı iklim değişikliğinin en acımasız sonuçlarını, yine adaletsizlikten en çok payı alan yoksullar yaşıyor. Kapitalist sistem öldürüyor.
Şimdi harekete geçme zamanı.
Önce yaşadığımız topraklardan başlayarak, gezegenimizi kurtarmak için belki de son dönemeçteyiz. Bu nedenle başta gelişmiş kapitalist ülkelerin olmak üzere bütün iktidarları iklim krizini önlemek için gerekli önlemleri almaya ve vaatlerini yerine getirmeleri için sesimizi yükseltmek zorundayız.
Şimdi değilse ne zaman.


İklim aktivistleri 6 Kasım’da, tüm dünyada İklim krizinin etkilerinin azaltılması ve sera gazı emisyonlarının belli bir tarihe kadar sıfırlanması için sokaklara çıkacak. 6 Kasım Küresel Eylem Günü’nde dünyanın ve ülkemizin pek çok yerinde çeşitli eylem ve etkinlikler düzenlenecek.
Biz de Yeşil Sol Partililer olarak ekoloji örgütleri ve iklim aktivistleriyle birlikte 6 Kasım Cumartesi günü tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sokaklarda olacağız. Daha yaşanılır bir dünya ve ekolojik bir yaşam için 6 Kasım’da sokaklara; iklim adaleti için sesimizi yükselmeye ve çoğaltmaya çağırıyoruz.
Nerede olursak olalım şimdi iklim adaleti için mücadeleye katılma zamanıdır. Herkesin desteğine ihtiyacımız var: İşyerlerinde, yerel topluluklarda, okullarda, hastanelerde ve ulusal sınırların ötesinde 6 Kasım’da Küresel İklim Eylemi Gününde sesimizi yükseltelim.
İklimi değil, sistemi değiştirelim


Daha fazla kâr elde etmek için daha fazla üretimi, daha fazla üretim için daha fazla insanı ve doğayı sömüren bu sistemi yok etmediğimiz sürece kendi sonumuzu hazırlıyoruz. İklim değişikliği tüm canlı yaşamını öldürüyor. Tüm canlılar için “iklimi değil, sistemi değiştirelim”.

Yeşil Sol Parti
Eş Sözcüleri
Ayşe ERDEM- İbrahim AKIN

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here