Ekoloji Haberler Uncategorized

Yeşil Sol Parti: Türkiye’ye gelen plastik atık miktarı 196 kat artmıştır

Yeşil Sol Parti Adana İl Örgütü son yılların önemli konularından birinin Türkiye’nin Avrupa’dan ithal ettiği plastik atıklar olduğunu ifade ederek tepki gösterdi. Yapılan basın açıklamasında: başta Çin olmak üzere, uzakdoğu ülkelerinin plastik atık ithalatını durdurması sonrasında Türkiye devreye girmiş ve son 16 yılda Avrupa’dan Türkiye’ye gelen plastik atık miktarı 196 kat artmıştır. denildi.

Yeşil Sol Parti Adana il örgütü adına yapılan açıklamada ilgililere: Plastik atık tesislerindeki yangınlar kimleri ilgilendiriyor? İlgili Kurumlar görevlerini neden yapmıyor? Soruları yöneltildi.

Açıklamada Plastik atıklardan en çok etkilenen şehirlerin başında Adana‘nın olduğu vurgulandı.

Çünkü, deniz yoluyla Avrupa’dan Mersin’e getirilen atıklar kolaylıkla Adana’ya taşınabiliyordu ve bütün ilgili makamlar da durumun farkındaydılar. Adana, Avrupa ülkelerinin çöplüğü haline getirilmişti. Bilim insanları, ekolojistler, Avrupa basını ve yerel basının konunun üzerine gitmesi üzerine nihayet Ticaret Bakanlığı etilen polimer esaslı plastik çöplerin ithalatını durdurdu ve getirilen yasak 2 Temmuz 2021 tarihinde yürürlüğe girdi. Getirilen yasak plastik çöplerin yarısından biraz fazlasını kapsıyor olsa da, bu işten büyük paralar kazandığı belli olan ilgili sanayiciler hemen harekete geçtiler. Aylardır bakanlıklarda görüşmelerin sürdüğü, yasağın kalkması için baskı yaptıkları duyuluyor.

AKP Hükümeti’nin doğanın talan edilmesi konusunda yaptıkları, yapacaklarının göstergesi olduğundan buradan uyarmak istiyoruz: Plastik çöplerin ithalatına getirilen yasağı kaldırmayın, herhangi bir şekilde yasağı gevşetmeyin, Türkiye’nin ve Adana’nın Avrupa’nın çöplüğü olmasına izin vermeyeceğimizi, her türlü mücadeleyi yürüteceğimizi, oy deposu olarak gördüğünüz kitleler nezdinde gerçek yüzünüzü bir kere daha açığa çıkaracağımızı unutmayın. Plastik kullanımına bütün dünyada sınırlamalar getirildiğini, plastiğin en büyük çevre kirleticilerinden biri olduğunu, plastik üretimini arttırmak şöyle dursun, üretimine ve kullanımına sınırlamalar getirilmesi gerektiğini hatırlatıyoruz. Kapınızı aşındıran “plastik sanayicileri” kılığındaki çöp tüccarlarını, rantçıları boşverin. Onlar dünyayı, çevreyi, ekolojiyi düşünmezler, bütün dertleri kazandıkları ve kazanmayı düşündükleri paradır. Ayrıca, seçimlerde onların kaç oyu olabilir?

Konuyla ilgili bir başka nokta da plastik atık tesislerinde çıkan veya çıkarılan yangınların sayısındaki artıştır. Plastik atıkların hepsinin geri dönüştürülebilir olmadığını belirtmiştik. Bu işi yapan işletmeci için, geri dönüşümü mümkün olmayan plastik çöplerden kurtulmanın en kolay yolu onları yakmaktır. Bu yüzden son yıllarda söz konusu tesislerde çıkan yangınların sayısındaki artış dikkat çekicidir. 2020 yılında 65 geri dönüşüm tesisinde yangın çıkmışken, 2021 yılının sadece ilk 6 ayında 69 tesis yanmıştır. Son 5 yılda ise toplam 188 tesiste yangın çıkmıştır. Hatta, bu tesislerin bazıları bir yılda 3-4 defa yanmıştır. Bu çok manidar(!) durum nedense hiçbir ilgilinin ilgisini çekmemiştir. Bu yangınların 14 tanesi de şehrimiz Adana’da yaşanmıştır. En son yangın 5 Haziran 2021 tarihinde Küçük Dikili’de bulunan bir plastik atık deposunda çıkmış, bütün gece devam eden yangın ancak ertesi sabah itfaiye tarafından söndürülebilmiştir. Adana’nın güneyini yangından yükselen zehirli dumanlar kaplamıştır.

Plastik aşırı yanıcı bir maddedir. Bu işle uğraşıyorsanız her türlü tedbiri almak zorundasınız. Bunu yapmıyorsanız, bilerek yangın çıkarttığınız düşünülür. Plastik atık tesislerini denetlemekle yükümlü iki kurum bulunmaktadır. Çalışma lisansını veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve işyeri açma ruhsatını veren belediye. Bu kurumların görevlerini yapmadıkları ortadadır.

Bu bir halk sağlığı konusudur. Plastik çöpler yandığı zaman zehirli gazlar atmosfere salınır. Hava, toprak ve su kirlenir. Zararlı gazlar ve ağır metaller yağmurla ortamı zehirler. Bütün canlılar, tarımsal ürünler bundan kötü etkilenir, kanserojen etkisi bütün organik yapılarda görülür.

En yakınımızda bulunan ve oylarımızla yönetime gelen yerel yönetimleri de görevlerini yapmaya davet ediyoruz. Çalışma ruhsatı verdiğiniz bu tesisleri bir an önce ve titizlikle denetleyin, bu denetimleri sürekli yapın. Sonuçları açıklayın, kamuoyu ile paylaşın. Adana Büyükşehir Belediyesi’nden bir talebimiz daha var. Bu tesislerde çıkan veya çıkarılan yangınlara itfaiye teşkilatı müdahale edip, söndürme çalışması yapıyor. Her yangından sonra itfaiye teşkilatının bir rapor tuttuğu biliniyor. Bu raporların kamuoyuna açıklanmasını bekliyoruz. Plastik gibi çok yanıcı bir madde ile çalışan bu tesislerde yangına karşı önlemler alınmış mıydı? Yangınlar neden ve nasıl çıkmış veya çıkarılmıştı? Kasıt unsuru tespit edilmiş miydi? Savcılığa herhangi bir suç duyurusunda bulunuldu mu? Bunları bilmek hakkımız değil mi? Bu şehirde plastik atık tesislerinde son 5 senede yaşanan 14 yangından söz ediyoruz. denildi

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir